miercuri, 23 martie 2016

AER CU MIROS DE...MARE



         Circula o gluma pe la inceputul anilor '90:

     "-Vai, draga! Ti-ai cumparat masina cu aer conditionat?!" 
     - Daaaa...Are aer conditionat...de deschiderea geamului!..."

      Radeam ori de cate ori mi-o aminteam, mai ales ca masina familiei noastre, desi era o Dacia 1310 "cu imbunatatiri" , era dotata cu un astfel de aer conditionat.

      Bine-inteles ca anii au trecut, pretentiile au crescut si aerul conditionat auto a devenit un "must have", nu numai un moft. 

     Auzisem si eu ca nu este bun, ca nu este sanatos, ba chiar ca este toxic...Dar, daca ar fi asa, de ce nu l-ar interzice prin lege? 

        Dar nu este! Tocmai pentru ca adevarul este altul: nu aerul in sine ne imbolnaveste, ci proasta lui gestionare.

     Insa, ce este de fapt aerul conditionat? Tot ceea ce stim este ca daca apasam pe butonul pe care scrie "AC" avem parte de aer rece. Dar de unde vine si cum functioneaza nu prea avem habar. Daramite cum sa il folosim pentru a beneficia de toate calitatile lui...

      Un astfel de sistem este alcatuit din mai multe componente prin care circula freonul auto , care nu este altceva decat un amestec ecologic pe baza de gaz si ulei special.

 freon-auto-11

      Este foarte important sa asiguram starea de sanatate a acestui "sistem circulator" al autoturismului nostru, pentru a nu ne pune in pericol propria noastra sanatate. Si asta deoarece, daca nu folosim in mod regulat aerul conditionat si nu il igienizam corespunzator, microorganismele care se dezvolta in filtre si conducte vor ajunge in aerul inspirat de noi. De aici "racelile" pentru care dam vina pe inamicul numarul unu, aerul conditionat, fara nici un motiv intemeiat.

      Veti spune poate, ca este prea costisitor ori ca nu aveti timpul necesar pentru a o face. Nimic mai gresit! Exista firme specializate care se ocupa de asa ceva, respectiv incarcare freon si igienizare aer conditionat auto , chiar si la tine acasa, la un pret foarte bun. Am aflat acest lucru chiar pe pielea mea vara trecuta.

     Am plecat in vacanta. Ca in fiecare an, eu m-am ocupat de bagaje, copil, cumparaturi ..., iar sotul meu , de masina familiei- "Golanul" nostru, cum o alintam noi. El stie cel mai bine ce si cum . Am incredere in el si oricum, eu nici nu ma pricep la bujii, planetare, schimb de ulei, lichid de frana, cauciucuri si cate altele or mai fi fiind. 

     Asadar, ne trezim dis-de-dimineata , incarcam bagajele, asezam copilul frumos in scaunul special, ma asez in dreapta si...la drum! Cantec si voie buna ( "Plecam la mare! Plecam la mare!") , urcam Feleacul pe racoare si admiram peisajul. Toate bune si frumoase pana trecem muntii. Pe la Pitesti se napusteste caldura lui Cuptor peste noi. Daca pana atunci merseseram cu geamul usor deschis ( ha-ha!) sosise momentul sa pornim...ati ghicit: aerul conditionat. Nici o problema. Doar nu era prima data...Numai ca intotdeauna exista un "prima data" in orice. De data aceasta am simtit un miros ciudat. O fi de-afara, m-am gandit...Dar kilometrii treceau si mirosul devenea tot mai pregnant. Nu era neaparat neplacut, ci mai degraba, intepator. Sotul meu a oprit pe banda de urgenta , a pornit avariile si a iesit sa vada ce ar putea fi. Motorul fiind oprit si usile deschise, mirosul a disparut. Totul parea a fi in regula. Am plecat mai departe si...aceeasi poveste. Ceva nu era chiar in regula. Dar ce? 

      Intre timp am intrat in Bucuresti , am oprit aerul conditionat si am deschis din nou geamul (ha-ha!). Mirosul acela a disparut din nou...

     "-E de la aerul conditionat! il aud spunand pe sotul meu. 
     - Ce? il intreb eu putin nedumerita.
      - Mirosul! 
    - Dar aerul conditionat nu miroase...am ripostat eu.
     - Ba uite ca miroase. Mi-am zis ca anul acesta nu mai este nevoie sa verific instalatia daca am facut-o vara trecuta. Si iata ca am gresit. Acesta este un miros de aer conditionat ! Noroc ca nu l-am folosit prea mult!
     - ...Si noroc ca ne oprim la fratele tau in seara asta! am adaugat eu. Poate ne ajuta el sa rezolvam problema. Nu putem sa lasam lucrurile asa...Chiar daca nu aveam nevoie de o cheltuiala in plus. In Bucuresti totul e mai scump..."

      Ajunsi la cumnatul meu , dupa imbratisarile si intrebarile de rigoare, ajungem si la problema stringenta la ordinea zilei: verificarea aerului conditionat al "Golanului" nostru. 

     "- Stati linistiti, ne-a spus cumnatul meu. Se rezolva cu un telefon!
     - Dar la voi , la Bucuresti,  se poate prin telefon? intreaba sotul meu, usor nedumerit.
      - Exact! Noi avem
FreonAuto

  specialistii care care oferă un serviciu prompt și flexibil de servisare a instalațiilor de aer condiționat auto, chiar si la domiciliu. 
      - Si costa o avere...am adaugat eu usor neincrezatoare.
      - Ba deloc! A venit prompt raspunsul. Uite, ca sa te convingi, tu intra pe net si documenteaza-te, iar eu dau un telefon.


      Zis si facut. M-am asezat confortabil in fata laptop-ului si am inceput sa citesc.

    Reincarcare freon auto Bucuresti:

     -  avem peste 10 ani experienta in servicii de climatizare 

      -  asiguram incarcare freon la domiciliu pentru toate tipurile de masini;ne deplasam la adresa unde se afla masina si realizam lucrarea pe loc;

     -  efectuam etapele procesului de servisare a instalatiei de aer conditionat intr-un timp optim, cu incarcare freon in 20-30 minute;

     -  oferim consultanta gratuita si preturi incepand cu 95 lei (incarcare freon) si 149 lei (revizie completa) pentru instalatia de aer conditionat; 

freon-auto-2

 

      Inca putin neincrezatoare , am cautat si un pret incarcare freon. Recunsosc ca i-am dat dreptate cumnatului meu: nu costa o avere!
    "- Gata! Am rezolvat! l-am auzit pe sotul meu spunand.

     - Ce? Am intrebat eu nedumerita?

    - Cum ce? Aerul conditionat!

     - Deja? 

     - Cum "deja"? A durat cam o ora. Dar a meritat: verificat instalatie, incarcare cu freon plus scoatere miros, totul la un pret mult mai mic decat m-as fi asteptat! Si, mai ales, nu am pierdut timp prin trafic cautand un service . In timp ce specialistii au lucrat, noi...

 
freon-auto-4

 

     - Lasa, nu conteaza ce am facut noi!..."

      Chiar asa: nici nu a contat! A doua zi ne-am reluat drumul spre litoral , cu aerul conditionat pornit ...si parca avea miros de...mare...

 

     Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu