vineri, 13 noiembrie 2015

BATERIE, BATERIE...SAU PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA REA



    Avea tata o masina. Dacie...1310 cu imbunatatiri...pentru export Canada...Era prin 1985, decembrie...Chiar inainte de Craciun...Numai ca pe vremea aceea noi il asteptam pe Mos Gerila. Si tare l-am mai iubit in acel an! Masina noastra era mai alba decat zapada si mai iute decat calul lui Harap Alb! O adoram cu mic cu mare, mai ales ca nu mai trebuia sa stam zeci de minute in drum ca sa asteptam cursa sau vre-o ocazie.

  Numai ca orice e frumos se termina la un moment dat. Asa si bateria masinii noastre. Ne-a lasat cand ne era lumea mai draga, vre-o 5 ani mai tarziu, in drum spre mare. Ne-am asezat cuminti la coada la benzina "in tranzit" ca doar era pe cartela...si la un moment dat n-a vrut sa mai porneasca si pace! Noroc cu soferii "colegi de coada" care au sarit cu cabluri, borne si "oamani -putere" sa ne ajute. Si asa am ajuns in benzinarie . De unde tata si-a cumparat o baterie noua. Nu stiu daca va amintiti, dar pe vremea aceea, in fiecare benzinarie ( si erau putine de tot) exista si un service auto. Nu era chiar cel mai potrivit moment pentru asa o achizitie, dar pana la urma a fost un concediu reusit.


     De ce v-am povestit toate astea? Pentru ca istoria tinde sa se repete. Cunoasteti sentimentul acela de "deja vu"? Ei bine, eu il stiu bine de tot.

 
    In 2005 ne-am cumparat si noi masina. Prima noastra masina...Dacie...Logan, ultimul tip...Gri-perla...o minune! Parca zbura pe sosea...trebuia strunita precum un cal naravas. Am strabatut cu "Golanul" nostru ( asa alint eu masina noastra) Europa si tara in lung si-n lat, fara nici o problema. Mai are omul si noroc, nu?

  Pana intr-o vara cand, in concediu...Nu, nu stateam la coada la benzina...Ne-am oprit intr-o parcare sa ne odihnim si sa facem niste poze. Cand sa pornim...pas! In primul moment am crezut ca sotul meu face glume...Apoi l-am vazut ca se face alb la fata...Nu e de gluma, mi-am zis- e pe bune! A silabisit:" ba-te-ri-a"...Iar eu mi-am amintit de copilarie. Numai ca acum eram in mijlocul drumului, departe de orice service auto sau benzinarie.

   Sotul meu a coborat din masina si a deschis capota. Vorbea singur: "toate le-am verificat...numai la baterie nu m-am gandit..." Cu greu imi stapaneam rasul...zambeam asa , pe ascuns, privindu-l cum tragea de cabluri, misca bornele, se uita la bateria auto, la acumulator ...urca apoi in masina si ii "dadea cheie". Apoi m-a urcat pe mine la volan sa fac aceasta manevra ( si tineti cont ca n-am carnet si nici cea mai vaga idee despre condus!) , iar el mesterea ceva sub capota...La un moment dat nu m-am mai putut abtine si am izbucnit:"Suna un prieten!" Totul era atat de caraghios incat a inceput si el sa rada: "Suna tu!"

    M-a eliberat de pedeapsa de a sta la volan si ne-am rezemat amandoi de portiera masinii . Priveam asa la masinile care treceau pe langa noi si radeam. Faceam haz de necaz, dar trebuia sa gasim o solutie.

    Pe cand incepuse deja sa miroase a creier ars si ne temeam ca vor veni pompierii a oprit langa noi o masina care tragea dupa ea o platforma. La volan era un domn de vre-o 60 de ani care a coborat si ne-a intrebat ce problema avem. Ne vazuse stand asa , pierduti in mijlocul muntelui, cu masina noastra cu numere de Cluj cu avariile pornite si s-a gandit sa faca un bine. Ne-a ajutat sa urcam masina pe platforma si ne-a dus vre-o 40 de kilometri pana intr-un sat mai acatarii care avea magazin de piese auto. Am cumparat bateria potrivita, o baterie auto Rombat Premier pe care chiar el ne-a montat-o si ne-a urat drum buna. Am vrut sa il recompensam, dar nu a vrut. Ne-a spus ca si copiii lui sunt plecati in concediu si ar vrea sa intalneasca si ei un om bun daca ar da de necaz. I-am multumit si am plecat la drum. Pana la urma a fost unul dintre cele mai reusite concedii, pe care il vom tine minte mereu.

  Sa va mai spun ca de atunci sotul meu verifica si bateria inainte de a pleca la drum? Cred ca este inutil!

 Ba, mai mult: s-a documentat si a descoperit ca exista si un magazi on-line de baterii si acumulatori auto care livrează și montează la „domiciliu” baterii auto.






bateriiautonet

  "La domiciliu", adica acolo unde ai tu nevoie, chiar si in mijlocul padurii, intr-o parcare, departe de marile orase. Si-a notat numarul lor de telefon , astfel ca poate sa ii sune oricand, sa le spuna ce model are nevoie si unde trebuie sa ajunga. Mai ales ca o si monteaza pe loc, te scapa de bateria veche, fac masuratorile de rigoare si iti ofera si garantie. Preturile bateriilor sunt rezonabile, iar pentru montaj platesti o suma deloc piperata, tinand cont ca te scapa de multe griji.

 Bine-inteles ca ar trebui sa ai grija, totusi , sa nu ramai in pana in toiul noptii...


Un articol-sfat scris pentru SuperBlog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu