marți, 7 mai 2019

PASCA DIN ALUAT DE COZONAC



  Hei, și dacă nu de sărbători, atunci când? Și dacă nu eu, atunci cine?

  De obicei evit preparatele care necesită framantare. De aceea pasca mea era întotdeauna fără aluat. Doar că anul acesta am furat un pic de aluat de la cozonaci și am schimbat rețeta. Asa încât cantitățile pentru acesta sunt mai mult orientative 😁 - luați-le ca atare 😉.


PASCĂ DIN ALUAT DE COZONAC 





Ingrediente:

a. aluat

  • 500 g faina
  • 1 ou+ 1 galbenus
  • 50 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 4 lg ulei
  • sare
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie

b. umplutura
  • 500 g branza de vaci grasa
  • 100 ml smantana creme cuisine Meggle
  • 1 ou
  • 3 lg zahar
  • 100 g stafide aurii
  • 2 plicuri zahar vanilat Dr. Oetker
c. mai ai nevoie de:
  • 2 lg gris
  • 1 ou batut

Mod de preparare:

Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o 1/2 de lapte se face o maia.
   Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua. Lasi cca 10 minute, pana cand aceasta isi dubleaza volumul.


   Abia apoi incepi sa framanti, adaugand mai intai oul intreg si apoi galbenusul peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) .
   Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute) ...sau "pana transpira grinda", dupa cum obisnuia bunica sa spuna.


   Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura.

Intre timp pregatesti umplutura: branza de vaci o amesteci cu smantana, oul, zaharul si vanilia, omogenizand pana cand devine cremoasa.


Tava rotunda cu pereti detasabili o captusesti cu hartie pentru copt, iar peretii ii ungi cu unt.

Cand aluatul este dospit intinzi o foaie rotunda de dimensiunile tavii , in foaie de cca 1 cm. Presari i lg de gris, asezi branza, presari din nou gris. Rasucesti fasii de aluat pentru a forma coroana si crucea , apoi ungi cu oul batut. 



Dai la cuptorul preincalzit si lasi la cuptor pentru 60 de minute, la 170*C.


Lasi sa se raceasca in tava, dupa care indepartezi inelul .

O servesti taiata felii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu