marți, 28 mai 2019
CHOCOLATE - PAVLOVA
Am evitat până acum deserturile cu bezea fiindcă mi se păreau dificil de preparat ...sau din comoditate 😉...
Dar a venit această provocare de la Nestle și mi-am zis: de ce nu?
Doar că nu m-am putut hotărâ asupra numelui.
Așadar:
CHOCOLATE - PAVLOVA sau ANOTHER SIDE OF PAVLOVA
Voi ce ziceți?
Ingrediente:
a. blat
- 2 albușuri mari
- 50 g zahăr din ștevie
- 1 lgt zeamă de lămâie
- 50 g ciocolată NESTLE Desert Noir rasă
- un praf de sare
- 1 plic zahăr vanilat Dr. Oetker
b. cremă:
- 200 g mascarpone Meggle
- 50 g zahăr din ștevie
- 100 ml frișcă lichidă Meggle Creme Patiserie
c. decor
- semințele de la 1/2 de rodie
- frunzulițe de mentă
- 25 g ciocolată NESTLE Desert Noir
- 50 ml frișcă lichidă Meggle Creme Patiserie
Mod de preparare:
Preîncălzești cuptorul la 150°C.
În tava aragazului așezi hârtie de copt pe care desenezi 4 cercuri cu diametrul de 6 cm.
Albușurile le bați spumă tare împreună cu praful de sare. Adaugi apoi zahărul, linguriță cu linguriță, fără să te grăbești, așteptând de fiecare dată să se încorporeze complet. Procedezi la fel și cu zahărul vanilat.
Adaugi zeama de lămâie și ciocolata rasă, omogenizând cu o spatulă.
Așezi cu lingura compoziția de albușuri în interiorul cercurilor. Eu am mai deranjat-o puțin cu lingura, ca să arate mai bine.
Dai tava la cuptor pentru 15 minute, apoi reduci temperatura la 100°C și mai lași 30 de minute. Atenție: nu deschide ușa cuptorului sub nici o formă! Riști ca bezeaua să se lase.
Lași bezeaua să se răcească în cuptor, cu ușa închisă.
Acum prepari crema: bați mascarpone cu zahărul până când devine spumos și apoi adaugi frișca, bătând în continuare cu mixerul la viteză mare.
Pregătești sosul de ciocolată: pui frișca pe aragaz la foc mic și o înfiebânți, cu grijă să nu fiarbă. Adaugi ciocolata ruptă bucățele și amesteci energic cu telul până când se încorporează complet.
Montare:
Așezi pe farfurie câte o bucată de bezea, presari ciocolată rasă, pui crema de mascarpone cu ajutorul unui poș și decorezi cu rodie, mentă și sos de ciocolată.
Servești prăjitura imediat , însă nu uita să presari puțin praf magic de iubire 💞.
duminică, 26 mai 2019
LUNEA FLORILOR
Astăzi este luni.
Nimic nou.
Dar parcă este o altfel de luni.
Poate că este începutul unei perioade de mai bine.
Ieri a fost o zi specială. Din 1990 încoace nu îmi amintesc să mai fi stat vre-odată la coadă ca să votez...
De fiecare dată am făcut-o din 3 motive: din respect pentru cei care au murit în 1989 pentru ca eu să am acest drept, în speranța că votul meu chiar contează și, mai ales, pentru că am crezut întotdeauna că fiecare om este responsabil de drumul pe care îl parcurge în viață.
joi, 23 mai 2019
MATCHA WAFFLES
Vă povesteam eu într-un articol precedent despre beneficiile ceaiului verde și, în special, despre pulberea MATCHA de la Niavis.
Dacă atunci am pregătit un aperitiv, de data aceasta vă propun un desert rapid, sănătos și adorat de copii.
MATCHA WAFFLES
Ingrediente: ( pentru 6 bucăți)
- 1 ou
- 150 ml lapte de ovăz
- 2 lg zahăr brun
- 150 g făină de orez
- un praf de sare
- 50 g unt topit
- 1 /2 lgt pudră de matcha
- brânză ricotta
- căpșuni
- scorțișoară
Mod de preparare:
Oul îl bați împreună cu praful de sare și zahărul brun, după care adaugi laptele, untul topit și făina , omogenizând. La final adaugi pudra de matcha și amesteci bine cu telul.
Incalzești aparatul de vafe și torni câte un polonic de compoziție. Vafele le coci conform specificațiilor aparatului de care dispui.
Între timp cureti căpșunile de codițe, le speli și le tai felii.
Când vafa este gata decorezi cu brânză ricotta, căpșuni și scorțișoară. Nu uita un praf magic de iubire înainte de a servi.
Poftă bună!
marți, 21 mai 2019
VIȚEL ÎN BERE , LA CUPTOR
De când a intrat în bucătăria mea stilul de a găti RESET imaginația nu mai are limite! Iar familia este cucerită de noile rețete.
VIȚEL ÎN BERE, LA CUPTOR
Ingrediente:
- 4 buc rasol de vițel
- un praf sare de Himalaya
- 1/2 lgt piper
- 1 lg boia dulce
- 1 lg Maggi " Felul doi"
- 2 lg ulei de rapiță
- 150 ml apă
- 100 ml bere
Mod de preparare:
Carnea de vițel o tai ușor de pe os ( le-am păstrat pentru o ciorbă de burtă 😁) , o speli sub jet de apa rece și o condimentezi. O lași la rece pentru câteva ore.
Intr-o tavă pui uleiul și apa, apoi așezi feliile de carne.
Acoperi cu hârtie de copt și dai la cuptorul preîncălzit la 180*C pentru 30 de minute , apoi reduci temperatura la 100*C pentru înca 30 de minute.
Acoperi cu hârtie de copt și dai la cuptorul preîncălzit la 180*C pentru 30 de minute , apoi reduci temperatura la 100*C pentru înca 30 de minute.
În acest moment înlături hârtia de copt și stropesti friptura cu bere ,lăsând tava descoperită pentru 15 minute.
marți, 14 mai 2019
APERITIV CU MATCHA, CREMĂ DE BRÂNZĂ ȘI RODIE
Vă întrebați probabil ce caută "matcha" în această combinație. Veți afla citind mai departe .
Ce este "matcha "?
Am auzit de matcha întâmplător, citind un articol despre nutriție. Curioasă din fire și deopotrivă interesată de alimentația sănătoasă...sau cât mai sănătoasă...am încercat să gasesc mai multe informații despre această pulbere-minune despre care vorbește toată lumea.
Am aflat astfel că "matcha" este de fapt o pulbere foarte fină obținută prin măcinarea frunzelor de ceai verde. Nimic deosebit, veți spune. Doar că acest praf este obținut manual, prin frecarea între două pietre a frunzelor uscate. Și unde altundeva dacă nu în îndepărtata Japonie, fiindcă locuitorii acestei țări sunt recunoscuți pentru răbdarea lor, dar și pentru cultura lucrului bine făcut ?
Dacă în trecut era consumat doar de către călugării budhiști, acum pudra de matcha este un ingredient de valoare în marile restaurante ale lumii: infuzată în latte-uri și cocktail-uri, smoothie, presărată peste mâncăruri sau ca și ingredient în deserturi clasice sau raw. Ba chiar și industria cosmetică începe să o introducă printre ingredientele produselor cosmetice de îngrijire a tenului!
Beneficiile ceaiului matcha
Acest ceai conține de 137 de ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit, având astfel o capacitate de absorbție a radicalilor liberi de 1348 unități/gram. Practic, radicalii liberi nu sunt altceva decât fragmente moleculare care "sapă" prin organismul uman în căutarea de electroni de care să se lege, distrugând astfel celule, proteine sau chiar ADN. Iată de ce este foarte important ca, prin alimentație, să ne asigurăm aportul necesar de antioxidanți. Aceștia sunt nutrienți care reduc stresul oxidativ, respectiv cantitatea de radicali liberi.
Observați asadar DE CE putem consuma ceai verde sau, mai exact, pulbere de matcha.
Sintetizând, beneficiile consumului se regăsesc în efectele sale:
- antioxidant
- antiaging
- ajută în procesul de concentrare
- stimulează metabolismul
- ajută la prevenirea cancerului
- scade presiunea arterială
- întărește sistemul imunitar
- previne pierderile de memorie la vârstnici
Cum consumăm doza zilnică?
După cum spuneam la începutul articolului, o poți folosi într-un simplu ceai, cu lapte, în smoothie, deserturi sau, așa cum am făcut eu, într-un aperitiv sau gustare.
APERITIV CU MATCHA, CREMĂ DE BRÂNZĂ ȘI RODIE
Ingrediente:
- 400 g cașcaval
- 300 g cremă de brânză
- 1 lgt pudră matcha Niavis
- 2 lg smântână 25% grăsime
- 1 rodie
- sare , după gust
- 1/2 lgt piper alb
Mod de preparare:
Crema de brânză o amesteci cu piperul alb și un praf de sare, apoi împarți cantitatea în două. Jumătate o lași așa,iar în cealaltă adaugi pudră de matcha și smântâna și omogenizezi astfel încât să obții o pastă fină, de culoare verde .
Cașcavalul îl tai felii de 1 cm grosime și îl așezi într-un vas termorezistent pe care îl introduci în cuptorul preîncălzit la 180*C pentru 10 minute. Practic trebuie să se topeasca. Între timp îți pregătești un celofan sau o folie alimentară. Când cașcavalul este topit golești conținutul pe folie, întizându-l în strat gros de cca 0,5 cm. Ai grijă că este foarte fierbinte! Eu folosesc o altă bucată de folie în acest scop.
Peste foaia de cașcaval întinzi crema de brânză, în straturi alternative alb-verde. Presari uniform boabele de rodie și rulezi cât poți de strâns, fixând bine la capete. Dai la frigider pentru 2 ore .
duminică, 12 mai 2019
BUCURIE DINCOLO DE PROPRIILE LIMITE
A fost odata ca niciodata "eu".
Eu , care iubeam miscarea.
Eu, care alergam kilometri intregi fara sa simt.
Eu, care urcam muntii cu rucsacul in spate si admiram peisaje de nedescris in cuvinte.
Eu, care zambeam.
Apoi a aparut o alta "eu: obosita, stresata, greoaie, ursuza , lenesa...Singura bucurie imi erau cei dragi care ma inconjurau cu dragostea lor neconditionata. O iubeau pe "eu" si si-o doreau inapoi!
Am inteles la un moment dat explicatia transformarii. Nimic de facut, doar de contracarat.
Si totusi, a venit un moment in care mi-am spus "Gata! Ajunge ! Trezeste-te! Da RESET vietii tale!
Datorita unor oameni deosebiti am reusit sa o iau de la capat. Medici, nutritionisti, familie .M-au sustinut . Si acum sunt mandra de mine.
Sunt iarasi "eu"! Dar o "eu" cu un update de incredere, perseverenta, sanatate si fericire...si iubire! Le multumesc tuturor si fiecaruia in parte . Dar mai ales, ii multumesc "lui" , celui care m-a iubit neconditionat in tot acest timp. Simt ca este din nou mandru de mine. Promit ca nu te voi mai dezamagi!
vineri, 10 mai 2019
THE COLOR RUN LOVE
The Color Run a început...unde altundeva?... în SUA anului 2011 ca o cursă a bucuriei , a culorilor,o adevărată " Happiest 5k on the planet" care celebrează sănătatea, fericirea și originalitatea.
Anul 2014 aduce "THE Color Run" și în România ca o cursă a distractiei cu 2 reguli foarte simple: începi cursă îmbrăcat în alb și o închei colorat din cap până în picioare!
2019 vine cu o noutate: LOVE TOUR - aleargă, iubește, colorează-te! Iar noi vom alerga mâine in familie 💞. Sper ca soțul meu să țină pasul 😜.
Ce ziceți? Ne vedem mâine la start?
Ora 15.00 , Piața Unirii, Cluj Napoca 🤗
P.S. Mulțumesc Hervis România pentru invitații 👌
marți, 7 mai 2019
PASCA DIN ALUAT DE COZONAC
Hei, și dacă nu de sărbători, atunci când? Și dacă nu eu, atunci cine?
De obicei evit preparatele care necesită framantare. De aceea pasca mea era întotdeauna fără aluat. Doar că anul acesta am furat un pic de aluat de la cozonaci și am schimbat rețeta. Asa încât cantitățile pentru acesta sunt mai mult orientative 😁 - luați-le ca atare 😉.
PASCĂ DIN ALUAT DE COZONAC
Ingrediente:
a. aluat
- 500 g faina
- 1 ou+ 1 galbenus
- 50 g drojdie proaspata
- 250 ml lapte
- 4 lg ulei
- sare
- 1 lgt coaja rasa de lamaie
b. umplutura
- 500 g branza de vaci grasa
- 100 ml smantana creme cuisine Meggle
- 1 ou
- 3 lg zahar
- 100 g stafide aurii
- 2 plicuri zahar vanilat Dr. Oetker
c. mai ai nevoie de:
- 2 lg gris
- 1 ou batut
Mod de preparare:
Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o 1/2 de lapte se face o maia.
Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua. Lasi cca 10 minute, pana cand aceasta isi dubleaza volumul.
Abia apoi incepi sa framanti, adaugand mai intai oul intreg si apoi galbenusul peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) .
Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute) ...sau "pana transpira grinda", dupa cum obisnuia bunica sa spuna.
Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura.
Intre timp pregatesti umplutura: branza de vaci o amesteci cu smantana, oul, zaharul si vanilia, omogenizand pana cand devine cremoasa.
Tava rotunda cu pereti detasabili o captusesti cu hartie pentru copt, iar peretii ii ungi cu unt.
Cand aluatul este dospit intinzi o foaie rotunda de dimensiunile tavii , in foaie de cca 1 cm. Presari i lg de gris, asezi branza, presari din nou gris. Rasucesti fasii de aluat pentru a forma coroana si crucea , apoi ungi cu oul batut.
Dai la cuptorul preincalzit si lasi la cuptor pentru 60 de minute, la 170*C.
Lasi sa se raceasca in tava, dupa care indepartezi inelul .
Abonați-vă la:
Postări (Atom)