luni, 31 iulie 2017
A TREIA OARA DAI O BERE!
"A treia oara dai o bere!"
Iti suna cunoscut? Este replica aceea pe care ti-o da un cunoscut atunci cand il intalnesti de doua ori intr-o zi...Si bineinteles, ca a treia oara nu se mai intampla. Iar tu te gandesti: "oare chiar ar fi venit sa bem o bere?". Putin probabil, dar vorba-i vorba.
Pe care o spun si eu, recunosc, chiar daca nu sunt o bautoare impatimita de bere.
Ba chiar as spune ca beau destul de rar. Si atunci, acasa. Nu ca as fi vre-o fandosita , insa asa "imi cade bine": sa stam in jurul mesei din bucatarie sau pe terasa, la un pahar de vorba si unul de...bere , amandoi. Eu si sotul meu. Fiindca seara este momentul in care ne adunam pe-acasa si mai povestim cum a trecut ziua, ce facem maine , ce facem la sfarsit de saptamana...de-ale casei. Iar pe caldura asta merge tare bine o bere rece. El o prefera "blonda" , clasica. Mie imi plac cele dulci, fructate, usoare. Mi se par mai racoaroase.
Intr-o seara, chiar ne contraziceam pe tema: care tip de bere este mai sanatoasa?
Eu sustineam sus si tare ca cea cu fructe si slab alcoolizata , din motive lesne de-nteles...
El ma contrazicea spunandu-mi ca berea adevarata este cea "normala"...
Motiv pentru care am rasfoit putin "enciclopedia" Google si am descoperit cateva lucruri interesante:
- cea mai veche reteta de bere dateaza de acum 5000 de ani si a fost scrisa pe o piatra;
- hameiul, folosit la prepararea berii, face parte din aceeasi familie de plante ca si marijuana;
- Belgia are cele mai multe tipuri de bere, in lume existand peste 400;
- cea mai scumpa sticla de bere costa 1000 USD si se gaseste in...Anglia;
- cea mai veche berarie se afla in Munchen , poate de aici vine si Oktoberfest...
- berea contine aproape toate mineralele de care avem nevoie;
- previne formarea calculilor renali- nu stiu cat este mit si cat este dovedit stiintific;
- stimuleaza lactatia la proaspetele mamici- acesta cred ca este mai mult un mit...
- berea te face mai destept, mai ales daca esti femeie!OK! Aici trebuie sa recunosc ca mi s-au aprins lampile: daca beau o bere in fiecare zi, cat de desteapta o sa devin? Nu ca nu as fi deja ( Gata, m-ati prins! Tocmai am terminat de baut un pahar! )...Acum fie ca preferi berea "blonda", "bruna" sau "fructata" un lucru este cert: gasesti ori de care vrei la Oktoberfest ! Care nu are loc in octombrie asa cum ai fi tentat sa crezi, ci in...septembrie. Mai precis, între 7 și 17 septembrie, in Brasov, în zona fostului Stadion Municipal , cu sprijinul celor de la Bere Ciucas.Asadar... a treia oara dai o bere, sa nu uiti!
joi, 27 iulie 2017
#EUNUMAIZIC- CARAVANA LIDL LA CLUJ
Week-end-ul trecut a fost distractie mare la Cluj: "caravana" Lidl a venit sa ne distreze.Numai ca i-am cam invatat noi ce inseamna distractia: zumba in parc, mima ( Andrei Aradits mimeaza "anason" si subsemnata ghiceste...) , karaoke, ruleta, poze haioase, retete inedite cu Teo (Teo'sKitchen) si chef Florin Dumitrescu , dar si muzica de calitate cu Ami.
Concluzia?
"Mami, sa imi faci te rog salata cu branza de capra si crostini cu piure de mazare si vita cu ceapa caramelizata si cartofi rasi si..."
Ne-am distrat si am invatat .
luni, 24 iulie 2017
INGHETATA STRACIATELLA PE BAT
Daca tot am invatat sa fac inghetata , ziceam sa incerc ceva simplu de tot.
Sau "inghetata nu e inghetata daca nu-i pe bat!".
INGHETATA STRACIATELLA PE BAT
Ingrediente ( ptr 6 bucati):
- 3 lg smantana 25%
- 2 plicuri zahar vanilat Dr. Oetker
- ciocolata Nestle Dessert Noir
Mai ai nevoie de un set pentru inghetata pe bat.
Mod de preparare:
Smantana o bati cu mixerul impreuna cu zaharul vanilat , la viteza medie ( treapta 3) , timp de 1 minut, pana cand devine spumoasa.
Adaugi ciocolata rasa ( cat vrei tu) si omogenizezi cu o spatula.
Umezesti formele pentru ighetata si le umpli cu crema. Din cand in cand le bati de masa pentru a se aseza mai bine crema.
Infigi betele si dai la congelator pentru 2 ore.
Cand vrei sa servesti inghetata uzi formele cu apa calduta si tragi de bat.
Sa aveti pofta!
Tips & Tricks: nu uita sa uzi formele inainte de a le umple si nici sa le bati de masa! Altfel risti sa nu poti scoate inghetatele din forma si sa se rupa.
sâmbătă, 22 iulie 2017
CLUJUL , AZI
RESPECT!
Am urmarit meciul de fotbal dintre CFR si Viitorul scriind pe blog. De fapt mai mult ascultam decat vedeam.
La un moment dat am auzit aplauze sustinute.
Mi-am ridicat ochii din ecran si am vazut spectatorii in picioare. Gica Hagi se indrepta spre banca de rezerve. Iar clujenii il aplaudau. Aplaudau antrenorul echipei adverse!
Comentatorul a ramas initial fara replica, apoi a spus ca asa ceva nu a vazut pe nici un stadion!
Sunteti la Cluj, domnilor! Aici valoarea oamenilor este recunoscuta. Iar Gica Hagi este un OM care trebuie respectat indiferent pe a care banca de rezerva este asezat: a echipei tale ori a celei adverse!
RESPECT PENTRU SPECTATORI!
RESPECT PENTRU ANTRENORUL GICA HAGI!
INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA
E vara, vara si uit de orice dieta!
De fapt, nu prea am pofta de mancare-mancare, doar de...dulciuri...
INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA
Ingrediente ( pentru 10 inghetate):
- 200 ml frisca lichida Meggle
- 200 ml lapte condensat
- ciocolata Nestle Dessert Noir
- fructe de padure
Mod de preparare:
Bati frisca , apoi adaugi treptat laptele condensat , mixand continuu.
Cand compozitia este cremoasa o imparti in doua.
In jumatate adaugi ciocolata rasa si omogenizezi cu o spatula.
In cealalta jumatate adaugi fructele pasate cu ajutorul unei furculite.
Pentru inghetata eu am folosit forme de briose din silicon pe care le-am umezit.
Am pus cate 2 lingurite de crema cu fulgi de ciocolata , apoi din cea cu fructe si le-am asezat in tava congelatorului.
Lasi la congelator pentru 2 ore .
Servesti inghetata cu sirop proaspat de fructe de padure si frunzulite de menta. ( dupa ce o scoti din forma)
Spor si pofta sa aveti!
Tips& Tricks : combinatia de ciocolata cu fructe nu da gres niciodata.
FIDELICIZZA
- Mami, imi faci te rog o pizza?
Semnalul de alarma a fost dat...Pe caldura asta? Sa framant si sa pornesc cuptorul? In nici un caz!
Dar mamele au intotdeauna solutia perfecta!
FIDELICIZZA
Ingrediente ( ptr 2 pizza):
- 1 pachet Maggi Fidelicios pui picant
- 350 ml apa
- 4 felii pastrama din piept de pui
- ciuperci din conserva ( eu am folosit Home Garden, fiind preferatele mele)
- porumb boabe dulce ( tot Home Garden)
- cascaval Delaco
- 1 ou
- 1 lg ulei
Mod de preparare:
Apa se fierbe si apoi se adauga fideaua si condimentele din plic , acoperind cu un capac pentru 5 minute.
Intre timp tai cubulete pieptul de pui si ciupercile.
Bati bine oul in care adaugi fideaua strecurata din supa si omogenizezi.
In tigaia pentru clatite ( Maggi...) adaugi jumatate din ulei si lasi sa se incinga. Torni jumatate din cantitatea de fidea si presari pe deasupra piept de pui si ciuperci si lasi 30 sec.
Intorci cu grija "aluatul" si mai lasi 30 sec. dupa care il intorci din nou. Faci focul mic , presari boabele de porumb si cascavalul ras , apoi acoperi cu un capac lasand asa inca 30 sec. ( pana cand se topeste cascavalul).
Servesti imediat cu ketchup si o frunzulita de busuioc.
Apoi poti sa treci la a doua pizza.
Pofta buna!
Tips & Tricks: "aluatul" din fidea se face repede si este...Fi-delicios.
Nu uita sa presari putina magie si un strop de iubire.
joi, 20 iulie 2017
CUBA LIBRE CUCEREȘTE ORAȘUL COMOARA
Bautura rece imi desmorteste simturile adormite . E cald... e atat de cald...
......................................................
E vara.
Simti
pamantul cum iti arde sub talpi?
Dogoraste.
Rochita
cea alba ti-e lipita de trup.
Panglica
de la palarie
A
incremenit.
Si cerul
palpita nebun.
..................................................
O lumina a aparut din umbra trestiilor de zahar . Anul 1898 . Anul in care tot poporul cubanez a exclamat "Cuba Libre"! Un strigat de bucurie rabufnit parca din valurile Marii Caraibelor, Golfului Mexic si Oceanului Atlantic izbindu-se de gleznele muncitorilor de pe plantatii. Acolo s-a nascut "Havana Club" , romul alb cu tenta proaspata si gust usor fructat...
...pe care il savurez privind cu ochii mintii dincolo de zidurile cetatii. Orasul Comoara ma priveste pe jumatate adormit. Este frumos. Este modern. Este plin de trecut. Si viitor. Un fir invizibil ma leaga de indepartata Cuba. Parca aud cantecul taietorilor de trestii . Stropii de sudoare se aseamana cu broboanele de apa ce se scurg pe paharul rece. Licoarea imi mangaie papilele gustative si ma trezeste intr-o clipa:
STIU! STIU cum sa aduc Havana la Cluj!
Vara aceasta Havana Club aduce orașul cubanez pe o stradă din România. Aventura incepe online, acolo unde fiecare iubitor de rom ( si nu numai) poate contribui la forma finală a unui graffiti realizat de cei de la Sweet Damage Crew și pot alege inclusiv orașul în care acesta va fi realizat. Ei joacă rolul personajului principal în fiecare dintre cele 8 episoade ale ilustrației. Astfel, la fiecare două săptămâni li se dezvăluie un nou episod, starnindu-le imaginația , lăsându-i să decidă continuarea următorului capitol. Apoi nu mai trebuie decat sa aleaga orașul în care Havana Club și Sweet Damage Crew vor transpune ilustrația pe un mural.
Si Clujul va fi acela! Cum? Adunand cele mai multe share-uri de facebook. Simplu, nu? Mai ales ca in joc sunt premii multe si frumoase: o vacanță de 5 zile în Havana pentru două persoane , tricouri imprimate cu ilustrația episodului (realizată de Sweet Damage Crew), set-uri de 3 stickere cu elemente din ilustrația episodului, pack-uri Havana Mojito si pack-uri Havana Cuba Libre – pentru homemade cocktails.
Nu-i asa ca v-am convins?
Ce ai de facut:
- intri pe pagina de concurs
- alegi anul nasterii ( trebuie sa ai 18 ani impliniti!)
- te loghezi cu contul de facebook
- raspunzi la intrebare
- completezi datele ( ca sa poti fi anuntat atunci cand vei castiga)
- dai clik pe "trimite"
- selectezi "Cluj"
- dai "Share" pe facebook
- raspunzi la 4 intrebari pentru inca o sansa in plus
- gata, ai intrat in concurs si ai sustinut "orasul comoara".
marți, 18 iulie 2017
DULCEATA DE ZARZARE CU PEPENE GALBEN
Si daca tot s-au copt zarzarele din gradina mi-am zis sa fac ceva bun de tot.
Sa te lingi pe degete.
Cu esenta de "mai vreau".
Zis si facut!
DULCEATA DE ZARZARE CU PEPENE GALBEN
Ingrediente:
- 3 kg zarzare proaspete, dulci si parfumate
- 1,5 kg pepene galben cu miez portocaliu
- 2 kg zahar
- 6 borcane de 400g
- o oala mare
- o patura
- un dram de dragoste
Mod de preparare:
Zarzarele le speli si le scoti samburii.
Pepenele galben il cureti de coaja si seminte si il tai cubulete .
Asezi intr-o oala suficient de mare straturi alternative de zarzare, zahar si pepene.
Lasi la rece peste noapte.
Asezi oala in cuptor, la foc mic si lasi sa fiarba 2 ore ( pana se leaga siropul).
Torni compozitia in borcanele curate, le capsezi , presari un dram de dragoste in fiecare si le dai la dunst uscat ( le lasi sa se raceasca invelite in patura) pentru 24 de ore.
Asezi borcanele in camara, pentru a le savura la iarna.
Dar nu uita sa o degusti mai intai...
Sa aveti spor!
Tips& Tricks: facuta la cuptor, dulceata isi pastreaza mai bine aromele.
#EUNUMAIZIC - CIN' TI-A DAT TIE CARNETUL?
Statie...
Trotuar...
Pista pentru biciclisti...
Tupeu gramada!
Asa se parcheaza in centrul Clujului...
duminică, 16 iulie 2017
SORBET DE PEPENE GALBEN CU SARUT DE CIOCOLATA
Iubesc inghetata!
Ador pepenele galben! Stiti voi, acela cu coaja galbena si mici vinisoare verzi ( bunica le spunea "rapati") , miezul portocaliu, zemos si aromat.
Iar cadura de afara m-a facut sa ma gandesc la ...inghetata.
Si un secret: imi place si ciocolata neagra...
SORBET DE PEPENE GALBEN CU SARUT DE CIOCOLATA
Ingrediente ( pentru 4 portii):
- 500 g miez de pepene galben
- 4 lgt miere
- ciocolata neagra Nestle Dessert rasa
- frunzulite de menta
Mod de preparare:
Miezul de pepene galben il tai cubulete si il pui intr-un bol/ intr-o tava la congelator pana cand se intareste ( cca 45 minute).
Pui miezul in robot impreuna cu mierea si mixezi pana cand obtii o crema fina si delicioasa.
Servesti totul imediat, cu ciocolata rasa deasupra, frunzulita de menta si rotocoale de pepene proaspat.
Tips & Tricks: este important ca pepenele sa fie doar intarit nu inghetat complet.
Sa aveti pofta!
sâmbătă, 15 iulie 2017
DE VIZITAT, IN ROMANIA
LACUL SIRIU
Pe drumul dinspre Salina Praid spre Bucuresti am vrut sa vedem si altceva.
Astfel, am pornit spre Buzau si am dat de o zona superba : Lacul Siriu! Situat intre masivul Siriu și masivul Podu Calului , acest lac are o culoare ireala de verde care te vrajeste. Este inconjurat de dealuri acoperite cu paduri spectaculoase (...inca...) , cu multe posibilitati de explorare:
- ministatiunea Baile Siriu , cu ape minerale feroase, termale, usor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase si foarte slab mineralizate;
- Cascada Pruncea
- Lacul Vulturilor
- Coltii Babei
- zone de agrement pentru plaja si pescuit.
Asadar, daca doriti sa evitati aglomeratia de pe DN1 , schimbati putin traseul si nu veti regreta!
marți, 4 iulie 2017
DE VIZITAT , IN ROMANIA
SALINA PRAID
Anul acesta va invit sa vizitati salina Praid.
Situata la 167 km de Cluj Napoca , pe traseul Turda- Tirgu Mures- Sovata- Odorheiu Secuiesc , salina de la Praid este una de sare gema , in Muntii Gurghiului.Accesul se face cu ajutodul autobuzelor , dupa care mai cobori 288 de trepte.
In anul 1980 s-a amenajat aici o baza de tratament eficienta in afectiunile respiratorii. Aflată la "orizontul 50", la o adâncime de 120 m, are o lățime de 20 m, o înălțime de 14 m și o lungime de mai multe sute de metri., cu temperaturi relativ constante, între 14-16 C, umiditate scazută 66-70% și presiune atmosferică mai mare decât la suprafață, în medie de 735-738 mmHg, aerul este puternic ionizat. Salina este amenajată cu spații de recreere, locuri de joacă pentru copii, restaurant, toalete, capelă pentru rugăciune, internet-cafe și un muzeu.
Programul de vizitare : 8.00- 20.00
Tarife : 30 lei adulti si 20 lei copiii
Vacanta frumoasa!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)