vineri, 30 noiembrie 2018

COSTITE LA TAVA CU DOUA FELURI DE CARTOFI



 Stiu ca este perioada postului, dar fiind zi de sarbatoare , imi permit sa va dau o reteta simpla si gustoasa, ca idee pentru masa de Craciun. 
  Fiecare gospodina are retetele ei, mai vechi sau mai noi, cu care isi rasfata familia si musafirii. Intotdeauna insa e bine sa iesim putin din rutina.



COSTITE LA TAVA CU DOUA FELURI DE CARTOFI



Ingrediente:

  • 1 kg cotlet de porc
  • 500 g costite afumate
  • 1 plic condimente pentru porc Delik'At
  • 500 g cartofi albi
  • 500 g cartofi dulci
  • 1 plic condimente pentru cartofi Delik'At
  • putin ulei
  • 2 cani de apa
  • 250 ml bere
  • sare

Mod de preparare:

Cotletul il speli sub jet de apa rece , il tai felii groase de 0,5 cm , il condimentezi si il lasi la rece.
Costitele le tai bucati si le dai un clocot, dupa care le speli bine. ( mai iese din fum )
Tava o ungi cu putin ulei, asezi carnea alternativ , torni apa, acoperi cu hartie pentru copt si dai la cuptor pentru 45 de minute.



Intre timp cureti cartofii , ii tai felii lungi, groase de 2,5 cm ( "in 4" cartofii albi, iar cei dulci putin mai mari) si ii fierbi in apa cu sare.
Cand sunt fierti ii storci de apa si ii condimentezi, apoi ii asezi intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt unsa cu putin ulei.


In acest moment indepartezi hartia de pe friptura, torni pe fiecare bucata de carne cata putin bere , introduci si tava cu cartofi in cuptor si mai lasi 30 de minute.


Servesti totul imediat alaturi de un vin rosu, avand familia alaturi.


luni, 26 noiembrie 2018

LUNEA FLORILOR








Dor de vara...

miercuri, 21 noiembrie 2018

MIEREA BIO VS MIERE NATURALA




"Toate poienile , pasunile, toti muntii si toate colinele  sunt farmacii".
                                      ( Paracelsus)


     Alimentatia este parte a vietii cotidiene, parte in care omul modern face cele mai mari erori: mananca prost , mult si nesanatos. Asa se face ca tot mai multe persoane sufera de exces de greutate. Chiar daca stim cu totii ca sanatatea este strans legata de ceea ce mancam. Mintea si corpul depind de ceea ce noi le oferim zi de zi prin nutritie. Si cu cat aceasta este mai naturala, cu atat efectele sunt mai bune. 

  Vorbim astfel despre produsele BIO, un concept care a aparut spre sfarsitul secolului 20 , dupa ce se pusese accent pe agricultura intensiva si s-a constat ca toate acele pesticide, ingrasaminte chimice, aditivi sau conservanti sintetici au rasunet negativ asupra sanatatii individului, dar si a planetei in ansamblu. Aceste reziduuri consumate ani indelungati si cumulate de la mai multe alimente pot afecta organismul slabindu-i imunitatea si puterea de reactie. Particula "bio" provine din limba greaca ( bios) si nu inseamna altceva decat "viata". 

  Prin urmare, daca alegem un stil de alimentatie BIO inseamna ca oferim organismului nostru VIATA , inseamna alimente nemodificate genetic, fara ingrasaminte chimice.

   Un produs alimentar ecologic are următoarele caracteristici:
  • nu conţine conservanţi decât cei permişi de legislaţia ecologică în vigoare;
  • nu conţine aditivi alimentari de sinteză;
  • ingredientele nu provin din organisme modificate genetic (OMG);
  • ingredientele din compoziţia lui nu provin de pe soluri tratate cu pesticide sau îngrăşăminte chimice;
  • produsele nu sunt supuse procesului de iradiere ionizantă;
  • în cazul produselor animale, acestea provin de la animale netratate cu antibiotice sau hormoni de creştere.
   Particularizand aceste aspecte la tema articolului de astazi, sa vedem ce inseamna de fapt MIEREA BIO
  • stupina este amplasata intr-o zona lipsita de poluare industriala si culturi agricole tratate cu pesticide
  • albinele nu sunt tratatate cu antibiotice
  • ceara de la faguri provine exclusiv dintr-o stupina bio
  • mierea trebuie extrasa si depozitata doar cu utilaje din inox 
  • pe o raza de 5 km ( distanta la care poate zbura o albina) in jurul stupinei trebuie respectate criteriile ecologice de mediu
  • mierea se comercializeaza in recipiente de sticla, nu plastic
   Cand am primit invitatia de a participa la campania de testare a mierii bio Apidava  am stat putin pe ganduri: am citit si am scris atat de mult despre miere, incat nu credeam ca as mai avea ceva de spus, mai ales ca cei de la Apidava produc si comercializeaza doar miere naturala. Eram convinsa de calitatea ei de ceva vreme. Pana cand m-am documentat putin... Am inteles astfel ca exista o oarecare diferenta intre mierea naturala si cea bio. "Miere naturala" inseamna ca a fost obtinuta de la albine, fara a adauga alte ingrediente straine de acest concept: sirop de zahar sau glucoza. Pentru a obtine o "miere Bio" lucrurile sunt putin mai cmplicate dupa cum ati vazut.

                                    


    Mierea poliflora Bio "Di Melio" Apidava:

- stupina este situata intr-o zona de fanat din Podisul Transilvaniei, departe de sursele de poluare;
- are certificare "Bio", ceea ce inseamna ca atat solul, cat si aerul si apa au fost testate pe o raza de pana la 8 km
- mierea este 100% pura, fara nici un fel de reziduuri de antibiotice
- are o culoare superba de chihlimbar si un miros care te duce cu gadul la vacantele de vara si iarba proaspat cosita
- gustul este unul plin , consistent , care iti incanta papilele gustative
- este o miere usoara, bogata in vitamine si minerale, apreciata indeosebi de catre adolescenti si varstnici

    Mierea de salcam Bio "Di Melio" Apidava:

- padurile de salcami din Podisul Transilvaniei sunt "casa" stupinei
- are certificat "Bio", fiind deci 100% naturala
- culoarea este alb-galbuie , straluciroare si translucida ; nota bene: micuta mea a spus ca este aur lichid...
- are un miros fin si rafinat, precum florile din care a fost cules nectarul
- isi pastreaza timp indelungat starea lichida 
- contine mai putin polen decat alte tipuri de miere
contine multe vitamine (mai ales B1, B2, B6 si B12), fitohormoni, compusi aromatici, acizi organici, flavoane, falvonoida, dextrina si diversi compusi ai azotului            
- are continut ridicat de fructoza si glucoza, fiind cel mai dulce sortiment de miere
- este apreciata de catre copii, tocmai din acest considerent




...Si nu numai de catre copiii din Romania, ci si de catre cei din alte tari, deoarece mierea Bio de la Apidava a cucerit rand pe rand cele mai pretentioase piete ale lumii: Germania, Franta, SUA, Singapore, Japonia. Si asta deoarece aici lucrurile se fac cu responsabilitate, in laboratoare moderne, de catre specialisti in domeniu cu vechime de ani buni . Nimic nu este lasat la voia intamplarii , de la amplasarea stupinei pana la borcanelul de pe masa consumatorilor. Pentru ca oameni iscusiti si cu dragoste de natura zamislesc minunatii pentru sanatatea noastra.

  Pentru a face aceasta campanie mai interesanta ( iar imi dai mie sa gust mierea?) am rugat-o pe micuta  ca in timp ce degusta cele doua sortimente de miere sa realizeze un mic scrabble cu cuvintele pe care i le inspira, pornind de la expresia "miere bio". Va las pe voi sa vedeti ce a iesit...



  
  Citind si documentandu-ma prin enciclopediile din biblioteca, dar si prin cartile de leacuri la indemana am descoperit cateva curiozitati despre miere, pe care vreau sa vi le impartsesc si voua:
- singurul aliment care nu se altereaza este mierea( deci nu trebuie sa te temi ca este expirata! );
- expresia "luna de miere" provine dintr-o veche traditie nordica , ce spune ca tinerii casatoriti beau in fiecare dimineata, timp de o luna , cate o ceasca de mied  ( bautura obtinuta din miere);

Voi ce mai stiti in plus despre mierea bio?

luni, 19 noiembrie 2018

#EUNUMAIZIC - DREPTUL LA REPLICA



  Acest articol va fi unul atipic si il "scriu" dupa ce am lasat o noapte sa treaca peste emotii.
  Este despre daruire, despre lupta, despre ambitii, despre orgolii , despre trecut, prezent și viitor, despre infrangeri si victorii... este despre Oameni.







Și închei cu un motto personal - in viață sunt lucruri despre care este mai bine să taci; unii vorbesc, altii fac!








marți, 13 noiembrie 2018

CLUJUL , AZI- CAMPIONATELE MONDIALE DE FUTNET



   A inceput numaratoarea inversa! 
  Motiv pentru care delegatiile internationale au inceput sa soseasca.

   Cum de ce?

   Vineri, 16 noiembrie 2018, se da startul celei de a 12-a editii a Campionatului Mondial de Futnet , care va avea loc aici, la Cluj-Napoca, in Sala Polivalenta.

  Vor fi prezente la start 21 de echipe , in calificari si grupele finale, care isi vor disputa medaliile pentru cele 3 probe: simplu, dublu, triplu.

  Spectacolul la fileu este garantat. 
  Noi trebuie sa asiguram spectacolul din tribune si sa ii incurajam pe tricolori!


                                       Hai Romania!




P.S. Biletele s-au pus in vanzare , iar pe afis aveti toate detaliile.

#POEZIA DE AZI - NOIEMBRIE





              NOIEMBRE


Cand ploaia de gri te imbata
E ud chiar si sufletu-n tine,
Bat vanturi prin negura vie-

Si-i toamna.

Cand ceata inghite-ne iara
Tarziu e de nu se mai poate,
Plang frunze in apele moarte-

Si-i toamna.

Cand gandul se zbate sa zboare
Ti-e teama sa crezi in iubire,
Dar florile-ti rad in nestire-

Si-I toamna.

                    E toamna afara…



joi, 8 noiembrie 2018

PIEPT DE RATA CU GARNITURA DE TOAMNA




   Fac ce fac si imi mai vine cate o idee de experiment in bucatarie.
  De data aceasta le-am facut o surpriza celor dragi gatind ceva cu totul nou.


    PIEPT DE RATA CU GARNITURA DE TOAMNA





Ingrediente:

a. pentru piept

  • 1 piept de rata intreg, dezosat si fara piele
  • sare
  • piper
  • 50 g unt
  • boia
b. garnitura de orez
  • 1 cana de orez
  • 3 cani de apa
  • 1 ceapa alba
  • 1 morcov mic dat pe razatoare
  • sare
c. garnitura de varza
  • 1/2 de varza alba, potrivita
  • sare 
  • 1 lg ulei de rapita
  • 1 vf de cutit de piper rosu proaspat macinat
d. toppingul de galbiori
  • 1 cana de galbiori proaspeti
  • 1 lg ulei de rapita
Am folosit sare de Himalya, cat iei cu 3 degete pentru fiecare garnitura.


Mod de preparare:

   Pieptul de rata il speli sub jet de apa rece, il crestezi pana treci de grasime. Atentie sa nu tai si carnea, fiindca vei pierde tot ce este mai gustos ! Condimentezi cu sare, piper si boia si il pui intr-o tigaie, pe partea cu grasimea. Lasi  pana cand aceasta se topeste si devine aramie. 



  Asezi pe hartie de copt, in tava, intorci carnea pe cealalta parte si lasi la foc mic , in cuptor, pana cand se rumeneste. La final, practic inainte de a-l servi, adaugi untul taiat bucati si lasi sa se topeasca.




Intre timp, prepari toate garniturile:
- Orezul il speli si il pui la fiert impreuna cu ceapa intreaga , morcovul ras si un praf de sare. Cand este fiert scoti ceapa, acoperi cu un capac si lasi asa.


- Varza o tai marunt, o amesteci cu sarea, adaugi uleiul si o pui intr-o cratita, amestecand continuu, pana cand se inmoaie.


- Galbiorii ii speli sii ii tragi la tigaie.

   Practic, cand este gata carnea, trebuie sa fie gata si garniturile.


   Servesti pieptul de rata taiat felii alaturi de aceste garnituri delicioase de toamna si un pahar de vin alb.


Pofta buna!

Tips&Tricks : Carnea de rata trebuie sa fie crocanta la exterior si suculenta la interior. Toppingul de galbiori ii da o nota de finete, iar vinul alb vine sa definitiveze gustul

luni, 5 noiembrie 2018

LUNEA FLORILOR







TOAMNA...SI ATAT...


O FAMILIE SANATOASA - VISUL ORICAREI FEMEI



Sunt mamă.
Sunt soție.
Sunt bucătăreasă și menajera.
Sunt fiica și nora.
Sunt sora și matusa.
Sunt prietena si colegă.
Sunt asistenta .
Sunt profesoară.
Dar mai intîi de toate sunt femeie!


Cum reușesc să fiu toate acestea? Ei bine, de-a lungul timpului am învățat să iau cele mai bune decizii. Să nu credeți că sunt perfectă! Mai gresesc și eu uneori, insa sunt lecții pe care le invat . Situațiile în care nu îmi permit să gresesc sunt cele legate de sănătate. A mea și a celor dragi. Fiindcă o familie fericita este , în primul rând, o familie in care fiecare membru al ei este sanatos. Și acesta este rolul meu.




     Cei care ați mai trecut pe aici stiti deja că am fost mereu adepta remediilor naturale atunci când vine vorba despre menținerea stării de sănătate. Poate și pentru că am crescut la tara, in mijlocul naturii. Bunica avea un leac pentru toate: ceai, tinctură, miere. De la ea am învățat valoarea lucrurilor simple și intelepciunea celor bine facute.

   Este și motivul pentru care m-am bucurat atunci când am primit invitația de a participa la campania de testare a mierii de albine cu lăptișor de matcă Apidava. Cea mai incantata insa, a fost mezina familiei , care de-abia astepta sa guste noua minune din camara. Nu inainte ca mami sa se documenteze putin.


                  Mierea de salcam cu laptisor de matca




  
De ce miere de salcam?

  • fiind o miere monoflora, are o puritate si o claritate remarcabila;
  • are un gust delicat, cu usoara tenta florala , ceea ce atenueaza gustul usor acru al laptisorului de matca;
  • contine multe vitamine (mai ales B1, B2, B6 si B12), fitohormoni, compusi aromatici, acizi organici, flavoane, falvonoida, dextrina si diversi compusi ai azotului ( aproximativ 435 substante);
  • isi pastreaza timp indelungat starea lichida;
  • are un continut redus de polen;
  • are o mare valoare energetica.  


  De ce laptisor de matca?

  • este un "medicament " natural  fabricat in farmacia stupului , in glandele albinelor tinere cu scopul de a hrani insectele nou-nascute ( in primele 3 zile ) si matca, de-a lungul intregii ei vieti ( 5 ani, comparativ cu 40 de zile -!- cat traieste o albina lucratoare );
  • contine glucoza, fructoza, lipide, proteine, 20 de aminoacizi, inclusiv cei 8 pe care organismul uman nu ii poate sintetiza direct (izoleucina, lisina, leucina, metionina, fenilalanina, treonina, valina, triptofan) , minerale ( Ca, Mg, K, Cu, Fe, Mn, Zn, Na) , vitamine ( A, complexul B, C, D, E ), colagen, acid 10 HDA ( antiviral, antibacterian, imuno-reglator ).

  In acest fel, luand practic ceea ce este mai bun din stup, cercetatorii Apidava au creat un adevarat elixir al sanatatii, ce contine 98% miere de salcam si 2% laptisor de matca :

  • este un stimulent nutritiv natural cu actiune energizanta - motiv pentru care se recomanda copiilor : stimuleaza cresterea, previne infectiile ( mai ales respiratorii), stimuleaza memoria si asimilarea de noi cunostinte;
  • incetineste procesul de imbatranire - exista studii care demonstreaza ca acetilcolina din compozitia laptisorului de matca previne boala Alzheimer;
  • reface organismul dupa interventii chirurgicale, tratamente agresive ori efort fizic intens;
  • revigoreaza tenul obosit , imbatranit si uscat;
  • reduce colesterolul;
  • stimuleaza apetitul , mai ales la copii;
  • are efecte benefice in ulcer duodenal si gastroduodenal;
  • faciliteaza absorbtia calciului la nivelul intestinului , prevenind astfel osteoporoza;
  • diminueaza migrenele;
  • stimuleaza imunitatea. 

 De ce miere cu laptisor de matca?

    Laptisorul de matca, desi nu foarte greu de recoltat, este dificil de pastrat in conditii optime. Imediat dupa iesirea din stup si apoi pe tot parcursul sau, pana la noi, trebuie sa stea la temperaturi scazute ( 4-5*C ), mai exact la frigider, pentru a-si pastra calitatile si proprietatile terapeutice.

   Studiile au demonstrat insa ca diluandu-l in miere nu isi pierde catusi de putin din ele. Motiv pentru care aceasta forma de prezentare este pe cat de comoda si practica, pe atat de eficienta.

In ce context am folosit-o eu?

1.  Va spuneam intr-un articol anterior despre micuta mea si faptul ca trece printr-un moment dificil din viata de elev: adaptarea la cerintele clasei a 5-a in paralel cu antrenamentele intensive de baschet. Am continuat sa ii dau miere, de data aceasta cu laptisor de matca, cate 2 lingurite pe zi, dupa micul-dejun si pranz . Este vesela, plina de energie ( un mic soricel atomic, as spune eu) , continua suita notelor de 10 si rezista asaltului virozelor care au inceput sa faca victime printre colegii de clasa.

2. Eu am indraznit sa iau din mierea ei ( doar nu credeati ca o imparte asa, cu una-cu doua, fara un motiv intemeiat?) in momentul in care m-am intors de la serviciu cu o migrena ingrozitoare, care se incapatana sa persiste chiar si dupa medicatia obisnuita. Am luat o doza de soc, de 4 lingurite , dupa care am inceput sa trebaluiesc prin casa in timp ce pustoaica isi facea temele. La un moment dat am auzit-o :" Mami, nu te mai doare capul?" Atunci mi-am dat seama ca ...fredonam si da! migrena disparuse!



 3. Alaturi de borcanelul-comoara am mai primit si cateva pliculete de Apioxivita Cocktail , un amestec de miere de salcam si extract de struguri. Mierea de salcam este un mediu deosebit de bun pentru extractul concentrat din samburi, pielite si rahis de struguri rosii, tocmai datorita proprietatilor sale deosebite enumerate anterior.  Acest extract este un puternic antioxidant ce mentine starea de sanatate a inimii, sprijina circulatia sanguina , reduce riscul de infarct miocardic si scade tensiunea arteriala. Cel care s-a bucurat de beneficiile  preparatului este sotul meu, sportiv de performanta si antrenor, deoarece este cel mai expus acestor riscuri.




  Observati ca am evitat sa o folosesc pe post de indulcitor . Am ales sa consumam ca atare aceste minunatii ale stupului pentru a fi sigura ca nu diminuez cu nimic calitatile sale si profitam la maximum de efectele pe termen lung.

 Sunt gesturi marunte, lucruri lipsite de importanta la prima vedere , dar care fac diferenta dintre vis si realitate : sanatatea celor dragi.