vineri, 28 noiembrie 2014

TOP 5 CALITATI ALE UNUI BUCATAR DESAVARSIT




     Am fost provocata sa alcatuiesc un top al calitatilor pe care ar trebui sa le intruneasca un BUCATAR DESAVARSIT.
    Iar eu, ca fata desteapta ce sunt , mi-am provocat la randul meu, CITITORII . Au raspuns 20 si a reiesit urmatorul 

 TOP:

1. Pasiune
2. Rabdare
3. Ingeniozitate
4. Talent
5. Exercitiu
6. Organizare
7. Gust
8. Bani
9. Sa fii...barbat


Sa le analizam pe rand...

  1. Majoritatea citirorilor mei considera ca pentru a fi un bucatar desavarsit trebuie sa fii pasionat de gatit. Adica sa nu faci asta pentru ca asa trebuie, ci pentru ca asa iti sopteste sufletul. Chiar daca pregatesti doar un ou fiert moale sau o ...omleta!




  2. Vine apoi randul rabdarii. Bunica mea avea o vorba:"Cu rabdarea treci si marea!". Pentru a crea un preparat care sa iti fure ochii , dar si sa iti incante papilele gustative si mirosul trebuie sa buchisesti, sa combini, sa refaci si, de multe ori sa o iei de la capat!







  3. Unele retete sunt complicate si poate, asa si trebuie sa ramana - intangibile. Sa nu fie la indemana oricui...Dar altele pot fi simplificate , sa fie realizate de oricine, de cei care fac primii pasi in bucatarie. Iti trebuie doar putina ingeniozitate .





 4. Iar daca adaugi si un dram de talent , poti crea preparate desavarsite. E greu sa pui in farfurie ceva atat de specatculos incat cel care gusta sa te intrebe "Ce ai pus aici? Este atat de bun!", dar nu imposibil! Talentul il ai sau nu, dar este important sa il cultivi...






  5. Si aici ajungem la un alt aspect : exercitiul ...sau antrenamentul... sau repetitia ...sau cum vreti voi sa-i mai spuneti. "Repetitia este mama invataturii" spuneau latinii ...Si se dovedeste si azi ca aveau dreptate. Oricat ai fi de talentat, daca nu exersezi nu vei reusi sa ajungi acolo unde tintesti. Chiar daca vrei doar sa fii un bucatar desavarsit la tine acasa. De fapt, cred ca este singurul loc care conteaza. Da, este foarte frumos sa te lasi purtat pe aripile imaginatiei, dar mai intai trebuie sa vezi de unde vin toate. Trebuie sa urmezi o reteta , in primul rand ca sa poti si apoi ca sa intelegi. Si sa nu mai gresesti...fiindca oameni suntem!

   Eu una, inca invat. Nu sunt nici pe departe "desavarsita" in bucatarie . Dar imi place sa gatesc, imi place sa experimentez, imi place sa creez, imi place sa exersez.








"Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea." ( Theodore Zeldin )


P. S. Am inscris articolul  in campania de pe facebook AICI si daca iti place, poti sa il sustii.



17 comentarii:

  1. Alexandra Cristina27 noiembrie 2014, 01:08

    Imi ploua in gura ...yamiii

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu recunosc, bucatarul in casa este sotul si intr-adevar intruneste si celelalte calitati, eu nu am rabdare in bucatarie si de aceea nu prea imi ies bucatele asa cum ar trebui :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica voi va inscrieti la locul 9 din top...Si eu care credeam ca nu va avea sustinatori! Multumesc.

      Ștergere
  3. tocmai pentru ca nu am rabdare nu sunt o buna bucatareasa

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate arata minunat! Felicitari Amalia pentru pasiunea cu care faci aceste bunatati!

    RăspundețiȘtergere
  5. Se vede ca esti pasionata de bucatarie ,felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  6. LA ASA CALITATI CE LE AI LA PREPARATE / NU MAI AI NEVOIE DE CARTE DE BUCATE!

    RăspundețiȘtergere
  7. super, felicitari totul arata f bine

    RăspundețiȘtergere
  8. Dovada pasiunii tale este chiar acest articol. Felicitari si sa stii ca sunt de acord cu top-ul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mie nu-mi place sa gatesc dar prin exercitiu cred ca as putea deveni o bucatareasa bunicica. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. pasiune ,talet, ingeniozitate ar fi calitatile unui bucatar dupa parerea mea

    RăspundețiȘtergere