S-a imbracat gradina toata
in tonuti dulci de aramiu;
miroase a vanata coapta,
a gogosar si rubiniu.
E zarva mare in ograda-
cu mic, cu mare buchisesc
in vechea "carte de bucate"
dupa "ZACUSCA CU BURETI".
- Se curata mai intai ceapa-
Citeste mama; rade-apoi:
Asta e treaba pentru tata,
de gogosari ne-ocupam noi!
Bunica vine cu buretii
alesi, spalati, taiati marunt,
iara bunicul , sub mustata
zambeste, vinete cocand.
- Cine se duce in camara?-
intreaba mama macinand-
sa imi aduca bulionul,
niste ulei, piper, dafin...
- Fug eu, fug eu! striga mezina.
Dar, mama, n-ai uitat ceva?
- Asa e, pui! Eh, bat-o vina,
fugi de adu si cratita!
E zarva mare in ograda,
focul trosneste-ncetulet,
si toti ai casei dau zabava
langa ZACUSCA CU BURETI.
Ingrediente:
- 2 kg ceapa
- 5 kg gogosari rosii
- 2,5 kg vinete
- 1,5 kg ciuperci ( "bureti de roua")
- 500 ml ulei
- 500 ml bulion
- 15 foi de dafin
- 1 lingura piper boabe
- sare
Mod de preparare:
Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs.
Ceapa se curata, se spala si se taie in sferturi.
Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi.
Buretii se curata de picioruse, se spala si taie nu foarte marunt.
Ceapa, vinetele si gogosarii se macina prin masina de tocat, separat.
250 ml de ulei se incinge intr-o oala mare ( cca 10 l) si apoi se adauga ceapa, calind-o pana devine sticloasa.
Restul de ulei se pune intr-o alta cratita si se calesc gogosarii tocati, pana se inmoaie, apoi se adauga peste ceapa. Se amesteca usor , lasand sa fiarba la foc mic cca 30 minute, dupa care adaugam vinetele. Continuam sa amestecam din cand in cand , lasand compozitia sa fiarba incet. Cand devine pastoasa se adauga buretii si bulionul, foile de dafin, piperul si sare ( dupa gust). Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena.
Se pune compozitia in borcane, se "sigileaza" si se pun la dunst uscat pentru 12 ore.
Se eticheteaza si se pun in camara pentru iarna, cand o servesti cu mare pofta alaturi de cei dragi.
Multumim pentru reteta.
RăspundețiȘtergere