miercuri, 18 decembrie 2019
DE VIZITAT, ÎN ROMÂNIA...POIANA BRAȘOV
Bună seara.
Astăzi am să vă scriu despre Brașov și Poiana Brașov dintr-o perspectivă nouă. Nu neapărat de turist, ci mai degrabă de călător contra cronometru.
Totul a început cu decizia de a participa la Gala SuperBlog, gală despre care v-am povestit pe scurt zilele trecute. Cazarea era asigurată prin grija organizatorilor galei, aveam timp suficient până la check in...așa încât ne-am hotărât să facem câteva opriri.
Una dintre ele a fost la Târgul de Crăciun din Brașov. Ușor de găsit, greu de ajuns...Și eu care credeam că doar în Cluj e nebunie curată să cauți un loc de parcare!... Era cât pe ce să ieșim "șifonați" la propriu de pe o străduță pietruită datorită unui șofer foarte grăbit. Noroc cu reflexele și atenția distributivă de care a dat dovadă soțul meu!...
Până la urmă am ajuns cu bine la destinație, hotel Royal Boutique. M-a impresionat prin așezare: de o parte muntele, de cealaltă stânca și...un lac. Dispunerea în trepte îi oferă un farmec aparte, iar decorurile vintage m-au făcut să mă îndrăgostesc de aerul pe care îl respira fiecare detaliu. Domnul de la recepție ne-a întâmpinat amabil și m-a uimit cu rapiditatea cu care a distribuit 3 camere.
Și fiindcă veni vorba de cameră, nici să îmi fi citit gândurile nu reușeau să o aleagă mai bine: spațioasă, caldă și...cu o terasă cu vedere la Postăvarul! Am stat minute în șir și am admirat luminile orașului... dar și răsăritul.
Dacă adăugăm bufetul variat și gustos, amabilitatea personalului, dar și discreția lui ( se mișcau atât de lin, încât nici nu le observai prezența) aveți tabloul perfect pentru un sejur, chiar și de Crăciun.
Mai rămâne să fiți cuminți și să speriați că Moș Crăciun va aduce zăpadă adevărată ...
Dacă vă surâde ideea dați un click aici pentru mai multe informații.
luni, 16 decembrie 2019
GALA SUPERBLOG 2019
A început în urmă cu 2 luni...Mult, puțin...nu știu. Cert este că am pornit cu avânt. Luasem în calcul toate varibilele posibile. Neglijasem însă cea mai importantă constantă: TIMPUL!
Nu am reușit să scriu la toate probele. Am renunțat în momentul în care 3 articole au ajuns cu întârziere pe platformă. Iar depășirea termenului-limită se lăsa cu penalizări. Știam. A fost un risc asumat până la un punct. Suficient însă pentru a ajunge la Gală, alături de cei mai buni.
Am fost întrebată cum se împacă fiziokinetoterapia cu bloggingul. Greu, dar mi-a plăcut întotdeauna să îmi forțez limitele, să ies din zona de confort. La început totul a fost o joacă, apoi a devenit din ce în ce mai serios. Nu am ajuns la cota maximă, deoarece ar însemna să fac constanta aceea să tindă la infinit...Lucru imposibil, chiar și pentru mine... 😁.
Ce am învățat?
Că perseverența este mama succesului.
Că trebuie să fiu eu însumi în fiecare cuvânt.
Că sunt momente în care este mai bine să taci.
Că nimic nu vine de-a gata.
Că asta sunt eu ,cu bune și cu rele...
Că emoțiile celor dragi sunt cele care contează cu adevărat.
Restul este doar muncă și răbdare.
sâmbătă, 30 noiembrie 2019
CRACIUN DE ACADEA
- Mami, mami, stii cate zile mai sunt pana la Craciun? Exact 25!
- Esti sigura?
- Daaaa! Le-am numarat pe "Calendarul cuminteniei"!
..............................................................................
Aici trebuie neaparat sa fac o paranteza...mai bine zis o acolada.
Inca de cand avea vre-o 2 anisori , cand prin magazine isi faceau aparitia globurile, ghirlandele, figurinele din ciocolata si expozitia de jucarii a spiridusilor ( ! ) , ii desenez micutei un calendar cu zilele ramase pana la Craciun. Daca era cuminte trecem in patratelul corespunzator o inimioara rosie . Daca dimpotriva facea cate-o traznaie era locul pentru o bulina neagra. Va imaginati ca nu prea existau astfel de pete in "calendarul cuminteniei" fiindca se straduia sa manance fructe, sa doarma la pranz, sa isi adune jucariile sau sa o asculte pe bunica.
Anii au trecut , dar obiceiul a ramas. Este, daca vreti, mica noastra traditie. Dar in patratele au inceput sa apara si reperele importante de la scoala : notele de la teze sau premiile de la diferite concursuri. Asta asa, ca sa il mai imbuneze pe Mosul , destul de suparat uneori pentru emailurile primite de la spiridusi . Sunt rare aceste momente si tin de obicei de aspectul "tehnologie" . Niciodata insa nu este nevoie de o bulina neagra...Cel mult un punct mai acatarii, asa ca cel pus pe "I" ...
Acolada inchisa.
.......................................................................
- Perfect. Inseamna ca mai e mult...
- Mult?! Nici vorba! Trebuie sa termin felicitarile, sa facem lista cu prjiturile, meniul si, cel mai important, lista de cadouri. A'propos: stii ce am gasit ieri in timp ce imi faceam proiectul despre Craciun? Multe dulciuri haioase: acadele, bomboane, jucarii ...Ar fi perfecte pentru copii, dar si pentru atarnat in brad in locul clasicelor bomboane sau pe masa ca si decor . Sigur le-ar placea colindatorilor! Sa stii ca am salvat link-ul... l-am pus la favorite.
Era atat de entuziasmata si vorbea cu atata incantare , incat nici nu am indraznit sa o intrerup.
- Ei, ce zici de ideea mea? Vii sa vezi?
Mai conta ca abia intrasem in casa dupa o tura cu multi pacienti , obosita si flamanda? Bineinteles ca nu!
- Uite mami: CandyToys ! Inseamna cumva "jucarii dulci"?
- Asa cred...
- Ce zici de aceste acadele? Ar arata super in brad asa, rosu cu alb.
- Si ar fi o tentatie in plus pentru cei mici...
- Bine, mami...
- Dar ai dreptate : ar da un farmec aparte bradului nostru. Si sunt handmade.
- Asta inseamna ca fiecare bastonas este preparat asa cum facem noi prajiturile? Ce interesant!
- Ziceai ceva de niste jucarii?
- Da. De fapt sunt globuri de zapada. Stii cat de mult imi plac ... Uite , il poti rasurna ca sa ninga, iar in baza cred ca sunt bombonele. Ce parere ai? Nu-i asa ca sunt frumoase?
- Sunt interesante. Mie imi plac si aceste acadele pufoase. Par a fi gen marshmallow .
- Chiar sunt, mami. Ce dragalase sunt- Mos Craciun, brad, om de zapada... Stii la ce ma gandesc? Pe servetele, langa tacamuri , sa asezam si cate o astfel de acadea. Nu ar fi super?
Te rooog, mami! Putem sa comandam?
Ochisorii stralucitori care parca si vedeau dulciurile asezate frumos la locul lor , zambetul mai dulce decat orice acadea si promisiunea din spatele lor sunt o arma mult mai puternica decat orice contraargument ... Cum as putea refuza?
Craciunul este sarbatoarea bucuriei , a copilariei si a iubirii. Craciunul aduce colindatori in prag, pe care se cuvine sa ii primim cu inima deschisa. Cand eu eram copil primeam mere, nuci , cate un banut sau bomboane. Cel mai mult ma bucurau acestea din urma fiindca erau rare si speciale. Le adunam intr-un cosulet si cateva zile le admiram asa, colorate cum erau. Abia apoi indrazneam sa le gust. Stau acum si ma intreb ce as fi facut daca as fi primit un bastonas sau o acadea...Cred ca voi afla raspunsul la aceasta intrebare in seara de ajun cand le voi imparti copiilor.
Fiindca anul acesta vom avea nu doar un Craciun binecuvantat alaturi de cei dragi, ci si un Craciun dulce...de acadea.
joi, 21 noiembrie 2019
34 DE ZILE PANA LA CRACIUN
"Ce ar fi adultul fara copilul care il ajuta sa creasca?"
( Maria Montessori)
Nu stiu la voi cum e , dar pe mine m-au cuprins deja emotiile sarbatorilor. Bucuria Craciunului, a colindelor, a familiei , a bradului impodobit si a cadourilor nu imi da pace...
Mi-am creionat deja o lista cu lucruri de facut pana atunci:
1. Realizarea felicitarilor pentru cei dragi- am renuntat de mult la achizitionarea lor din diverse locuri deoarece mi-am dat seama ca cele create de noi aduc mai multa bucurie...chiar daca pe alocuri se vede neindemanarea.
2. Pregatirea ornamentelor de Craciun- fiindca niciodata nu avem suficiente ...sau in culorile potrivite.
3. Stabilirea meniului - in fiecare an incerc sa introduc preparate noi pe langa cele traditionale , dar intotdeauna fac o repetitie ca sa fiu sigura ca nu dau gres.
4. Tinutele pentru seara de Ajun trebuie neaparat sa contina un obiect vestimentar sau un accesoriu in tin cu momentul.
5. Cadourile!!!! Ei bine aici lucrurile se complica. An de an scotocesc prin toate sinapsele neuronilor mei idei in colturi, cum foarte plastic se expima sotul meu. Apoi daca neuronii su forma de stea, cam cum ar vrea sa fie ideile mele, daca nu in colturi?
Lasand gluma la o parte, alegerea cadourilor este o actiune foarte complexa: pasiuni, hobby-uri, emotii, sentimente, nevoi materiale sau spirituale, toate au un impact asupra modului in care le selectez.
Copiii sunt cel mai usor de multumit. Aici complotez cu Mosul sa ma lase sa le citesc scrisorile. Gata, am recunoscut!
Parintii s-ar multumi cu o colinda si o imbratisare, dar se bucura nespus cand deschid cadoul in care am ascuns si o fotografie cu noi toti . O aseaza cu grija rezemata de un bibelou si isi sterg pe furis o lacrima . Stiu ca intr-o seara lunga de iarna le va alina dorul si vor tese povesti in jurul ei. Pentru ca fotografiile eascolesc amintiri...
Prietenii si rudele care ne trec pragul gasesc de fiecare data cate ceva sub brad. A fost o vreme in care impachetam seturi de cosmetice , dar am renuntat la idee . Mi se par atat de impersonale! Stiu ca cei dragi merita mai multa implicare , sa simta ca acel cadou a fost gandit special pentru fiecare dintre ei. Prin urmare am trecut la tricotat fulare, veste sau caciuli , la a imprima fotografii dragi, am personalizat tricouri si cravate...Lucruri marunte care, insa au adus multa bucurie destinatarilor. Ca sa nu mai vorbesc despre implinirea pe care o simt eu de fiecare data cand se deschide un cadou si ochii stralucesc de uimire...
Anul acesta toate cadourile sunt deja pregatite. Mai trebuie doar impachetate frumos ( si aici am un mic-mare ajutor de nadejde care de-abia asteapta sa vada daca Mosul a citit scrisoarea ei; a'propos, stiti ce isi doreste? o carte si o trusa de farduri!) si asezate sub brad.
Cea mai mare bataie de cap mi-a dat-o sotul meu: el niciodata nu isi doreste nimic! Zice ca noi suntem cel mai frumos cadou...De acord, dar totusi...In cei "n" ani de cand suntem impreuna mi-am stors neuronii pana la ultima picatura de imaginatie si simteam ca sunt intr-un impas. Ce cadou personalizat ii pot oferi unui om drag, iubit , rasfatat si admirat zi de zi?
Salvarea a venit de la SuperBlog 2019 si "Carte cu personalitate". Mi-am amintit cat de fericit a fost atunci cand i-am strans toate diplomele si articolele din ziare in cateva bibliorafturi ...
De ce nu as crea si o carte speciala despre noi? O carte pentru iubit...Mai ales ca este extrem de simplu. Fotografii - mii ( tare greu de ales!...) , cuvinte-incalcite- la purtator, format- existent pe site...Cateva click-uri si cartea a fost gata cat ai zice "Mos Craciun". Am pastrat templeturile originale fiindca mi-a placut ideea, dar voi adauga si eu o nota personala scriind de mana cateva cuvinte langa fiecare poza.
Sunt atat de icantata de rezultat !
Nu mai am de asteptat decat...34 de zile!
P.S. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Iata cateva dintre lucrurile mesterite de noi.
Iar daca v-a placut ideea mea, puteti alege si voi o carte personalizata pentru mama, copil sau iubita. Nu am gasit o varianta pentru tata, frate sau sora, dar cu siguranta veti primi tot sprijinul de care aveti nevoie in acest sens.
marți, 19 noiembrie 2019
TENUL, DE LA NATURAL LA IMPECABIL
Chiar daca vine frigul si ne imbracam mai gros, lasand expusa o suprafata mica de piele, aceasta "traieste", deci are nevoie de substante nutritive , protectie si hidratare.
In anotimpul cald punem accent pe protectia UV ,dar iarna principalul obiectiv este hidratarea. Pe parcursul anotimpului rece pielea este supusa efectului de "uscare" ( deshidratare ) datorita temperaturilor scazute, vantului sau ninsorii, alternantei frig-cald dintre exterior si interior ori umiditatii reduse din casa. Pielea astfel agresata dvine predispusa la mancarime si iritatii , cu senzatia ca "strange ca o masca". Buzele crapa, iar intregul aspect al fetei este tern, fara stralucire: apar riduri fine, pielea se descuameaza mai ales pe pometi si aripile laterale ale nasului.
Iata doar cateva motive pentru care hidratarea este atat de importanta in sezonul rece, cand filmul hidrolipidic nu mai ofera protectia necesara. Pentru a readuce echilibrul avem nevoie de produse cu o cantitate redusa de apa , mai grase, care sa nu "inghete" pe fata.
Cam acestea ar fi sfaturile expertilor in dermatocosmetica.
Dar...cum le punem in practica?
1. Ingrijirea tenului
Spuneam ca pentru o hidratare eficienta a pielii avem nevoie de de o crema cu un continut cat mai scazut de apa si mai ridicat de uleiuri. Chiar daca pare o contradictie, acestea mentin nivelul optim de apa la nivel celular.
Propunerea mea pentru acest sezon vine de la Apidava, producator de apicosmetice cu care eu m-am imprietenit de multa vreme si despre care v-am tot scris.
Crema pentru ten sensibil cu unt de cacao, ulei de argan, ulei de morcovi, ulei de galbenele, ulei esential de lavanda , NU contine parabeni si nici uleiuri minerale. Satisface chiar si cele mai dificile tipuri de ten, nu cauzeaza iritatii, iar datorita formulei usoare cu adaos special de ulei de argan, galbenele si morcov in ulei de soia, are un efect accentuat de protectie si creste rezistenta pielii impotriva iritatiilor.
- *Untul de cacao, bogat in vitamina E, polifenoli, acid ferulic si flavonoide, este un puternic antioxidant, stimuleaza producerea de colagen, lupta impotriva imbatranirii pielii si pastreaza elasticitatea si fermitatea tesutului cutant.
*Uleiul esential de morcov este apreciat mai ales pentru proprietatile sale antirid si regenaratoare, dar si datorita protectiei impotriva radiatiilor UV.
* Uleiul de galbenele are efect cicatrizant, antiinflamator, calmant, antibacterian, antifungic.
*Uleiul esential de lavanda fina ajuta la echilibrarea tenului mixt, regenereaza si revigoreaza pielea.
Se aplica de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe fata si pe gat, dupa o curatare corespunzatoare, iar tenul tau se va simti precum o petala de trandafir.
2. Ingrijirea buzelor
Nu-i asa ca simtiti de multe ori ca buzele va sunt uscate si faceti , reflex, gestul de a vi le umezi? Nimic mai gresit! Saliva nu face altceva decat sa le usuce si mai tare. Iar de aici si pana la crapaturi dureroase si inestetice nu mai este decat un pas. Aceasta senzatie poate avea doua cauze: fie nu beti suficiente lichide ( si atunci vorbim de o usoara deshidratare generala - dati fuga si beti o cana cu apa!) , fie nu folositi produsele corespunzatoare de ingrijire. Da, avem rujuri, creme, iruri, dar... sunt ele cele potrivite?
Balsamul de buze cu unt de Shea pe bază de ceară de albine şi miere este special conceput ca un tratament intens de hidratare a buzelor , mai ales pentru perioada de iarnă. Este ideal de folosit şi ca tratament (aplicat pe buze de seara pânã dimineaţa) pentru buzele foarte uscate.
Proprietăţi:
– previne crăparea şi uscarea buzelor;
– pielea devine netedă, elastică şi suplă.
– previne crăparea şi uscarea buzelor;
– pielea devine netedă, elastică şi suplă.
Pentru ca in cabinetul in care lucrez este foarte cald si aerul extrem de uscat, am mereu la indemana cutiuta cu minuni.
3. Ingrijirea mainilor
Am tot vorbit despre ingrijirea tenului , incat ati putea crede ca am uitat de...maini. Ingrijirea lor incepe cu...spalatul! Motiv pentru care nu este indiferent ce fel de sapun folosim , chiar daca utilizam in completare o crema hidratanta.
Va imaginati ce inseamna sa te speli pe maini de zeci de ori in 6 ore , sa folosesti dezinfectantul si sa astepti sa intre si crema in piele! Solutia la indemana este sapunul cu miere si cimbrisor , bazat exclusiv pe grăsimi vegetale (Palmier, Shea si Nuca de Cocos) si îmbogăţit cu miere. Cimbrişorul revitalizează toate funcţiile pielii şi este un excelent astringent, antiseptic şi dezinfectant.
In speranta ca v-am oferit cateva sfaturi interesante si usor de aplicat, asa , ca de la femeie la femeie , am sa va spun niste curiozitati despre...piele:
- este cel mai mare organ al corpului, suprafata totala ajungand la 2 metri patrati
- cantareste cca 15% din masa totala a corpului
- cea mai subtire se afla la nivelul pleoapelor ( 0.02 mm), iar cea mai groasa pe picioare ( 1,4 mm)
- in fiecare minut elimina aproximativ 30.000 de celule
- pe piele traiesc miliarde de bacterii care alcatuiesc microbiomul cutanat.
P.S. Lucrurile bune trebuie impartasite cu prietenii si direct, nu numai prin niste cuvinte scrise pe blog... De unde puteti achizitiona aceste produse? Din reteaua de magazine fizice si on-line cu care brandul colaboreaza sau direct, de pe https://www.honey-land.net.
Va doresc o iarna frumoasa!
duminică, 17 noiembrie 2019
DE LA 2 LA 4 IN 1 CU PERSIL
Cred ca cei de la Henkel nu puteau gasi un moment mai bun pentru lansarea noului produs: detergentul Persil sub forma de pernute 4 in 1.
Da, existau si pana acum, dar nu in aceasta varianta.
Au inceput acum multi ani cu varianta "duocaps". Imi amintesc cat am fost de incantata de faptul ca puteam renunta la unul din produsele pe care il foloseam la spalatul rufelor, deoarece aceasta varianta imi oferea si haine curate , si un miros placut.
Anul acesta insa, au venit cu ceea ce putem numi "revolutia" pe piata detergentilor de rufe. Un produs care sa combine tot ceea ce consumatorii isi doresc:
- indepartarea petelor
- prospetime de lunga durata
- stralucire
- ingrijirea tesaturilor.
Spuneam la inceputul articolului ca nici nu se putea gasi un moment mai potrivit. De ce? Pentru ca vine Craciunul si vrem ca fetele de masa sa fie curate si stralucitoare, nu-i asa? Si mai vrem sa scapam repede de petele de sos, vin, cafea sau orice altceva va puteti voi imagina ca ar putea ajunge pe ele ...sau pe frumoasele haine de sarbatoare!
N-ar fi pacat sa zaca undeva, uitate intr-un dulap sau sa se transforme in "prosoape de bucatarie" sau "carpe de praf" ( eu mai fac asa cand nu vreau sa renunt definitiv la ele...) doar pentru ca nu am avut la indemana ori nu am stiut ca exista un ajutor de nadejde in acest sens?
Eu am primit spre testare , in cadrul campaniei BuzzStore , ambele variante, atat pentru rufe albe, cat si pentru cele colorate. Si am zis sa le pun la treaba.
Am inceput cu hainele colorate , fiindca avem o minune de catel foooarte jucaus indiferent de vremea de afara. Rezultatul? Pete de noroi si iarba pe tot ceea ce inseamna haine! Si cum nu pot porni masina de spalat pentru 2 pantaloni si 3 bluze, am adaugat si echpamentele de antrenament ale sotului meu. Cum toate se spala la 30*C ...emotii: se va dizolva sau nu discul de Persil? Vor disparea petele la o temperatura atat de mica?
Da! Nu numai ca au disparut petele, dar si culorile au devenit mai putin sterse , mai stralucitoare! Cat despre parfum... prospetimea la ea acasa!Asa ca am prins curaj si am mai spalat o tura, de data aceasta orice am mai mai gasit prin cosul de rufe si nu numai...
Dar piatra de incercare au fost halatul meu si o fata de masa alba si frumoasa pe care o spalam utilizand toata tehnologia din dotare: detergent special pentru rufe albe + solutie pentru indepartarea petelor + prespalare + temperaturi ridicate...lucruri care nu prea erau prietene cu tesatura. Mi-am zis sa risc. Ce aveam de pierdut? In cel mai rau caz mai trebuia sa o spal o data! Am umplut cuva masinii de spalat, am adaugat 2 pernute de Persil 4 in 1 Regular si...am gatit ceva bun.
Ardeam de nerabdare sa vad rezultatul. Mainile imi tremurau cand am scos halatul , fiindca avea niste accente de culoare rosie si ma temeam ca nu cumva sa fi devenit...roz! Dar... Nici vorba de asa ceva!
Cat despre fata de masa...este imaculata si de-abia asteapta masa de Craciun! Ce sos, ce vin, ce ciocolata? Acum am solutia!
Sfatul meu? Nu va fie teama sa incercati lucruri noi ! Asa cum va hotarati sa preparati un fel de mancare pentru prima data, incercati si noua tehnologie legata de spalatul rufelor. Exista cutii mici, de cate 11 pernute , asta asa, ca sa vedeti cum decurg lucrurile. O bucata este suficienta pentru o incarcare medie si rufe nu foarte murdare ( aici ma refer la cele pe care le imbracam in mod normal; salopetele pline de ulei ori alte substante necesita 2 capsule). Manevreati-le cu grija si cu mainile uscate, fiindca se dizolva foarte repede. Si, bineinteles, nu le lasati la indemana copiilor! Sunt colorate, miros placut , iar curiozitatea lor este mare.
Astept sa imi spuneti cum vi se par. Eu sunt foarte multumita!
marți, 29 octombrie 2019
BANANA - CORN
Un desert, două deserturi...O idee, două idei...Un singur aluat...
Vă spuneam zilele trecute despre tartele mele cu brânză și dulceață de portocale. Practic, le pregătisem pentru mine, fiindcă restul familiei comandase cornuri cu banane.
Doar că socoteala s-a dovedit a fi alta...
BANANA-CORN
Ingrediente:
- 1 cutie aluat pentru ceva dulce Dr. Oetker
- 1 ou
- 150 g unt
- 3 banane
- 100 g ciocolată NESTLE Desert Noir
- 1 plic scorțișoară cu zahăr Dr Oetker
Mod de preparare:
Prepari aluatul conform indicațiilor de pe ambalaj, apoi îl întinzi în foaie groasă de cca 3 mm și îl tai fâșii late de cca 5 cm.
Bananele le tai în două, pe lungime.
Pe fiecare felie așezi bucățele de ciocolată, acoperi cu cealaltă jumătate de banană și le rulezi în aluat.
Așezi fiecare corn astfel obținut pe hârtie de copt și dai la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 20 de minute.
Când sunt gata presari scorțișoară cu zahăr Dr. Oetker și servești celor dragi.
luni, 28 octombrie 2019
VITAMINA A (mAliA)
A fost odată ca niciodată
o fată mică și "moțată"
cu doi zulufi și ochi de mare,
ziceai că ruptă e din Soare-
sau cel puțin așa gândeau
bunicii care o creșteau...
Micuță rău și cam slăbuță,
stătea la poartă pe băncuță
și ronțăia cu mare spor
din când în când, un morcovior,
sau bea făcandu-și mustăcioară
lăpticul dintr-o cană albă
de porțelan . ( Știa bunica
să o ajute pe "pitica"
să crească mare și frumoasă,
să nu se mai îmbolnăvească...
Nu auzise ea, știi bine,
de calciu, fosfor, vitamine
și nici nu citise nimic
de Farmacia La Preț Mic...
însă simțea că fata are
nevoie de culori și Soare.)
Dar a crescut mare "moțata",
a terminat și facultatea,
ba a făcut și nuntă mare,
c-așa-i frumos și-așa se cade...
La casa ei s-a așezat
și despre toate a-nvățat:
că Vitamina A e bună
chiar la vederea nocturnă,
crește și imunitatea
și alungă batrânețea,
o găsești în gălbenuș, ficat,
lactate, morcovi și spanac...
Retinol îi spune-n cărți-
vezi ce bine-i să înveți?
Betacaroten de-i zici
să știi că nu e greșit !
Și ghici unde-l mai găsești?
În ouă și în măceși!
Doar că nimeni nu-i perfect
și am și eu un mic defect:
tiroida, bat-o vina,
s-a găsit cu ghilotina
să stea-n calea vieții mele
și să-mi aducă belele-
bucurie, chef de viață,
legate-ar fi parcă, cu ața;
mai nimic nu îmi convine,
obosesc, să urlu-mi vine-
unde-i fata cu zulufi,
ochi de mare, zâmbet stramb?
Dar noroc cu Vitamina
ce îmi aduce lumina!
Vitamina A, cum care?
Doar ea singură e-n stare
să m-aline și să-mi dea
chef de viața ! Ei, belea!
Ce mă fac acum cu ea?
Că de-atâta energie
o iau fuga, pe câmpie;
prin oraș "mă iau la trântă"
cu atleții cei de frunte...
Pe cuvânt: am alergat
5000 de metri-la Colour Run!
Cu culori în farfurie
și gânduri în cap o mie,
Vitamina A, surata,
s-a rugat cu drag de alta,
Vitamina D si E ,
să vină și s-o ajute!
Umărul l-au pus cu toate
din necaz fata să scoată,
să îi dea iar chef de viață,
să zâmbească, să iubească...
V-am oferit o scurtă poveste scrisă special pentru SuperBlog 2019 ca să înțelegeți cât este de important să mergi la doctor atunci când simți că ceva nu este în regulă cu organismul tău.
Cum nu sunt chiar atât de talentată la a transcrie în versuri tot ceea ce gândesc, am să vă spun altfel câteva din beneficiile vitamine A asupra organismului, lucruri pe care le- am învățat în facultate:
- are un puternic efect antioxidant
- sprijină vederea,mai ales cea nocturnă
- ne ajută să distingem culorile
- stimulează sistemul imunitar
- ajută la asimilarea calciului
Sursele naturale de vitamina A sunt reprezentate atat de alimente de origine animală ( ouă, ficat, pește gras, lapte și produse lactate nedegresate), cât și de alimente de origine vegetală ( spanac, salată verde, lămâie, morcovi, portocale).
În ceea ce privește formulele farmaceutice, acestea au la bază uleiul de pește . Vitamina A acționează cel mai bine în prezența vitaminelor B,D și E,dar și a calciului și fosforului, seleniului și zincului.
Este motivul pentru care este recomandată și în tratamentul tiroiditei autoimune, ca în cazul meu. Și da, tratamentul prescris de medicul endocrinolog cuprinde atât medicamente alopate, cât și suplimente naturale, mai precis un complex de vitamine printre care se regăsește și vitamina care începe cu inițiala prenumelui meu. Pofta de viață a revenit și m- am întors la vechea mea dragoste- alergarea. Nimic nu se compară cu bucuria pe care ți-o oferă conștiința faptului că îți poți regăsi pasiunile!
Sănătate și aveți grijă de voi!
miercuri, 23 octombrie 2019
BIJUTERIILE SPUN ÎNTOTDEAUNA POVEȘTI
Fie că spun povestea celui care o poartă, fie că spun povestea celui care a creat-o , bijuteriile spun întotdeauna o poveste. Poate nu de fiecare dată reușim să o deslușim, dar ea există întipărită în memoria fiecărei molecule de metal, în fiecare linie curbă, în fiecare lucire de curcubeu.
Nu de puține ori am admirat chiar eu o broșă sau un colier purtate cu mândrie, ba chiar un inel pentru eșarfă sau o agrafă . Adevărate talismane, aceste bijuterii te poartă cu gândul departe, cu generații în urmă, la doamnele cochete de altă dată sau ,de ce nu? , în viitor , la alte altitudini.
În cutia mea de bijuterii există o pereche de cercei care mi-s tare dragi. Îi am de când mă știu și i-am păstrat pentru fetița mea. Îi poartă cu mândrie la evenimente speciale, iar când cineva o oprește să îi admire înclină ușor capul și spune, așa ca pentru ea, că au fost ai mamei. Port cu eleganță inelul acela unic ce ascunde în perfecțiunea lui întreaga noastră iubire și ceasul primit de la bunici, care îmi măsoară trecerea prin viață de atâta vreme...
Dar nu despre ele vreau eu să vă vorbesc acum, ci despre bijuteria aceea unică, bijuterie care încă nu a fost creată și așteaptă ca cineva să îi dea suflet .
Nu sunt un om prea complicat și nici nu am povești impresionante de relatat. Dar dacă ar fi să mă transform într-o bijuterie, aceasta ar fi un charm cu fluturi.
De ce un charm? Pentru că sunt o norocoasă că astăzi sunt aici și încâlcesc cuvinte. Pentru că mulți dintre cei care mă întâlnesc spun că le port noroc. Pentru că norocul ține de încrederea pe care o ai în tot ceea ce îți propui. Pentru că atunci când voi fi doar o amintire, cineva mă va putea purta aproape de inimă ,pe un colier de argint, nu numai în suflet. Un charm este creat pentru a proteja, pentru a oferi încredere și alinare, dar și pentru a bucura. Și asta cred că mă definește cel mai bine: da, dacă ar fi să fiu o bijuterie, charm -ul este aceasta!
De ce fluturi? Deoarece fluturele este simbolul transformării mele ca om, de la copilul neștiutor la adultul responsabil și aproape complet de astăzi. La fel ca un fluture am ieșit din oul reprezentant de grija părinților și am început să adun în jurul meu coconul, hrana pentru minte și suflet. Fiecare an școlar, fiecare carte citită, fiecare călătorie, fiecare decizie luată ( bună sau mai puțin bună) au strâns acele elemente care astăzi mă definesc.
Nu pot să spun că a fost ușor. Uneori am pornit pe un drum care s-a dovedit a fi înfundat și a trebuit să mă întorc. Alteori am dat peste abrupturi ce trebuiau escaladate . Cu capul în nori sau cu picioarele pe pământ, am învățat să îmi accept greșelile deopotrivă cu reușitele și să merg mai departe. Exact ca un fluture m-am eliberat din vechile constrângeri și mi-am deschis aripile devenind încrezătoare în noul eu. Mi-am luat zborul descriind trasee sinuoase, dar armonioase în viața celor din jur.
Delicat și agil, plăcut privirii și impresionant prin destin, fluturele mă definește.
Deci, dacă cineva s- ar încumeta să mă transpună într-o bijuterie, aceasta ar trebui să spună povestea unei transformări, a adolescentei timide și introvertite de ieri în femeia puternică de astăzi.
Poveste cu bijuterii scrisă pentru SuperBlog 2019.
marți, 22 octombrie 2019
ACASĂ DESPRE CASĂ
Să construiești o casă nu este greu, dar nimic nu este mai complicat de atât! Etapele sunt pline de capcane și există câteva detalii esențiale.
1. Stabilirea nevoilor și a surselor de venit
Este normal să vrei să evadezi din viesparul care este un bloc, o comunitate heterogenă de oameni, idei , principii, comportamente. Cum la fel de normal este să îți dorești maximum de confort. De multe ori această nevoie este însă dusă la extrem și te trezești cu o casă mult prea mare. De aceea ai nevoie de un proiectant care să știe să îmbine ceea ce vrei cu ceea ce ai nevoie. Pe https://www.aia-proiect.ro/ găsești o ofertă variată de proiecte de case , inclusiv pentru casa viitorului, casa activă ROD ,care produce mai multă energie decât consumă, folosind resurse energetice 100 % reciclabile. Și asta deoarece, începând cu anul 2020 pe teritoriul UE orice casă nou- construită trebuie să aibă un consum energetic care tinde spre 0 ( zero ). În final, prețul este mai mic decât al unei construcții convenționale similare ca spațiu și funcțiune. Sincer, mi-ar plăcea ca locuința familiei mele să respecte mediul și să fie respectată de cei din jur. Îmi doresc ca cei care trec pe la poartă să simtă nevoia de a se opri o clipă și să viseze...
Îmbinând toate aceste beneficii cu nevoile și resursele financiare disponibile ar trebui să arunc o privire peste proiecte case doar cu parter . Chiar dacă sunt în trend casele cu etaj și/ sau mansardă, mă gândesc că, din păcate, suntem tributari timpului care trece și va veni momentul în care scările vor fi tot mai greu de urcat. Așa, cu toate cele necesare pe un singur nivel, confortul ne va fi asigurat.
2. Când, cum, cine?
Aici sunt de luat în considerare mai multe aspecte.
Primul ar fi alegerea proiectantului. Este important să mergi pe mâna unui birou de proiectare cunoscut pe piață care să îți ofere soluția optimă, dar și să obțină toate certificatele și autorizațiile necesare construcției.
Calitatea și siguranța primează în fața costurilor mai mici.
Proiectantul este cel care își asumă responsabilitatea, el este cel care se asigură că totul decurge astfel încât fiecare să beneficieze de casa visurilor sale. Tot el este cel care trebuie să rezoneze cu dorințele clientului, dar și să știe să contraargumenteze atunci când consideră că acestea nu sunt realiste. Să vină cu idei viabile și să te facă să simți că pune interesul tău în prim-plan . Proiectantul este cel care alege materialele de construcție, amplasarea în teren, tipul de încălzire și de finisaje. Este important ca în final să fim pe aceeași lungime de undă, astfel încât casa construită să devină " acasă ".
Este adevarat că un astfel de proiect nu se poate face peste noapte și nici nu este ieftin. Dar, vorba românului, mai bine măsori de două ori și tai o singură dată. Decât să salvezi câteva sute de lei în această fază și să plătești câteva mii în plus mai târziu, mai bine accepți că lucrurile bune durează și costă. Să nu uităm că proiectantul este de fapt un artist. Imaginația și talentul lui vin să dea viață visurilor noastre. Iar acest aspect este de neprețuit!
Odată puse la punct toate detaliile urmează alegerea echipei de constructori. Chiar dacă ai oarecare noțiuni de inginerie, tot e bine să ceri sfatul proiectantului, care îți poate recomanda colaboratori mai vechi. Eventual poți merge pe teren ca să vezi cu ochii tăi casele rezultate din această colaborare, pentru ca mai apoi să însoțești constructorul, alături de dirigintele de șantier, în momentul achiziției materialelor, ca să te asiguri că beneficiezi de cel mai bun preț. Dacă vrei poți ține o evidență a intrărilor și ieșirilor la acest capitol.
Trebuie neapărat semnat un contract care să conțină devizul detaliat, termenii de execuție, preț, penalități ( pentru nerespectarea termenilor, de exemplu) sau bonusuri ( pentru obținerea unei suprafețe utile mai mari, să zicem sau pentru devansarea termenului de predare "la cheie ") . Acești oameni sunt practic, angajații tăi, motiv pentru care trebuie să știe exact și foarte clar încă de la început ce au de făcut și ce așteptări ai.
3. Casa devine acasă
Construcția este gata, pereții respiră a curat, totul strălucește. Proiectantul și constructorul au făcut exact ceea ce ți-ai dorit: o casă de vis. Acum este rândul tău să îi dai viață. Fiecare obiect, fiecare plantă, fiecare zâmbet îi oferă energia aceea care, atunci când deschizi ușa, îți spune " bine ai venit!"
Pentru că acasă este locul unde începe viața și iubirea nu se termină niciodată...
Articol scris pentru SuperBlog 2019.
Sursa foto: AIA Proiect
MINITARTE QUATROFORMAGGI CU DULCEAȚĂ DE PORTOCALE
Îmi plac combinațiile și contrastele: dulce- sărat, dulce-picant. Așa că ce mi-a venit mie? Să pregătesc o tartă. Bine,până la urmă au ieșit mai multe...
MINITARTE QUATROFORMAGGI CU DULCEAȚĂ DE PORTOCALE
Ingrediente:
- 1 pachet mix pentru blat de tarte Dr. Oetker
- 1 ou
- 150 unt rece
- brânză de capră
- telemea
- cremă de brânză
- cașcaval
- dulceață de portocale
Mod de preparare:
Brânzeturile le amesteci și realizezi un mix, în proporțiile dorite.
Prepari aluatul de tartă conform indicațiilor de pe ambalaj .
În formele de tarte așezi aluat, astfel încât să depășească ușor marginile. Adaugi amestecul de brânză, presari un praf de piper și puțin oregano. Dulceața de portocale o așezi pe margine și acoperi parțial cu aluat.
Dai tartele la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 20 de minute.
Servești imediat cu extra-dulceață.
vineri, 18 octombrie 2019
GOGOȘI CU IAURT
Dacă aveți poftă de gogoși, dar nu prea aveți chef de frământat...așa ca mine 🤪 ... această rețetă vă vine ca o mănușă.
GOGOȘI CU IAURT
Ingrediente:
- 200 g iaurt
- 150 g făină
- 1 ou
- 4 lg zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Dr Oetker
- 1/2 plic praf de copt Dr Oetker
- 1 praf de sare
- coaja rasă de la 1/2 de lămâie
- Ulei pentru prăjit
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Într-un bol amesteci zahărul, zahărul vanilat, oul, coaja de lămâie, iaurtul și praful de sare cu ajutorul unui tel până când se organizează. Adaugi făina amestecată cu praful de copt, amestecând continuu. La final trebuie să aibă consistența unei smântâni mai groase.
Când uleiul este încins iei câte o linguriță de aluat și prăjești gogoșile.
Le presari cu zahăr praf și puțin praf magic de iubire, apoi le servești celor dragi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)