marți, 31 iulie 2018

GULAS IN STRACHINĂ DE PITĂ




   Ok. E vara în sfârșit! Căldură mare, mon'sher, nu-i așa?
  Consumam zilnic multe fructe și legume, dar parca ai manca si ceva gătit.
  Din ciclul rapid, gustos și natural va dau astăzi o rețetă ardeleneasco- olteneasca.


                GULAS IN STRACHINĂ DE PITĂ





Ingrediente:
  • 1/2 kg cartofi noi
  • 2 cepe albe
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 lgt boia cu ierburi Delik'At
  • 1 lgt boia iute Delik'At
  • 2 l apa
  • 2 lg ulei
  • sare ( după gust, dar puțină) de Himalaya

Mod de preparare

  Pentru început cureți cartofii de coaja, îi speli și îi lași în apă rece.
  Cureți ceapa și ardeiul , le speli și le tai cubulețe cât mai mici, apoi le pui in cratița in care ai încins uleiul. Lași la foc iute 1 minut și amesteci. Adaugi o cană de apă și lași să fiarbă până când legumele se înmoaie ( cca 10 minute).
  In acest timp tai și cartofii cuburi , apoi ii torni peste ceapa și ardei. Adaugi boiaua iute și omogenizezi bine, timp de 2-3 minute. Torni apa peste cartofi ( să îi acopere bine) , presari puțină sare și lași să fiarbă la foc mic cam 30 de minute. 



Cartofii trebuie să fie fierți, dar să nu se sfarame.
  La final adaugi și boiaua cu verdețuri, stingi focul și acoperi cu un capac.


  Până când se pătrund aromele îți pregătești strachina. 
  Eu am copt cu o zi înainte niște pâinici integrale peste care am presărat susan. Am tăiat un capac, am scobit bine miezul și am așezat-o pe farfurie. Umpli bine strachina cu gulas, așezi o frunzuliță de pătrunjel verde , acoperi cu capacul și servești totul cu drag, alături de niste castraveți murați de vara.


VIA - VIATA PENTRU BOLNAVII DE CANCER





                             De ce eu?



    Diagnosticul vine ca un trăznet. Îți da viața peste cap. Nici macar nu te-a întrebat nimeni daca ești pregătit. De fapt, pentru că sa fii pregătit? Să pui punct unei etape din viața ta? Să te întrebi cum va fi maine? Sau daca maine va mai exista?

   La început îți spui că nu este adevarat. Cu siguranță este vorba despre o greșeală. Chiar dacă în adâncul sufletului știi că nu este așa. Apoi te întrebi " de ce?" Ești tânăr, ai toată viața înainte, ai proiecte de îndeplinit, ai copii de crescut... Și ești singur... Sau așa alegi sa fii. Ți se pare cea mai bună variantă. Pentru că trebuie " sa îți duci crucea".

  Dar aceasta însingurare este ea însăși o condamnare la moarte! Cei dragi, prietenii și staf-ul medical sunt acolo ca să te ajute să lupti! Totul începe la nivel mental. Trebuie doar să accepți .

  Dar dacă îți este greu să vorbești si să iti deschizi sufletul în fața lor , a celor sanatosi , poate vei reuși să o faci împreună cu ceilalți oameni. Cei care lupta la fel ca tine.


                   Pentru ca noi


  Dacă până acum era greu să găsesti un mediu de comunicare, acum lucrurile s-au schimbat datorită Asociației Little People, asociație care oferă sprijin copiilor și tinerilor diagnosticați cu cancer; cu orice forma a acestuia . Ei au creat o aplicatie mobila ce poarta denumirea de VIA și poate fi descărcată gratuit atât din Google play , cât și din AppStore de către tinerii adulți diagnosticati , cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani.

  Scopul acesteia este de a realiza conexiuni și pentru a-i ajuta pe oameni să îsi învingă însingurarea. Le oferă un spațiu sigur , virtual, în care sa comunice , să își împărtășească neliniștile și micile bucurii, să întrebe și să primească răspunsuri, să lege prietenii sau, de de nu?, să se întâlnească și dincolo de ecran.



 Ei duc o luptă. De cele mai multe ori o fac în singurătate. Și nu pentru că ar fi singuri, ci pentru că ceilalți nu știu să le fie alaturi . E greu să vorbești și să găsești cuvintele potrivite. E greu să oferi o îmbrățișare sinceră in aceeași clipă în care te gândești că ar putea fi si ultima... Ți-e imposibil să zambesti știind că ochii tai plâng. Te doare ! Și îți vine să strigi de durere... Dar strangi din dinți și taci. Știi ce este însă curios? Ei nu vor decât să fim reali- cu lacrimi și zâmbete pe obraji, cu îmbrățișări stângace și cuvinte incalcite printre ele. Vor doar sa ne simtă alături în cel mai crunt război . Este suficient sa le oferim câte o gura de oxigen atunci când simt că cedeaza. Oricum nu putem lupta în locul lor! Dar îi putem tine de ✋!

  Este lucrul pe care îl face aplicația VIA: oferă un sprijin, o mana pe care acești războinici sa o prindă atunci când dragostea celor din jur îi deranjează. Poate că vi se pare ciudat, dar da, sunt momente in care nu mai vrei să ai pe nimeni langa tine. Ți se pare mai simplu și mai usor așa. Vrei să fii singur cu tine și cu boala ta. Să îi simți fiecare mișcare , să încerci să intuiești următoarea mutare pe care o va face. Este ca o partida de sah. Puterea minții face diferența. Doar că aici poți " trișa" putin. Deschizi aplicația și discuți cu ceilalți jucători. Vezi care sunt mutările lor câștigătoare . Care a fost momentul acela de cumpănă când au înțeles că se poate și au dat mat bolii. Uneori este mai simplu, alteori este nevoie de strategii pe termen lung, cu zeci de mutari in avans. Trebuie să gasesti răspunsul adecvat pentru orice surpriza. Iar ei, ceilalți soldați înrolați alături de tine in aceasta lupta , te vor ajuta sa zambesti din nou, să înveți să te bucuri de fiecare pas , să ai încredere în cei care te iubesc și încearcă să te sustina.

  Pentru că această lupta este despre iubire . Viața este prea scurta pentru altceva.

CLUJUL, AZI




   Rasarit la Cluj: cucu-bau! E cineva acasa?





   Pregatiti de UNTOLD?

miercuri, 25 iulie 2018

marți, 24 iulie 2018

13 GESTURI PENTRU UN SOMN LINIȘTIT




     " Un somn odihnitor inseamna mai mult timp pentru lucrurile importante din viata ta."A.


  Tot mai multi oameni se plâng de tulburări de somn, iar un procent semnificativ dintre acestia a recurs macar o data la somnifere. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător îl reprezintă vârsta tot mai tanara la care aceste manifestări apar.

  Dincolo de cauzele obiective, de care ne lovim de-a lungul vieții ( boli acute , emotii cauzate de examene sau călătorii, apariția copiilor ) există multe altele pe care le putem evita cu puțină atenție.

  În cele ce urmează am sa va spun secretul meu pentru un somn liniștit , în 13 gesturi simple. Nu zic că funcționează intotdeauna , dar macar incerc ...

  1. merg la culcare in fiecare zi la aceeași oră ( da, chiar și în weekend! ) - în acest fel imi ajut organismul sa respecte ritmul circadian somn- veghe;
  2. aerisesc bine dormitorul înainte de culcare și trag jaluzelele;
  3. dormitorul este locul nostru pentru somn( și dragoste ...) - fara munca și televizor aici!;
  4.  nu beau  cafea in a doua jumătate a zilei ; eu va recomand să evitați chiar și tutunul si orice alte excitante ale sistemului nervos , gen alcool și cola;
  5. evit sa atipesc in timpul zilei ; dorm doar daca am avut o noapte alba ( micuța bolnăvioară , de exemplu);
  6. fac mișcare în fiecare zi ( mai țineți minte teoria celor 10.000 de pasi? ) , însă niciodată înainte de culcare;
  7. respect un mic ritual in fiecare seara: împreună cu fetița mea , citesc cca 15 minute, spunem " Ingerasul" , ne îmbrățișăm și dragalim , apoi merg in dormitor; aceste gesturi s-au transformat deja în automatism de-a lungul celor 12 ani...;
  8. am învățat sa nu mă mai zvârcolesc in pat! Oricum nu ajuta! Stau cuminte în pozitia preferata de somn și mă gândesc la un câmp cu flori prin care adie vântul...;
  9. mănânc cu cel puțin 2 ore înainte de culcare - în acest fel organismul meu nu va fi concentrat să digere , ci sa se odihnească;
  10. nu renunț la orele de somn pentru alte activități! Orice as avea de facut poate aștepta până a doua zi;
  11. dorm cel puțin 7 ore in fiecare zi;
  12. o partida de dragoste rezolva orice problema;
  13. am ales o saltea care sa imi ofere confortul dorit.

  Ei bine, la acest ultim punct se pare că este loc de mai bine. De ce spun asta? Cu trecerea anilor constat tot mai mult că am... coloană! Sunt tot mai dese diminețile in care îmi este greu sa ma ridic din pat. Sunt nevoita sa respect și aici niste pasi, fara de care nu mă pot mobiliza:mai întâi mă întind precum o 🐈, mă  întorc apoi pe o parte , mă ridic în șezând și stau așa preț de un minut; abia apoi pot sa merg.
  Salteaua pe care dormim acum am achizitionat- o după îndelungi căutări. Trebuia să îndeplinească anumite conditii obligatorii , pe care le cunoșteam atât din experienta profesionala , cât și din articolele dedicate citite pe internet, cu tot cu sfaturile specialiștilor.

  Doar că a se pare, a sosit momentul unei schimbări.   Schimbare al cărei nume este Amber Mattress.

 De ce ? Pentru ca niciodata nu am facut rabat de la calitate atunci cand a venit vorba despre confort si sanatate. Pentru ca de fapt la aceste doua aspecte se reduce ecuatia saltelei. Iar Amber еste o saltea cu două fețe realizată după o tehnologie hibridă, prima saltea din lume cu spumă din chihlimbar АmberFoam®, brevetată, cu efect de masaj, cu 7 zone de confort, spumă cu memorie de calitate avansată și sistem ortopedic Pocket spring. Sa detaliem putin.

                           

  •  tehnologia hibrida presupune utilizarea a doua tipuri de spuma, cu memorie ( 4) si HR ( 2), in combinatie cu sistemul de arcuri individuale tip "Pocket"( 3) si spuma cu chihlimbar ( 1);
  • partea cu spuma de memorie se adapteaza formei corpului si se adapteaza curburilor acestuia , iar cand nu este supusa presiunii isi reia forma;
  • spuma HR este foarte elastica , cu efect de masaj si 7 zone de confort si repartizarea greutatii;
  •  sistemul cu arcuri silențioase răcorește suprafața saltelei cu 40% mai mult decât saltelele obișnuite cu spumă , astfel ca somnul sa aiba loc intr-un loc mai racoros;
  • materialele din care este realizata asigura protectia antibacteriana in eea ce priveste acarienii ( aspect imprtant datorita alergiilor pe care le determina) si alte microorganisme;
  • una din tainele Amber este substanța prețioasă pe care o conține - chihlimbarul este o piatră semiprețioasă organică, extrasă din lemnul coniferelor, supranumită și ”lacrima soarelui”; inca din antichitate s-a considerat ca detine energii mistice si puteri terapeutice , fiind componenta de baza a numeroase elixiruri; in medicina modernă, chihlimbarul este utilizat ca materie primă în producția de acid succinic, un eficient biostimulator, antioxidant, antiinflamator și efect antistres.
   Spuma Amberfoam®  îmbogățită cu chihlimbar, acoperă întreaga saltea și preia tensiunea din corp, are efect calmant și elimină durerile din ceafă, articulații și mușchi. Atingerea directă a chihlimbarului de corp asigură un somn mai liniștit, mai profund și odihnitor.

   Cele doua fete iti permit sa alegi daca vrei sa te lasi invaluit de moliciunea saltelei, ca intr-o imbratisare, sau preferi suprafata mai dura pentru un somn odihnitor si reconfortant.

  Fiind un concept nou pe piata , consilierii Amber te vor ajuta sa alegi salteaua potrivita , dar iti ofera si posibilitatea de a o testa la tine acasa . Si nu pentru o saptamana , ci pentru 100 de zile! Viata este prea scurta ca sa o irosim dormind in conditii improprii care, pana la urma, vor afecta calitatea acesteia pe termen lung. Daca nu esti multumit o poti returna fara probleme, iar contravaloarea ei iti va fi restituita integral.

  In ceea ce priveste garantia oferita aceasta este "pe viata". Un alt reper despre ceea ce inseamna calitatea si lipsa de compromisuri in realizarea saltelelor.

  Cam asa arata pentru mine un somn odihnitor: persoana draga alaturi si o saltea Amber!





duminică, 22 iulie 2018

CIORBA ARDELENEASCA DE PERISOARE




  Va spuneam eu ca in bucataria mea se intalnesc 3 stiluri , 3 regiuni: Oltenia, Cluj si Bistrita.

  Si de fiecare data rezulta retete deosebite.


        CIORBA ARDELENEASCA DE PERISOARE





Ingrediente:

500 g carne tocata de porc si vita
un os de vita
1 ceapa mare alba
1 morcov
1 cartof
o felie de telina
1 ou
4 lg de orez
o mana de faina
4 l apa + 500 ml+ 500 ml
1/2 de  cana  de zeama acra de pe castravetii murati de vara
1/2 lgt condimente pentru sarmale Delik'At
 2 lgt amestec ierburi de gradina Delik'At


Mod de preparare

Pentru inceput speli bine osul de vita si ii dai un clocot in 500 ml de apa, dupa care il clatesti sub jet de apa rece.
Intre timp cureti zarzavatul si il tai marunt.
Pui apa in oala si cand da in clocot adaugi un strop de sare si osul de vita, lasand la foc mic 15 minute. In acest moment adaugi zarzavatul si incepi sa pregatesti perisoarele.
Speli orezul si il fierbi 5 minute in 500 ml de apa cu putina sare, apoi il scurgi si il adaugi peste carne. Adaugi condimentele pentru sarmale si oul, framantand si omogenizand totul.
Formezi perisoarele de marimea unei nuci, le dai prin faina si le asezi pe o planseta.


Cand zarzavatul este fiert adaugi cu grija perisoarele si lasi sa fiarba la foc mic cca 20 de minute.
Acum torni zeama de pe castraveti si mai fierbi la foc mic 5 minute.
Adaugi in ciorba amestecul de ierburi de gradina, stingi focul si acoperi cu un capac.


 Lasi asa 5 minute , dupa care o servesti celor dragi cu smantana sau ardei iute, dupa gust, dar musai cu o felie de paine facuta in cuptor.


vineri, 20 iulie 2018

PIZZA DELIK'AT( A )




  Cand ai la indemana o multime de pliculete cu fel de fel de condimente naturale Delik'At , asa cum am avut eu, este extrem de greu sa te decizi ce anume sa gatesti.
  Sa fie ciorba? Sa fie friptura? 

  Eu m-am gandit la...pizza!!!!!!!!!!!!! De ce? O sa vedeti.



                       PIZZA DELIK'AT( A )



Ingrediente:

a. aluat
  • 300 g faina
  • 2 lg ulei
  • 1/2 ltg otet
  • 15 g drojdie
  • 50 ml apa calduta
  • 1 lgt zahar
  • un praf de sare
  • apa calduta cat cuprinde
b. umplutura
  • sunca din piept de pui
  • salam Fuet
  • slanina
  • ciuperci
  • cascaval ras
  • mozzarella
  • ketchup dulce, facut in casa
  • amestec de ierburi italienesti Delik'At
Nu am scris cantitatile deoarece va las sa o pregatiti asa cum va place voua.





Mod de preparare:

a. aluat

Asezi faina intr-un bol si realizezi o adancitura.
Drojdia o dizolvi in apa calduta impreuna cu zaharul si o lasi 5 minute, dupa care o torni in faina.
Omogenizezi usor cu putin faina pana cand se transforma intr-o maia. Lasi sa dospeasca 10 minute si apoi framanti.



Adaugi uleiul , otetul si sarea framantand in continuare. Torni cate putina apa , astfel incat sa obtii un aluat elastic, care nu se lipeste de mana, putin moale.


Lasi sa se odihneasca 15 minute apoi il intinzi in foaie de cca 5 mm grosime si il asezi in tava , lasand sa depaseasca usor marginile tavii.

b. Montare

Ungi aluatul cu ketchup si asezi ingredientele uniform peste aluat.



Bilutele de mozzarella le tavalesti bine prin ierburile italienesti si le asezi peste restul ingredientelor, dar si pe marginea tavii , sub forma de coroana. Aduci apoi marginile aluatului peste mozzarella si ungi cu ketchup.




Dai la cuptor pentru 30 de minute si apoi servesti alaturi de cei dragi.




  Sa aveti pofta!

FRUMUSEȚE DE ZEIȚĂ CU COSMETICELE APIDAVA



 

    Ca sunt adepta produselor cu ingrediente naturale o știți deja. Indiferent că este vorba despre ceea ce pun in farfurie sau despre produsele de îngrijire personală , prefer să aleg aceasta varianta  , chiar dacă este puțin mai costisitoare. Punând în balanță costurile si beneficiile , întotdeauna voi miza pe acestea din urmă.

   Cu atât mai mult când vine vorba despre îngrijirea tenului. Francis Bacon spunea că " cea mai de preț parte a frumuseții este cea pe care un tablou nu o poate reda". Ei bine, despre aceasta vreau eu să vă vorbesc astăzi. Despre frumusețea aceea care te face sa întorci capul pe stradă fără sa îți dai seama de ce si ce anume ți-a atras atenția. Îți amintești doar strălucirea. Rămâne pe retina zile sau luni și încerci să înțelegi.

   De fapt este foarte simplu: acea figură te-a atras prin seninătate. Cum o obtinem? Având grijă de tenul nostru. Folosind produse speciale, cu ingrediente naturale. Iar ultimele cercetări în acest domeniu s-au îndreptat spre utilizarea mierii și a celorlaltor produse apicole in crearea cosmeticelor. Vorbim despre " apicosmetice" .



  
     Gama  Apidava,  care are la bază doar ingrediente apicole pure, a fost creata in colaborare cu un inginer chimist pasionat de domeniul cosmeticelor , doamna Anisoara Dusa. Experiența dumneaei in domeniu , de peste 20 de ani, a dus la crearea unor rețete unice , cu adevărat eficiente, care să permită încorporarea minunilor din stup in in faza finala de producție, astfel încât proprietățile acestora sa rămână intacte.

 Este si cazul celor doua produse pe care le-am primit spre testare recent : gomaj cu miere, argila si extract din samburi de masline si masca nutritiva de fata cu miere, argila si laptisor de matca.

  Dupa cum ati observat doua dintre ingrediente se regasesc in ambele produse : mierea si argila. Este un aspect important deoarece acestea trebuie sa actioneze sinergic pentru obtinerea rezultatului scontat - un ten luminos si radiant.

  In cele ce urmeaza va voi spune cum a decurs sedinta mea personala de apicosmetica.

  Primul pas a fost sa testez produsele pe o portiune de piele mai sensibila, si anume pe partea interna a antebratului. De ce am facut acest lucru? Pentru a ma asigura ca nu fac alergie la vre-unul dintre ingrediente. Era foarte putin probabil , avand in vedere ca nu contin parabeni, aluminiu sau floruri, dar nu stii niciodata cum reactioneaza organismul la concentratii mari ale unor ingrediente active .



      Dupa ce am trecut testul cu brio , mi-am curatat tenul cu apa calduta, l-am tamponat cu un prosop din bumbac si am luat pe degete o cantitate suficienta de gomaj( cat o boaba de mazare pentru fiecare hemifata) si am masat usor, cu miscari circulare fiecare milimetru patrat al tenului, evitand zona ochilor. Consistenta cremoasa si granulele de mici dimensiuni au transformat acest gest intr-un rasfat , fara a zgaria si fara a agresa pielea. Particulele de argila si mierea de salcam au patruns in pori, curatindu-i de impuritati si lasandu-i sa respire. De multe ori dupa o astfel de operatiune , o data cu indepartarea cremei-gomaj imi simteam pielea uscata si intinsa ca o foaie de hartie. De data aceasta insa, lucrurile nu au mai stat asa: uleiurile esentiale din componenta sa ( extract din samburi de masline si struguri, ulei de jojoba) au indepartat aceasta senzatie , lasand in loc o catifelare placuta. Astfel tenul a fost curatat in profunzime prin indepartarea impuritatilor si a celulelor moarte , dar a fost stimulata si regenerarea celulara. In plus, mierea in combinatie cu argila are si un  efect de diminuare a ridurilor fine .

  Indepartarea gomajului cu apa calduta s-a realizat usor, fara sa insist foarte mult.

  A urmat aplicarea mastii . Secretul este sa intinzi produsul in strat suficient de gros atat pe fata, cat si pe gat si decolteu. Daca folosesti o cantitate prea mica, aceasta se va absorbi repede in piele si nu va mai avea eficienta scontata. Daca insa folosesti o cantitate prea mare, porii se vor sufoca si iar vei pierde din eficienta , ca sa nu mai vorbim despre faptul ca o vei irosi inutil. De unde stii care este cantitatea optima? Intinzi un strat uniform de sub care sa nu se vada culoarea pielii, dar nici sa nu para ca ai plecat spre un bal mascat.

  Acum nu iti mai ramane decat sa iei o carte buna, sa te asezi in fotoliul preferat si sa te relaxezi 10 minute, timp in care ingredientele vor actiona: mierea de albine in combinatie cu uleiul din samburi de struguri hraneste pielea in mod natural, vitamina E si laptisorul de matca previn ridurile si protejeaza impotriva actiunii nocive a factorilor agresivi externi.


  ...Sau poti sa stai sa visezi. Sa visezi ca esti o zeita care isi rasfata tenul cu produse realizate dupa retete vechi romanesti .

   Practic, am simțit cum fiecare celula respira , cum absoarbe moleculele binefăcătoare , revenind la viață. Pielea a rămas fină și elastica, emanând un ușor miros de miere .



  Daca am vre-un motiv de nemulțumire? In primul moment m-am gandit ca mi-ar plăcea ca ambalajele să fie mai mari, undeva la 100 ml. Apoi mi-am dat seama că nu este nevoie decât de o aplicare pe săptămână , ceea ce înseamnă că există suficientă cantitate pentru cca 24 de saptamani ( 6 luni). Deci, fara astfel de motive...

   In concluzie pot să afirm cu sinceritate ca sunt foarte mulțumită de gama de produse apicosmetice " Cosmetic Line" de la Apidava. Și DA , nu numai că vi le recomand cu drag, dar  le  voi si achiziționa in continuare fie de pe site-urile partenere, fie direct din magazinele fizice din Cluj-Napoca.


joi, 19 iulie 2018

#EUNUMAIZIC- RAINFESTIVAL



   De două zile norii se învălmășesc deasupra Clujului și crezi că acuș-acus se vor năpusti peste oras. Doar că ei au alte gânduri.

    Apoi mi-am amintit: a început Electric Castle!!!




     Iar EC fara ploaie si cizme de cauciuc nu are farmec!



  Bun venit la Bonțida:

  • 30 de hectare de teren
  • 9 scene
  • zeci de zone de distracție
  • 300 de aristi
  • 200 000 de fani
  • zeci  de litri pe metru pătrat ... de ploaie
  • tone de ... noroi pe cizme

Dar distracția este incomensurabilă!

luni, 16 iulie 2018

ESTE VACANȚĂ! CE NE JUCĂM?




    A venit vacanța mare ! Am așteptat-o cu nerabdare atat noi, parintii, cât și copiii. Caruselul drumurilor a luat sfârșit : nu mai mergem la școală, nici la activități recreaționale, nu facem teme ( !!!!)  și nici nu îi mai trezim pe copii cu noaptea în cap...

  Eu , una, o las pe micuta să doarmă cat vrea. Daca are nevoie de 12 ore de somn... Sa se odihnească, nu?

  Întrebarea pe care mi-o adresează părinții cel mai des este : " Ce faci cu fetița în vacanță? A mea se plictisește..." 

  Se plictisește? Nu înțeleg cum un copil de 10-11 ani se poate plictisi , când sunt atâtea de făcut... 

  Daca ești nevoit să îl lasi în casa, singur sau supravegheat de fratele/ sora mai mare ori de bunici ii poți ocupa timpul cu diferite activități și jocuri:

  •  cititul - îi dezvoltă vocabularul
  • lego - pentru stimularea imaginatiei
  • desenat/ pictat - eliberarea mintii
  • modelaj
  • antrenarea la treburile casnice - nici nu bănuiți cat sunt de fericiți simtindu-se utili

  Daca iese afara, în curte ( fie ea și " curtea blocului") , ai de asemenea, o mulțime de variante:
  • șotron
  • elastic
  • ratele si vanatorii
  • țările
  • 1,2,3 la perete stop!
  • câți pași îmi dai, imparate?
  • desene pe asfalt

  Vă sună cunoscut? Și noi am crescut jucandu-ne asa . Și chiar daca unii adulți ar spune că de fapt " copiii din ziua de azi " nu stiu să se joace așa ceva, gresesc : copiii sunt cea mai fidelă oglinda a noastră, ca parinti. Faceti- va timp 30 de minute pe zi și jucati-va! Veți fi surprinși de rezultate ! Copiii se vor bucura sa va aiba in preajmă, iar voi veți regăsi bucuria copilăriei. Luați o bucată de creta în ✋ și uitați de griji! 

  Veți regăsi un curcubeu de sentimente pe care le credeați uitate...



  Vacanță placuta!

duminică, 15 iulie 2018

CLUJUL , AZI




     La o plimbare prin parc, cu capul in nori...

    Si mintea printre stele...



   

marți, 10 iulie 2018

CLUJUL, AZI


   Ploua sau nu ploua?

   As zice ca ziua buna se cunoaste de dimineata.

   Sa vina vara!


 

luni, 9 iulie 2018

LUNEA FLORILOR




  Graunte de nisip sub talpile mele ude
   Danseaza vartej invaluindu-le
   In vraja sirenei ce canta departe;
   Imi vine sa plec...din drum ma abate...



COSTITE AROMATE CU VISINE SI IENIBAHAR ( CROCK POT)



    In continuarea provocarii lansate de Delik'At si ale sale condimente 100% naturale, va prezint o reteta preparata la CrockPot. 
  Am impletit aroma exoticului ienibahar cu putin cimbrisor si gustul dulce-acrisor al visinelor din gradina parintilor mei.
  Ienibaharul seamana cu piperul, dar este  mai putin iute si mai mult aromat, adus in Europa de catre Cristofor Columb tocmai din Caraibe.


           COSTITE AROMATE CU VISINE SI IENIBAHAR                                 ( CROCK POT)





Ingrediente:

a. pentru costite

  • 1 kg costite de porc fragede, carnoase
  • sare grunjoasa de Himalaya
  • 2 lg ulei de floarea soarelui
  • 20 de visine bine coapte
  • 50 ml apa
  • 100 ml vin alb demisec
  • 1/2 lgt cimbrisor Delik'at
  • 8 boabe de ienibahar Delik'at
  • 2 lgt miere

b. pentru sosul de visine
  • 25 de visine bine coapte
  • 50 ml apa
  • 1 lgt rasa de amidon alimentar
  • 1 lgt zahar
c. pentru garnitura din orez brun
  • 1 cana orez brun
  • 3 cani de apa
  • sare
  • 1/2 lgt ierburi de gradina Delik'at

Mod de preparare:

    Pentru inceput speli bine costitele si le tai bucata cu bucata, apoi le freci bine cu sare.
   Pui uleiul in wok si cand este bine incins arunci acolo costitele si le coci bine, cate 3-4 minute pe fiecare parte.


    Intre timp scoti samburii visinelor si le blendezi bine de tot. Adaugi apa.
    Cand costitele sunt gata torni vinul, iar dupa o jumatate de minut adaugi visinele si condimentele.



 Lasi sa se intrepatrunda 3 minute si golesti totul in vasul CrockPot.



     Acoperi cu capacul , setezi optiunea "High" si lasi aparatul sa isi faca treaba timp de 2 ore.
    Cand timpul a expirat adaugi mierea, cate putina pe fiecare costita, mai pui 1 ora aparatul la lucru si incepi sa pregatesti orezul.


   Il speli din 2-3 ape, adaugi apa si un strop de sare, apoi il lasi la fiert, la foc mic  cca 30 de minute. Stingi focul , adaugi ierburile, acoperi cu un capac si uiti de el .



    In ultimele 5 minute de preparare a costitelor prepari sosul astfel: scoti samburii de la visine, le blendezi, adaugi apa si zaharul si le pui la foc mic. Dupa ce a fiert 1 minut adaugi amidonul, amestecand energic cu un tel si lasi sa fiarba 1 minut.



Servesti totul imediat, alaturi de cei dragi.


vineri, 6 iulie 2018

GRATAR DE VITEL CU SOS DE CIOCOLATĂ SI BOIA IUTE



  De curând am primit o provocare de la Knorr - un pachet de condimente naturale pentru retete speciale.
  M-am tot gandit ce as putea sa gasesc, ce combinatii inedite ar putea pune in valoare savoarea acestora. 
Imi plac gusturile exotice si felul in care se impletesc pe cerul gurii.



               GRATAR DE VITEL CU SOS DE CIOCOLATĂ SI    BOIA IUTE




Ingrediente:

a. pentru grătar:
  • cateva felii de pulpa de vitel
  • un praf de sare
  • 1 lgt ierburi si boia Delik'at 
  • 1 lg ulei de masline
  • o bucată mică de slanina
b. sos de ciocolata:
  • 50 g unt
  • 100 ml vin roșu dulce
  • 1 lgt oțet balsamic
  • 3 bucatele de ciocolată neagră
  • 1 ceapa alba mică
  • 1/2 lgt boia iute Delik'at 
  • 5 boabe de piper negru boabe Delik'at 
c. garnitura:
  • cartofi albi
  • condimente pentru cartofi Delik'at 

Mod de preparare:


    Carnea o speli sub jet de apă rece si o tai felii groase de cca 0,5 cm ( un deget) . O bati putin cu ciocanul special , o condimentezi și o ungi cu ulei. O lași la rece 15-20 de minute.




   Între timp incingi gratarul din fonta.  L-am folosit deoarece asigura o preparare uniforma.




    Cureți cartofii , ii tai cubulețe, îi condimentezi , îi așezi în tavă pe hârtie de copt si îi dai la cuptor ( preîncălzit ) pentru 30 de minute.



    Când gratarul este încins , îl ungi cu slanina ( pentru ca să nu se lipească de el carnea)  și așezi feliile de carne , pe care le prajesti 4 minute pe fiecare parte.

    In acest timp prepari sosul: cureți ceapa si o toci mărunt, apoi o călești calești puțin în unt; adaugi boiaua, piperul ,vinul și otetul balsamic și lași să fiarbă la foc mic, până când se leagă; adaugi ciocolată și amesteci continuu până când se încorporează complet.




Servești totul imediat.

Sa aveti pofta!