"Toate poienile , pasunile, toti muntii si toate colinele sunt farmacii".
( Paracelsus)
Alimentatia este parte a vietii cotidiene, parte in care omul modern face cele mai mari erori: mananca prost , mult si nesanatos. Asa se face ca tot mai multe persoane sufera de exces de greutate. Chiar daca stim cu totii ca sanatatea este strans legata de ceea ce mancam. Mintea si corpul depind de ceea ce noi le oferim zi de zi prin nutritie. Si cu cat aceasta este mai naturala, cu atat efectele sunt mai bune.
Vorbim astfel despre produsele BIO, un concept care a aparut spre sfarsitul secolului 20 , dupa ce se pusese accent pe agricultura intensiva si s-a constat ca toate acele pesticide, ingrasaminte chimice, aditivi sau conservanti sintetici au rasunet negativ asupra sanatatii individului, dar si a planetei in ansamblu. Aceste reziduuri consumate ani indelungati si cumulate de la mai multe alimente pot afecta organismul slabindu-i imunitatea si puterea de reactie. Particula "bio" provine din limba greaca ( bios) si nu inseamna altceva decat "viata".
Prin urmare, daca alegem un stil de alimentatie BIO inseamna ca oferim organismului nostru VIATA , inseamna alimente nemodificate genetic, fara ingrasaminte chimice.
Un produs alimentar ecologic are următoarele caracteristici:
- nu conţine conservanţi decât cei permişi de legislaţia ecologică în vigoare;
- nu conţine aditivi alimentari de sinteză;
- ingredientele nu provin din organisme modificate genetic (OMG);
- ingredientele din compoziţia lui nu provin de pe soluri tratate cu pesticide sau îngrăşăminte chimice;
- produsele nu sunt supuse procesului de iradiere ionizantă;
- în cazul produselor animale, acestea provin de la animale netratate cu antibiotice sau hormoni de creştere.
- stupina este amplasata intr-o zona lipsita de poluare industriala si culturi agricole tratate cu pesticide
- albinele nu sunt tratatate cu antibiotice
- ceara de la faguri provine exclusiv dintr-o stupina bio
- mierea trebuie extrasa si depozitata doar cu utilaje din inox
- pe o raza de 5 km ( distanta la care poate zbura o albina) in jurul stupinei trebuie respectate criteriile ecologice de mediu
- mierea se comercializeaza in recipiente de sticla, nu plastic
Cand am primit invitatia de a participa la campania de testare a mierii bio Apidava am stat putin pe ganduri: am citit si am scris atat de mult despre miere, incat nu credeam ca as mai avea ceva de spus, mai ales ca cei de la Apidava produc si comercializeaza doar miere naturala. Eram convinsa de calitatea ei de ceva vreme. Pana cand m-am documentat putin... Am inteles astfel ca exista o oarecare diferenta intre mierea naturala si cea bio. "Miere naturala" inseamna ca a fost obtinuta de la albine, fara a adauga alte ingrediente straine de acest concept: sirop de zahar sau glucoza. Pentru a obtine o "miere Bio" lucrurile sunt putin mai cmplicate dupa cum ati vazut.
Mierea poliflora Bio "Di Melio" Apidava:
- stupina este situata intr-o zona de fanat din Podisul Transilvaniei, departe de sursele de poluare;
- are certificare "Bio", ceea ce inseamna ca atat solul, cat si aerul si apa au fost testate pe o raza de pana la 8 km
- mierea este 100% pura, fara nici un fel de reziduuri de antibiotice
- are o culoare superba de chihlimbar si un miros care te duce cu gadul la vacantele de vara si iarba proaspat cosita
- gustul este unul plin , consistent , care iti incanta papilele gustative
- este o miere usoara, bogata in vitamine si minerale, apreciata indeosebi de catre adolescenti si varstnici
Mierea de salcam Bio "Di Melio" Apidava:
- padurile de salcami din Podisul Transilvaniei sunt "casa" stupinei
- are certificat "Bio", fiind deci 100% naturala
- culoarea este alb-galbuie , straluciroare si translucida ; nota bene: micuta mea a spus ca este aur lichid...
- are un miros fin si rafinat, precum florile din care a fost cules nectarul
- isi pastreaza timp indelungat starea lichida
- contine mai putin polen decat alte tipuri de miere
- contine multe vitamine (mai ales B1, B2, B6 si B12), fitohormoni, compusi aromatici, acizi organici, flavoane, falvonoida, dextrina si diversi compusi ai azotului
- are continut ridicat de fructoza si glucoza, fiind cel mai dulce sortiment de miere
- este apreciata de catre copii, tocmai din acest considerent
...Si nu numai de catre copiii din Romania, ci si de catre cei din alte tari, deoarece mierea Bio de la Apidava a cucerit rand pe rand cele mai pretentioase piete ale lumii: Germania, Franta, SUA, Singapore, Japonia. Si asta deoarece aici lucrurile se fac cu responsabilitate, in laboratoare moderne, de catre specialisti in domeniu cu vechime de ani buni . Nimic nu este lasat la voia intamplarii , de la amplasarea stupinei pana la borcanelul de pe masa consumatorilor. Pentru ca oameni iscusiti si cu dragoste de natura zamislesc minunatii pentru sanatatea noastra.
Pentru a face aceasta campanie mai interesanta ( iar imi dai mie sa gust mierea?) am rugat-o pe micuta ca in timp ce degusta cele doua sortimente de miere sa realizeze un mic scrabble cu cuvintele pe care i le inspira, pornind de la expresia "miere bio". Va las pe voi sa vedeti ce a iesit...
Citind si documentandu-ma prin enciclopediile din biblioteca, dar si prin cartile de leacuri la indemana am descoperit cateva curiozitati despre miere, pe care vreau sa vi le impartsesc si voua:
- singurul aliment care nu se altereaza este mierea( deci nu trebuie sa te temi ca este expirata! );
- expresia "luna de miere" provine dintr-o veche traditie nordica , ce spune ca tinerii casatoriti beau in fiecare dimineata, timp de o luna , cate o ceasca de mied ( bautura obtinuta din miere);
- singurul aliment care nu se altereaza este mierea( deci nu trebuie sa te temi ca este expirata! );
- expresia "luna de miere" provine dintr-o veche traditie nordica , ce spune ca tinerii casatoriti beau in fiecare dimineata, timp de o luna , cate o ceasca de mied ( bautura obtinuta din miere);
Voi ce mai stiti in plus despre mierea bio?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu