Copiilor le plac desenele animate, acesta este un lucru cert. Inca de mici, bebelusi fiind, urmaresc cu interes imaginile colorate si in miscare de pe ecran. Chiar daca nu inteleg mai nimic, rad cu hohote sau se incrunta...Este un adevarat mister ce se petrece in mintea lor in acele momente...
Misterul se dezleaga cativa ani mai tarziu cand incep sa aiba comportamente carora tu, ca si parinte, nu le gasesti explicatia.
De aceea vin si spun acum ca nu numai timpul pe care micutul il petrece in fata ecranului ( 30 de minure pe zi, recomanda pediatrii!) este important , ci si calitatea informatiilor pe care le primeste. Copiii au personaje preferate, iar desenele prezinta situații din viață de zi cu zi. Noua, ca parinti , ne revine responsabilitatea de a tria informatiile, fiind esential sa stim ce conține un desen animat și dacă este potrivit pentru copilul nostru.
Multe dintre desenele existente astazi pe piata contin scene de violenta, iar daca parintele nu este langa copil in acele momente , ele pot avea un impact negativ asupra anxietatii copilului. Si spun asta din proprie experienta: fetita mea avea 4 ani cand a inceput sa se trezeasca noaptea plangand si tremurand; nu reuseam sa o trezesc , iar dimineata nu isi amintea nimic! Am incercat diverse tehnici de a o linisti seara, inainte de culcare: citeam povesti, spuneam ingerasul, aruncam visele urate la gunoi si puneam vise frumoase sub perna, dar degeaba! Pana intr-o seara cand m-a intrebat daca Doamne-Doamne e mai puternic decat o fantoma? Am ramas fara replica o vreme apoi i-am raspuns ca da, bine-inteles si , evident ca fantome nu exista! Dar ea mi-a raspuns ca exista, fiindca a vazut ea la desene!!!!!!!!!!!!!!!! Si eu ii triam foarte clar emisiunile pe care le urmarea, dar iata ca s-a produs o bresa! I-am explicat ca asa cum in realitate cainii si pisicutele si alte animale nu vorbesc ca si oamenii in realitate, ci doar in filme, nici fantomele nu exista decat acolo, in televizor. A fost prima noapte, dupa luni de zile cand fetita mea a dormit fara sa mai planga.
Insa, a ramas intrebarea: la ce desene animate sa o las sa se uite?
Si asa am descoperit impreuna
si
ORASELUL LENES !
Micuta mea a indragit-o imediat pe Stefania ( care imi aminteste de Mihaela de pe vremea mea!),
iar eu il ador pe Sportacus ,pentru lucrurile bune pe care ii invata pe copii:
- sa iasa afara si sa faca multa miscare , jucandu-se;
"Fa gimnastica si jocuri
Si alearga cat esti mic,
De voiesti ca sa cresti mare
Si voinic"
- sa manance multe fructe si legume ( "bomboane sportive"), nu dulciuri ;
"Fructe si legume multe
Sa mananci: iti folosesc,
Caci sunt bune, sunt gustoase
Si hranesc."
Ce mai pot spune despre acest desen si eroii lui?
Sportacus este super-eroul , care face multa miscare si mananca "bomboane sportive", modelul tuturor copiilor, care stie ca puterea exemplului este cea mai mare si nu ii constrange in nici un fel . Ii lasa pe micuti sa descopere singuri ce este bine pentru ei, astfel incat fiecare episod are o morala usor de invatat si asimilat de catre copii .
Stefania este o fetiță veselă, optimistă și curioasă, capabila sa invete din propriile greseli; este o buna dansatoare si cantareata, il admira pe Sportacus si il ajuta in indeplinirea misiunilor lui de salvare.
Robbie Putrezitul este personajul negativ, mereu pus pe rele , care il uraste pe Sportacus, ba chiar si pe copii. Dar planurile lui "geniale" sunt distruse de inteligenta colectiva. Astfel, copiii isi dau seama ca in echipa pot realiza lucruri frumoase.
Ziggy, Stingy, Trixie si Pixel sunt niste copii adanciti in pasiunile lor ( bomboanele, colectiile, farsele si tehnologia), care ar prefera sa faca orice in afara de a se juca in aer liber. Asta pana in ziua in care ajunge Stefania in oras.
In concluzie,
ORASELUL LENES :
- ii invata pe copii si parinti sa aiba un stil de viata sanatos- imbunatatirea starii de sanatate si cresterea cat mai corecta fiind visul oricarui parinte.
- este un film non-violent;
- imbina intr-un mod placut lectii de viata, usor asimilabile de catre copii;
- este colorat;
- promoveaza relationarea in rezolvarea problemelor;
- fiecare episod are o morala si un sfat bun.
P. S. O rugaminte pentru cei de la
BOOMERANG, fiindca am inteles ca vor schimba grila de programe: sa difuzeze acest serial la o ora la care copiii sunt acasa! Ora actuala de difuzare ( 11.20 ) nu este tocmai potrivita , deoarece copiii sunt la gradinita/ scoala, iar parintii la serviciu...Consider ca seara, undeva in intervalul 19.00- 20. 00 ar fi perfect- ca o poveste de "noapte buna" si o lectie pentru a doua zi...Multumesc!