vineri, 11 septembrie 2015

GOGOSARI CU CONOPIDA SI STRUGURI



 E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa.


 GOGOSARI CU CONOPIDA SI STRUGURI





Ingrediente:

  • 4 kg gogosari
  • 1 buc de conopida ( cca 1 kg)
  • 1 ciorchina mare de struguri albi, aromati
  • 1 leg hrean
  • apa- 4l
  • sare neiodata - 4 linguri
  • otet- 200 ml
  • zahar- 600 g
  • piper boabe - 4 lingurite
  • foi de dafin- 12 buc






Mod de preparare:

Gogosarii ii speli si ii cureti de cotoare , taind cate un capac.
Conopida o speli sub jet de apa rece si o desfaci buchetele.
Struguri ii speli si ii desprinzi de pe ciorchine.
Hreanul il cureti de coaja , il speli si il tai feliute.
Speli borcanele si incepi sa le umpli: pe fundul borcanului asezi 2 bucatele de hrean -> in fiecare gogosar asezi cate un buchetel de conopida sau boabe de struguri si umpli borcanul. Printre gogosari mai asezi felii de hrean.


Cand ai umplut borcanele le umpli cu apa rece, apoi golseti apa , cu grija, intr-o oala suficient de mare si o masori. Ar trebui sa ai nevoie de cca 4 l de apa la aceste cantitati.
Pentru fiecare litru de apa necesar mai adaugi 1 lingura de sare + 50 ml otet +150 g zahar + 1 lingurita boabe de piper +3 foi de dafin si se pun la fiert.



 Cand a dat cateva colocote adaugi solutia obtinuta peste gogosari si lasi borcanele desfacute pana a doua zi. Daca  este nevoie mai adaugi din solutia ramasa si astupi borcanele.

Vei avea astfel, o muratura deosebita si aspectuoasa.


3 comentarii:

  1. In fiecare toamna fac si aceasta reteta de muraturi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu struguri nu am incercat niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu pun muraturi dar niciodata nu am pus si struguri,acum voi incerca si cu struguri,imi place mult conopida!

    RăspundețiȘtergere