"Limita" este punctul până la care pot ajunge posibilităţile cuiva .
Si de cele mai multe ori ti-o fixezi singur. Uneori insa , iti este impusa de factori externi. Independenti de vointa ta. Si atunci incerci sa o depasesti...sa ajungi "dincolo" , sa simti gustul dulce al victoriei in lupta cu tine insuti , cu cei din jur , cu obstacolele de orice fel.
Acestia sunt sportivii cu dizabilitati . Cei care , pe langa medalii si aplauze castiga motivație, stimă de sine, siguranță, recunoaștere socială și încredere în deprinderile și abilitățile proprii.
Nu este usor nici pentru ei, nici pentru oamenii care le sunt alaturi. Dar ei ajung "dincolo" cu fiecare antrenament incheiat, cu fiecare competitie la care participa , cu fiecare medalie castigata. Iar cea mai valoroasa este medalia olimpica .
Fiindca , DA , exista o Olimpiada dedicata lor, Jocurile Paralimpice desfasurandu-se inca din anul 1948. Si odata cu Jocurile Olimpice de la Rio a început numărătoarea inversă pentru startul Jocurilor Paralimpice din perioada 7 - 18 septembrie 2016. O echipă numeroasă va reprezenta România în lupta pentru medalii, sub susținerea Olympus, care s-a poziționat deja ca un partener de încredere al Comitetului Național Paralimpic. Astfel , in perioada iulie – septembrie, Olympus direcționează spre ei câte 50 de bani pentru fiecare sticlă promoțională de lapte de consum Olympus (1,5% și 3,5% grăsime) cumpărată.
Anul acesta va lupta pentru câștigarea medaliilor cea mai numeroasă echipă din istoria Comitetului , care va intra în competiție la șapte categorii sportive. 11 atleți români ne vor reprezenta la categorii precum atletism, ciclism, judo pentru nevăzători, para-caiac, para-tir cu arcul, înot și tenis de masă.
Asadar sa ii sustinem pe:
- Florin Cojoc, calificat pentru Rio la probele de săritură în înălțime și săritură în lungime. A participat, de asemenea, la Jocurile din Londra 2012. În același an, a devenit campion european la saritura în lungime, iar anul acesta a câștigat medalia de bronz la Jocurile Mondiale IWAS din Rusia, precum și numeroase medalii la competiții naționale și internaționale de atletism.
- Eduard Novak, ciclism, câștigătorul medaliei de aur (Track) și a celei de argint (Rutier) la Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, a stabilit un nou record mondial. Alături de Olah Attilah, se va lupta pentru medalia de la Rio.
- Alex Bologa, primul atlet judo în totalitate nevăzător din România, este, totodată, primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice. Este student la Facultatea de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj și învață, în același timp, și meseria de masseur. S-a aflat la doar un pas de medalia de bronz la Campionatele Europene de la Lisabona, poziționându-se pe locul 5. Este câștigătorul aurului în Heidelberg, în 2015, și al argintului în Ungaria, în 2014.
- Gheorghe Filip va participa la categoria para-tir cu arcul, fiind pentru prima oară când un sportiv român se califică la această categorie.
- Șerban Iulian și Mihaela Lulea , caiac-canoe, au fost olimpici, dar, în urma unui accident, au devenit paralimpici. Se antrenează alturi de echipa națională, iar Șerban este, în prezent, campion mondial la para-canoe, în timp ce Mihaela a obținut locul 4 la Campionatele Mondiale.
- Naomi si Samuel Ciorap participa la competitia de inot , un vis devenit realitate pentru cei doi frati.
- Cea din urmă categorie la care România va fi reprezentată de doi
sportivi este tenisul de masă. Dacin Makszin, calificat și la Jocurile
de la Londra, din 2012, este câștigătorul medaliei de aur la Jocurile
Mondiale IWAS din Soci, Rusia, în 2015, precum și al numeroase alte
medalii.
Pentru Bobi Simon, este prima oară când s-a calificat pentru
Jocurile Paralimpice, dorindu-și cu ardoare să aibă o reprezentație
remarcabilă. Anul acesta a fost un an valoros pentru el, deoarece a
câștigat medalii în cadrul tuturor turneelor internaționale la care a
participat.
( sursa informatiilor- pagina dedicata campaniei) - Nu stiu daca vor castiga sau nu vre-o medalie. Stiu insa ca, indiferent de rezultat, ei sunt niste invingatori !
HAI ROMANIA!
Merită poate mai mult decât oricine susţinuţi! Iar statul ar trebui să se implice mult mai activ!
RăspundețiȘtergereEu cred ca "statul" ar trebui sa se implice mai activ in tot ceea ce inseamna sportul romanesc . Dar asta este alta discutie. Vezi ce se intampla acum la Olimpiada...
Ștergere