miercuri, 7 septembrie 2016

KETCHUP FARA "E"-URI



   Se pare ca am prins gustul conservelor facute in casa.

    Si, cum era de asteptat, a venit si randul ketchup-ului, pe care il folosesc la pizza, orez, paste sau la sendvisuri.

   Tot povestind noi in bucatarie cat sunt de sanatoase conservele pregatite in casa , fiindca nu contin "E" -uri, micuta mea ma intreaba:" Mami, cum e *ketchup * fara "e"-uri?" . Eu incep sa ii expun teoria, dar ea ma intrerupe zicand:"ktchup!"...si rade! Eram atat de prinsa, incat nu am inteles micul ei siretlic...

    Asadar, 


"KTCHUP" SAU  ...KETCHUP  FARA "E"-URI




Ingrediente:
  • 2 kg gogosari rosii
  • 1 l bulion 
  • 500 g zahar
  • 400 ml ulei
  • 3 lg mustar dulce
  • 20 ml otet
  • 2 lg sare
  • 1 lg piper
    




Mai ai nevoie de borcane curate si uscate si multe buna dispozitie!

   Daca vrei sa faci un ketchup iute, poti adauga si niste ardei iuti atunci cand macini gogosarii.

Mod de preparare:

   Gogosarii ii cureti de cotoare si seminte si ii speli bine sub jet de apa rece.
   Ii lasi sa se usuce, ii tai in sferturi si ii dai prin masina de tocat.



    
Pui uleiul intr-o oala suficient de mare si adaugi gogosarii tocati, lasandu-i sa fiarba la foc mic , amestecand din cand in cand ( eu am folosit si o plita ca sa nu risc sa mi si lipeasca ) , pana cand se inmoaie ( cca 90 minute).


    In acest moment adaugi bulionul, sarea, piperul, zaharul si mustarul si lasi sa fiarba in continuare inca 90 de minute.






   Cand gogosarul este bine fiert adaugi otetul putin cate putin, cate o lingura la 5 minute, si lasi sa mai fiarba inca 15 minute din momentul in care ai terminat de adaugat otetul.

  Nu uita sa mai amesti din cand in cand.

   Torni ketchup-ul in borcane, inchizi cu capace si dai la dunst uscat, intre paturi, pentru 24 de ore.


    Etichetezi si asezi borcanele frumos, in camara, pentru cand vei avea nevoie de el.



   Spor la treaba!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu