miercuri, 30 noiembrie 2016

CLUJUL , AZI







Toamna cu miros de iarna...

AIRSOFT - RAZBOIUL FARA VICTIME





                "-Hai sa ne jucam de-a razboiul!"

    ...Imaginar...
    Se numeste Airsoft si  presupune un conflict militar , utilizand replici ale armelor adevarate capabile sa traga cu bile solide din plastic de mici dimensiuni. 

"Voi doi va luptati.
Eu sunt cu tine,
Iar el-cu tine;
Si amandoi
Cu degetul pe buton."

     Sunt incepatoare. Nu am mai pus niciodata mana pe o arma, nici macar o replica 1:1. Insa cunosc regulile! De aceea am venit aici, impreuna cu prietenii mei. Este un club dedicat acestor tip de razboaie imaginare. Mi s-a spus ca nimeni nu poate fi ranit , mai ales ca am fost echipati cu masti speciale de protectie. Eu am primit si o vesta , dar va trebui sa recunosc cu fair-play momentul impactului cu bila adversa. Ma indoiesc insa , ca va fi cazul - sunt extrem de agila...Dar ei nu stiu asta...Steagul nostru este violet si amplasat in spatele unei coline . Trebuie sa recunosc ca locul a fost ales inteligent. Capitanul nostru practica de mult timp acest gen de activitate recreativa si se vede. Rolul meu este sa supraveghez tufisurile din stanga si, la momentul oportun sa atac steagul advers, adica pe cel verde. Mi se pare destul de usor , chiar daca am de traversat in fuga un mic palc de copaci. 

"Ataca acum!
…ai gresit.
Nu-i nimic.
Ocheste mai bine.
…N-ai nimerit…"

     Se vede ca este prima data cand trag - am tintit piciorul adversarului, dar am nimerit doar trunchiul unui copac. Am reusit insa sa ma retrag la timp, astfel incat nici el nu m-a nimerit. Am auzit doar suierul proiectilului trecand pe langa sold. Acum va trebui sa imi schimb locul si sa ma apropii putin. Ceilalti sunt antrenati in lupta, iar eu as putea fugi spre steag. 

     Simt o mana pe umar...M-am speriat , dar era doar capitanul nostru. Imi face semn sa ma indepartez fiindca ma acopera el. Ma tarasc spre palcul de copaci. Aud un vajait pe deasupra capului , apoi il aud strigand "lovit!"... Am ramas singura... Ascult incordata si ridic putin capul: mai am cativa metri . Imi continui drumul in liniste si ma ascund in spatele unui trunchi scorburos. Daca ma straduiesc incap in ea in caz de nevoie...

  Aud crengile trosnind sub niste pasi apasati. Vin din fata. Inclestez mana pe tragaci si...

"Dar mai ai o sansa:
Ai putea sa castigi!
Fii mai atenta!
Sa nu ma atingi!
Sa nu ma misti!
TRAGE!"

    "Lovit" se aude ! 'Esti buna! Ai curaj, nu gluma!" Zambesc peste umar si alerg spre steag . Il ridic si il flutur triumfatoare! Este primul meu joc de airsoft si am castigat !


                                                                           

marți, 29 noiembrie 2016

CONCURS APIDERMIN



   IN PRIMUL RAND...ATENTIE! ESTE ACELASI CONCURS CU CEL DE PE PAGINA DE FACEBOOK!

   Ma gandeam doar ca poate va descurcati mai usor de aici...

   Complex Apicol Veceslav Harney ofera 2 premii: unul pentru bloggerul participant si unul pentru ...cine vrea bloggerul Eu m-am gandit sa il ofer unei persoane care da LIKE POSTARII ARTICOLULUI MEU DE PE PAGINA LOR! Ce trebuie sa faci tu? Simplu:


- dai CLIK AICI SI ACOLO APARE POSTAREA BLOGULUI MEU, PRIMA PE PAGINA SI APESI BUTONUL LIKE ; daca vrei poti sa dai si distribuie si sa lasi un comentariu. Atat!
 

    Daca ma voi numara printre cei 5 castigatori, voi organiza o tragere la sorti la care vor participa toate persoanele care au dat like postarii mele ( deci m-au ajutat sa castig!)
Succes si...multumesc! 


P.S. Chiar daca nu voi castiga voi oferi un premiu de consolare pentru bunele intentii

sâmbătă, 26 noiembrie 2016

PORTRETUL UNEI FEMEI OBISNUITE


     
    Sunt o femeie obisnuita. Genul de mama , sotie, prietena, gospodina...fara a uita sa fie FEMEIE! Sunt liantul care tine familia unita si prietenii aproape;  umbra care sta in spatele succesului barbatului de langa mine;  calauza copiilor mei; artizana propriilor reusite. Nu sunt o frumusete, dar am invatat sa imi pun in valoare atuurile. La locul de munca nu sunt sefa, dar sunt apreciata pentru ceea ce fac. Imi place sa citesc, sa stau la taclale cu prietenele, sa imi rasfat familia cu preparate sofisticate, dar si cu cat mai mult timp petrecut impreuna. Intr-un cuvant, sunt EU...sau asa cum zice sotul meu: "Daca nu ai fi existat, ar fi trebuit sa te inventez".

   Poate ca nu sunt cea mai in masura sa va dau sfaturi despre cum sa va cresteti copiii sau sa va sustineti partenerii, despre cum sa va impuneti la locul de munca ori sa gatiti cele mai delicioase mancaruri, insa va pot indruma in ceea ce priveste mentinerea frumusetii . 

    Cu siguranta ati auzit despre Apidermin ...iar daca nu , va spun eu acum: este o gama de produse cosmetice pe baza de produse apicole. Si pentru a avea o piele fericita, trebuie sa ne asiguram ca este in primul rand sanatoasa, astfel incat este nevoie sa ii oferim o ingrijire potrivita. 

     Si aici intervin eu, cu recomandarile mele:

    In primul rand trebuie sa iti demachiezi tenul , sa indepartezi delicat fardurile, fara a traumatiza pielea. Ai nevoie de un demachiant lejer, pe baza de laptisor de matca , ce stimuleaza regenerarea celulara , imbogatit cu vitaminele A si E.

                                          
  
   Continua cu lotiunea tonica hidratanta, care va inchide porii si ii va oferi tenului tau protectie impotriva radicalilor liberi , mentinandu-l hidratat si cu un tonus perfect , fiind o arma de temut impotriva ridurilor.


                                        


   Si pentru ca rutina ta zilnica sa fie completa trebuie sa inchei acest ritual cu aplicarea cremei potrivite momentului din zi : dimineata foloseste crema lejera hidratanta de zi, care este imbogatita cu factor de protectie solara 15 , avand astfel grija ca pielea ta sa nu fie agresata de radiatiile ultraviolete si sa fie hidratata corespunzator de-a lungul intregii zile ;

                                      


seara trebuie sa folosesti crema lejera regeneratoare de noapte , care are grija ca in timpul somnului tenul tau sa fie rasfatat cu aceasta minune a stupului, care este laptisorul de matca.

                   


     Sunt sigura ca vei intoarce multe priviri , care se vor intreba :"femeia asta nu imbatraneste niciodata?" Iar tu le vei putea raspunde zambind: femeia rasfatata cu Apidermin nu imbatraneste niciodata!

CLUJUL , AZI



    In trecere prin Parcul Central nu chiar intamplator. Mi-a soptit o pagina de facebook cum ca acolo are loc un frumos eveniment : Festivalul Handmade Business. 

 Am facut cunostinta cu reprezentanta Comunitatii WAHM Romania, care sprijina mamicile sa isi gaseasca un job la domiciliu sau part-time pentru a petrece mai mult timp cu copiii lor. 







Si am intalnit-o pe Ioana , o mama care creeaza accesorii din materiale la care nici nu te-ai gandit vre-odata: suruburi, saibe, piulite si pastile de cafea! Ne-am achizitionat si noi un clopotel pentru colectie.





   In plus, micuta a participat la atelierul de impletit bratari. Si nu orice fel de bratari, ci bratarile preieteniei!





   Una peste alta, am petrecut o ora relaxanta , ne-am umplut sufletul de frumos si am plecat acasa mai bogate.

   Daca vreti maine puteti trece si voi pe la Casino si va asigur ca nu veti regreta!

#eunumaizic



Week-end-ul acesta, la Casino, in Parcul Central.

 

#eunumaizic ca ar fi bine sa treceti pe-acolo...Voi faceti cum vreti!

( sursa foto: pagina de FB a evenimentului)


vineri, 25 noiembrie 2016

IEPURE FEZANDAT LA CUPTOR



  Am primit un iepure si m-am tot gandit cum sa il fac sa fie mai bun. 
...Si tot inovatia a fost cea mai buna reteta: cu putina imaginatie si condimente amestecate.



IEPURE FEZANDAT LA CUPTOR




Ingrediente:
  • 4 pulpe de iepure
  • condimente Maggi Ideea zilei pui cu usturoi
  • 50 ml ulei
  • 300 ml apa
  • 2 lg de untura de porc ( daca vrei o poti inlocui cu ulei)

Mod de preparare:

   Carnea de iepure se spala bine sub jet de apa rece .
   Codimentele se dizolva bine in ulei.


    Ungi carnea cu amestecul de ulei si condimente cu ajutorul unei pensule si o lasi la rece , la fezandat, pentru 8 ore.







    In tava pe care vrei sa o folosesti pui mai intai untura/ uleiul , apoi bucatile de carne fezandate . Torni si zeama lasata de carne si apa, acoperi cu hartie pentru copt si dai la cuptorul incalzit in prealabil, pentru 1 ora.



   Indepartezi hartia de copt si lasi la cuptor la foc mic, stropind carnea din 5 in 5 minute cu sosul din tava si mai lasi inca 30 de minute.


   Servesti friptura imediat cu garnitura preferata. Merge foarte bine o garnitura de legume la gratar .

  Tips&Tricks : Fezandarea fragezeste carnea si ii da o savoare aparte.

  Pofta buna!

 

joi, 24 noiembrie 2016

CLUJUL, AZI





Cine-a desenat azi noapte
Pe geamuri, flori inghetate?
Se pare ca Zana Iarna
Cerne norii de zapada...

luni, 21 noiembrie 2016

CU UBER PE STRADA FICTIUNII



- Am ajuns, domnisoara!
  - Am ajuns?
  - Da. Aici incepe Strada Fictiunii. Nu stiu ce gasiti la ea, ca eu nu vad nimic: doar un camp gol sub cerul liber...
  - Acesta este tot farmecul. De aceea se si numeste asa. Hai, vino cu mine! 
  - Domnisoara, nu am timp de de-astea! Trebuie sa ma intorc in oras ...Nu ma pot intoarce asa. Poate gasesc aici un client...Trebuie sa imi verific aplicatia. 
  - Uite, programez eu o calatorie peste...sa zicem 1 ora. Iti convine?
     Soferul Uber sta putin pe ganduri, apoi coboara din masina:
  - Fie! Hai sa mergem. Dar nu ti-e frica? Suntem doar noi doi...
 -Nu, nu suntem! Uite-acolo, la cafeneaua din colt, la masa aceea cu fata rosie sta Jules Verne si isi savureaza cafeaua. Stii? El este cel care ne-a invatat ca putem calatori chiar si spre centrul Pamantului daca vrem .

 - Eu nu vad nimic...
  - Inchide ochii...Asa...Acum intredeschide-i si urmeza-ma...Aproape am ajuns langa el...
  - ...Parca il vad si eu...Dar acolo cine este?
  - Unde?
  - Pe trotuarul celalalt, langa rondoul de trandafiri galbeni...Domnul acela cu ochelari...Cauta ceva parca...

- Este Orson Wells . Poate il cauta pe "omul invizibil"...
- Iti arde de glume, domnisoara?
- Ba deloc! Uite-l si pe Isaac Asimov!
- Pe el il stiu! Am citit si eu "Fundatia". Ce mi-ar mai trebui mie acum o masinarie ca a lui Seldon ca sa prevad viitorul!
- Si ce ai vrea sa stii?
- As vrea sa stiu cum ne vom deplasa noi peste 100 de ani...Cu ce masini? Sau cu minirachete ori ne vom teleporta pur-si-simplu? ...Dar ce e cu atata lume pe-aici? E vre-o intalnire, ceva?
- Nu...Doar ca amintindu-ti cartile pe care le-ai citit , strada Fictiunii prinde contur si in mintea ta. Dar mai povesteste-mi despre transport. Sincer , eu eram obisnuita sa merg cu masina personala acolo unde aveam de mers sau cu autobuzul ori taxiul. Numai ca de data aceasta am zis sa incerc si altceva, daca tot vreau sa ajung intr-un loc mai altfel. Am ramas surprinsa cand ai acceptat cursa, mai ales ca aceasta locatie nu exista pe nici-un GPS...
   - Tocmai de aceea am si acceptat: a fost o provocare. Auzisem eu cate ceva despre acest loc al vizionarilor, dar nu am fost niciodata. Si mi-am zis ca daca cineva vrea sa ajunga acolo , este momentul meu.Si stiti ceva?Nu regret defel ca am acceptat sa vin !
   - Stii, chiar si aplicatia voastra tine putin de domeniul SF-ului. Gandeste-te doar: fiecare utilizator Uber poate comanda o mașină apăsând un buton în aplicație, iar un șofer partener vine și duce utilizatorul la destinație,  plata se face exclusiv cu cardul și  totul e mult mai simplu astfel. In plus am putut sa si programez cursa de intoarcere si am scapat de grija asteptarii in drum, cu telefonul la ureche, ascultand vesnicul "imi pare rau, dar nu avem nici o masina in zona..."
   - Deci nu este prima data cand veniti aici?
   - Nu . Si de-obicei nu vin singura . Numai ca astazi am avut putin treaba si am intarziat la intalnirea cu prietenii mei. Am stabilit ca ne vedem aici si plecam impreuna...
   - Va duc eu daca vreti si puteti imparti costul calatoriei.
   - Se poate si asa ceva?
   - Evident ca se poate! Nu spuneati ca acest nou tip de transport este de domeniul viitorului?
   - In legatura cu viitorul: mi-ati ramas dator cu un raspuns .
   - Mda...Cum cred eu ca ne vom deplasa peste 100 de ani intre doua locatii distincte? Sunt tentat sa spun ca cu Uber...Dar fiind intr-un loc in care fictiunea este la ordinea zilei, parca as sta putin in cumpana...Dar dumneavoastra?
   - Eu ...eu sunt o visatoare, dar nici nu as miza pe teleportare...Cred ca navetele acelea mici , cu motor electric ar fi ideale din punctul meu de vedere : intri in aplicatie, faci comanda, vine naveta cu pilotul aferent si te duce unde ai nevoie , iar la intoarcere procedezi la fel. 
    - Nu credeti ca ar fi cam mare aglomeratia de la atatea navete ? 
- Nu...nu ai inteles: nu este una pentru fiecare calator! Dimpotriva- ar fi un fel de "school-bus" numai ca vine si te ia direct de-acasa! Stii? Urasc sa stau in statie ...
- Si nu numai! 
- Ai ghicit! Uite-i si pe prietenii mei! ...Salut! Gata pe ziua de azi?
- Gata...Dar cine este noul tau prieten?
- Este soferul de la Uber care m-a adus pana aici. Cine mai vine cu mine?
- Noi. Oricum ceilalti mai stau putin...
- In regula atunci. Sa mergem!
- Domnisoara...daca imi permiteti. Vad ca nu stiti nimic despre oferta noastra.
- Oferta?!
- Da...oferta! In momentul in care v-ati creat cont in aplicatie ati primit un cod. Corect?
- ...Corect...
- Dacă îi dati acel cod unui prieten în momentul în care își face un cont Uber, primește o cursă gratuită in limita a 20 de lei. Când efectuează această cursă, primiti  si dumneavoastra  o cursă gratuită in limita aceleiasi sume. Iar daca aduceti  100 de prieteni în aplicație cu ajutorul codului care vi s-a generat Uber va premiază cu un iPhone 7!
- Waaaw! 
-  Această ofertă e valabilă pentru toți utilizatorii Uber până pe 30 noiembrie in Bucuresti si aici, in Cluj-Napoca. Aveti aici deja 3 prieteni pusi pe fapte mari. Ce ziceti?
- Zic sa ii dam drumul spre casa si sa activam primele curse, nu?

 

duminică, 20 noiembrie 2016

SANDVIS CU OU SI BRANZA



   Cand sunt acasa dimineata micuta  imi lanseaza cate o provocare :" Mami, maine dimineata vreau sa imi gatesti surpriza!".

Si surpriza se face pentru toti ai casei!

SANDVIS CU OU SI BRANZA




Ingrediente:
  • 3 felii de paine semialba
  • 2 oua
  • 3 linguri de faina
  • 1 polonic de lapte(cca 50 ml)
  • sare
  • 2 felii de muchiulet
  • miez de lapte
  • 2 linguri de cascaval ras
  • rosie,patrunjel verde pentru decor
  • ulei pentru copt

Mod de preparare:

 
   Bati ouale cu sarea si laptele.


    Adaugi faina in ploaie, batand continuu ,sa nu se formeze cocoloase.
Adaugi muschiuletul taiat cubulete si casvalul ras.


    Decupezi feliile de paine dupa formele pentru ou.


   Incinzi uleiul, asezi o forma pentru ou, torni putina compozitie si o coci pe ambele parti(ca pe o clatita).


Scoti "clatita "pe o farfurie.



   Repeti operatiunea cu fiecare forma.

    Cand sunt gata, asezi cate o clatita de ou pe felia de paine corespunzatoare si decorezi cu miez de lapte, rosie si patrunjel.


PUI CU "FUNDITE" MILANESE



     Ce poate fi mai bun la cina daca nu o portie de paste? Si nu orice fel de paste ci..."fundite" milanese. Am vrut sa scriu numele italienesc, dar micuta mea a protestat zicandu-mi ca "fundite" suna mai apetisant. Pot sa o contrazic , mai ales dupa ce a mancat tot din farfurie?


PUI CU "FUNDITE" MILANESE




Ingrediente:
  • un piept de pui
  • 500 g paste "fundite"
  • 1 ceapa
  • sare ( dupa gust)
  • piper ( dupa gust)
  • 1/2 lgt boia dulce
  • 2 l apa
  • 2 frunze de patrunjel verde
  • 1/2 lgt oregano Kotanyi
  • 1 plic Maggi ideea zilei "spaghete milanese"
  • 2 lg ulei

Mod de preparare:


    Pieptul de pui il speli sub jet de apa rece si il fierbi intr-un litru de apa , cu sare. Cand este fiert il cureti de pe os si de piele, apoi il portionezi.



   Fierbi pastele in apa cu sare si putin ulei.  


   Ceapa o cureti si o toci marunt, apoi o calesti 2 minute in uleiul incins.
   Adaugi boiaua si pieptul de pui , sare si piper dupa gust si lasi 2 minute la prajit.


  Torni 500 ml apa si lasi la fiert, la foc mic 10 minute.


   Intre timp, prepari Maggi ideea zilei cu 200 ml de apa . Adaugi acest amestec peste pui si lasi sa fiarba la foc mic inca 10 minute, amestecand din cand in cand.



   La final pui oregano si patrunjelul tocat , amesteci bine si acoperi cu un capac, sa se patrunda aromele.




    Pastele ar trebui sa fie gata in acest moment, motiv pentru care le strecori, le speli sub jet rapid de apa si le servesti cu sosul milanese.


Pofta buna!






 






VIN CU VIN SE FACE TARG



       Nu sunt o mare cunoscatoare a vinurilor. Si nici nu vreau sa par asa. Nu pot sa deosebesc un vin de Segarcea ( desi am crescut la vre-o 15 km distanta) de zaibarul lui Nea Marin, cum nu pot sa imi dau seama care este vinul de Bordeaux ori Grasa de Cotnari , vinul de Jidvei sau cel de Murfatlar... 

   Ar putea sa imi fie rusine sau...nu : daca e dulceag si plin de aroma a trecut testul meu! Stiu ca mai exista si vinuri seci, demiseci, dulci si demidulci, la fel cum sunt vinuri albe, rosii, negre sau roze' . Si in functie de ce fel de vin servesti il asociezi cu mancarea potrivita ( sau ca sa fiu mai corecta: fiecare fel de mancare are un vin potrivit) , cu paharul si temperatura adecvate. Chiar daca nu sunt un somelier stiu ca vinul alb se serveste mai rece , la 12-16 *C si in pahare cu picior de tip "lalea", iar cel rosu la temperatura camerei ( dar nu mai cald de 15-17*C ) in pahare de tip "balon", tot cu picior. Si inca ceva: este un adevarat sacrilegiu sa adaugi ceva in vin , adica apa minerala/ plata, gheata ori bauturi carbogazoase! Vedeti de ce imi plac mie vinurile dulci ? 

   Si a' propos de "sacrilegiu" am sa va spun o mica poveste. Eram in Franta, la Saint-Etienne , la o  petrecere. Unul dintre amfitrioni avea o podgorie in zona si a adus ...vin . L-a servit cu tot ceremonialul necesar , ne-a explicat cum se face, cum se pastreaza, toata poezia boabelor de strugure de la razele de soare si stropii de ploaie pana la licoarea din pahare ...Am inteles cate ceva , dar fiind multi termeni specifici mai mult am intuit ce vroia sa spuna. La final au venit niste platouri cu branzeturi si faimosul vin . Mirosea placut, dar cand l-am gustat am simtit ca ma strange de gat: era cam sec pentru gustul meu . Am privit scrutator masa si am pus mana pe o sticla de...bautura carbogazoasa cu cofeina, in intentia de a-l face mai baubil...Era cat pe ce sa fac gafa vietii mele! Noroc ca sotul meu m-a prins discret de cot , mi-a luat sticla din mana si a turnat sucul in alt pahar. M-am descurcat pana la urma cu vinul , insa mi-am invatat lectia: automatismele de acasa nu au ce cauta in Franta!

   De atunci au trecut niste ani, m-am mai documentat si eu cum e cu vinul si servirea lui, dar parca tot mai bine inveti "pe viu". Si acum s-a ivit ocazia: la Bucuresti , între 25 și 27 noiembrie, la Pavilionul C1 de la Romexpo , se organizeaza Târgul de Vinuri GoodWine, devenit între timp cel mai important eveniment al vinului organizat în România, atrăgând cel mai mare număr de expozanți. 

                                       


     Ce motive am sa bat drumul pana acolo? Pai, cum?
    In primul rand pentru a degusta vinuri interesante , din toate soiurile si aproape toate tarile . Acum, sa nu credeti ca m-as duce acolo chitita sa nu mai ajung acasa pe propriile picioare, dar ma gandesc ca de-a lungul celor 3 zile as putea si eu gusta un vin select, din acela recunoscut doar in cercurile restranse ale cunoscatorilor. E un bun motiv, nu?
   In plus , as avea acces la cateva informatii despre etichetele sticlelor de vin. Pentru mine sunt in continuare o mare enigma informatii precum: anul productiei, soiul de struguri, solul sau podgoria de origine. Poate voi invata si eu cum trebuie sa aleg un vin pentru a-l face cadou , in functie de preferintele destinatarului...
    Vreau mai ales sa stiu cum trebuie pastrate vinurile, ce conditii de temperatura si mediu trebuiesc indeplinite pentru ca licoarea magica sa isi pastreze calitatile pana la momentul savurarii. 
     Si nu in ultimul rand, voi putea pleca acasa cu cateva suveniruri-sticle de vin pentru cei dragi ( ca doar se apropie Craciunul) sau pentru a le pastra pentru evenimente importante din viata noastra.

"Vinul este o poezie îmbuteliată." 
 ROBERT STEVENSON

                            
 
Sursa foto :  https://www.facebook.com/GoodwineRomaniawinefair/photos/a.672279146137801.1073741827.146717238693997/1202185526480491/?type=3&theater
 

sâmbătă, 19 noiembrie 2016

BISCUITII COPILARIEI



     Facand ordine prin camara am gasit dispozitivul cu care faceam biscuiti spritati cand eram copil. Am sunat-o pe mama, dar nu mai avea reteta...Am cautat prin site-urile culinare pana cand o prietena mi-a sarit in ajutor ( Multumesc Sidy!) . Bineinteles ca nu m-am putut abtine sa nu imi pun amprenta pe ea...


BISCUITII COPILARIEI


 


Ingrediente:



- pentru biscuiti:
  • 750 g faina
  • 200 g zahar
  • 1 ou
  • 2 lg untura/ margarina
  • 2 lg smantana
  • 200 ml lapte caldut
  • un praf de sare
  • 1 plic de praf de copt Dr.Oetker
  • 1 plic zahar vanilat Dr. Oetker
  • 1/2 lgt coaja maruntita de lamaie Kotanyi
- pentru umplutura:
  • cateva lgt de crema de ciocolata
- pentru glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte ( eu am folosit Milka )
  • 100 ml frisca lichida

Mod de preparare:

    Mai intai aduci toate ingredientele la temperatura camerei.
500 g de faina amesteci cu untura si sfaramitezi bine.


    Adaugi zaharul,  oul, smantana in care ai dizolvat bine praful de copt, praful de sare, zaharul vanilat si coaja de lamaie si framanti bine.


   Adaugi laptele cate putin, alternativ cu restul de faina si framanti pana cand obtii un aluat elastic , care nu se lipeste de mana.



    Aluatul astfel obtinut il dai prin masina de tocat  carne la care ai atasat dispozitivul special si formezi biscuitii de cca 4-5 cm, pe care ii asezi in tava cu hartie de copt.



    Dai tava la cuptorul preincalzit pentru 20 de minute.


Intre timp pregatesti glazura, topind ciocolata pe baie de abur , la care adaugi frisca.



     Lipesti biscuitii doi cate doi cu crema de ciocolata, iar capetele le pensulezi cu glazura de ciocolata.


   Servesti cu drag!




    Tips&Tricks: Am pastrat o parte din biscuiti si i-am pudrat cu zahar...asa cum facea mama.