joi, 11 decembrie 2014

AGRICULTURA SE R3INVENTEAZA DATORITA CERCETATORILOR ROMANI



     PROLOG:   "Anual, sute de inventatori si oameni de stiinta romani, din toate domeniile, se inscriu in concursurile de inventica de pe intreg globul, pentru a demonstra lumii valoarea “mintii” romanesti. Compania 3M şi-a propus să premieze aceşti inventatori şi aşa a pornit conceptul de „PR3MIAZĂ INOVAȚIA”, unde oferă un premiu de 2000 de euro celei mai bune invenţii româneşti din ultimii ani."

    EXPOZITIE: Romania are o suprafață agricolă de 14,8 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile. Agricultura este cel mai vulnerabil sector al economiei românești, aproape 30% din populație lucrând în acest domeniu. Parcelele mici de pământ și eșecul în adoptarea tehnicilor moderne în agricultură înseamnă că producția din fiecare an este dependentă de capriciile vremii.

   INTRIGA: 3M ROMANIA  este o companie diversificata care foloseste 46 de platforme tehnologice pentru a dezvolta o multitudine de aplicatii si produse inovative. In prezent, 3M are un portofoliu de peste 50.000 de produse si detine peste 2.500 de patente recunoscute la nivel mondial. Activeaza pe numeroase piete, precum: electrice, electronice si telecomunicatii, industrie, transporturi, sanatate, consumabile de birou si produse de larg consum, siguranta si protectia bunurilor si persoanelor, materiale pentru industria publicitara si semnalizare rutiera, agricultura.

   CONFLICTUL: O invenție românească protejează solul față de acțiunea factorilor atmosferici și biologici, cu potențial distructiv.

    DESFASURAREA ACTIUNII: O mana de oameni inimosi, care si-au pus in cap sa ajute agricultura romaneasca . In cadrul Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Textile si Pielarie din Bucuresti cineva a venit cu o idee: COMPOZIT TEXTIL TERMOIZOLANT CONFECTIONAT PENTRU MULCIREA SOLULUI IN AGRICULTURA.

   MULCIREA =  un procedeu natural de a proteja solul, de a-l mentine sanatos si in acelasi timp de a-l face mai productiv si mai simplu de ingrijit.( DEX)
Solul protejat prin mulcire se incalzeste mai greu, deci necesita sa fie udat mai putin. Acest strat impiedica buruienile sa creasca si astfel plivitul va fi mai usor. Microorganismele din sol vor avea conditii optime de temperatura si umiditate si vor creste continutul de humus, facandu-l mai fertil.

  Cine sunt ei? O echipă de cercetători formată din Dan Maria, Dincă Laurențiu Christian, Mocoiu Ana Maria, Ghițuleasa Pyerina Carmen, Visileanu Emilia, Lilioara Surdu, Dumitru Anica, Viorica Luchian Lagunovschi.

   Conform autorilor,  invenţia se referă la compozitul textil termoizolant confecţionat, permeabil la aer și apă, destinat mulcirii solului cultivat îin câmp, în sere și solarii, pe durata a 18-24 luni și a 3-6 cicluri succesive de cultură, în vederea protejării solului față de acţiunea factorilor atmosferici (insolație excesivă, rafale de vânt, averse de ploaie, radiaţii UV) și biologici (buruieni), cu potențial distructiv sau generator de măsuri coercitive pentru remedierea calității acestuia (arare, prăsire, amelioratori de sol chimici/organici, ierbicidare, etc), pentru diminuarea costurilor de producţie. ( sursa: http://premiileinovatiei.ro/compozit-textil-termoizolant-confectionat-pentru-mulcirea-solului-in-agricultura/ ). 

    PUNCTUL CULMINANT: Invenția ”Compozit textil termoizolant confecționat pentru mulcirea solului în agricultură” a obținut Medalia de Argint și premiul special HONG KONG Science Park în cadrul  Salonului Internațional de Invenții de la GENEVA din 2014.

    DEZNODAMANT: Includerea inventiei pe  lista de invenţii româneşti , supusa votarii publicului, pentru castigarea premiului de 2000 EURO, de catre 3M.








    EPILOG: Intra si tu AICI si voteaza!


   Eu cred ca agricultura romaneasca merita o relansare prin inventii romanesti!

 M






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu