luni, 13 martie 2017

ECOSPHERA LUI "CLAMPANICI"



                               


    ECOSPHERE SI RESPONASALIZAREA COPIILOR





  Am o zgatie de fetita care de  cand a inceput sa vorbeasca vrea ba catel, ba pisica, ba iepuras, ba hamster, ba mai stiu eu ce animalut de companie. Numai ca mama ( adica subsemnata) trebuie sa fie atenta la toate detaliile: puiul este alergic, deci fara animalute cu par ori pene. Dar ce te faci cand doi ochisori te privesc pana in strafundul sufletului , iar coltul guritei tremura "te rog, mami...te rooog!..."?
  Cedezi. Sau mai bine zis faci un copromis. Si ce altceva este mai la indemana daca nu un pestisor? L-am botezat Dory, dar intre timp si-a castigat numele de "Clampanici". Stiti de ce? Pentru ca este un fomist si ori de cate ori ne vede prin preajma iese la suprafata apei si clampaneste...cerseste mancare . Iar daca nu il bagam in seama mai face si cate o pirueta, lovind nervos cu coada.
  Radem pe seama lui si ii vorbim precum unui nou membru al familiei. Micuta cel putin ii ureaza buna dimineata , ii da sa manance  si ii spune si noapte buna. Ba, de cateva ori am surprins-o povestindu-i cum a fost la scoala ! Ii schimbam apa impreuna si ea ii aranjeaza pietricelele . Este o responsabilitate de care se achita cu brio si nu pot decat sa ma felicit pentru decizia luata.

   Insa va veni si momentul in care "Clampanici" al nostru nu va mai fi. Va pleca la Doamne-Doamne. Nici nu vreau sa ma gandesc la suvoiul de lacrimi care va inunda micul ecosistem din care a disparut eroul principal. Ce este de facut?

 Sa ii ofer altceva in schimb. Pestisorul va fi de neinlocuit, dar... mamele au intodeauna o varianta de rezerva, nu-i asa? Tot cautand si informandu-ma am flat despre ...EcoSphere ,  o versiune simplificata a ecosistemului planetei noastre.


                      Small Sphere EcoSphere


   Conform DEX , ecosfera este un strat sferic în care doza de radiații (luminoase, termice etc.) emise de un Soare central favorizează dezvoltarea materiei vii pe o planeta. In situatia data Soarele este reprezentat de catre lumina zilei, iar planeta de catre insasi sfera de sticla in care avem apa, alge , creveti si bacterii. Aceast univers in miniatura,  reprezinta intr-un mod foarte simplu interactiunea dintre lumea animala si vegetala si  apa.

    Principiul pe care "functioneaza " este foarte simplu:


  




                                 Ecosphere




  
  • algele produc oxigen prin fotosinteza, pentru aceasta avand nevoie doar de lumina si de dioxid de carbon;
  • crevetii respira oxigenul produs de alge si se hranesc cu bacterii si cu alge;deseurile produse de creveti sunt transformate de catre  bacterii in substante nutritive pentru alge;
  • atat crevetii cat si bacteriile produc dioxid de carbon, necesar algelor in procesul de fotosinteza.

   Atat de simplu , dar atat de eficient! Aceste ecosisteme inchise nu au nevoie decat sa fie expuse la lumina intre 6-12 ore pe zi, la o temperatura de 15-30*C. Atat! Restul vine de la sine . Nu ne mai ramane decat sa urmarim micii creveti cum rontaie bacteriile si algele de pe peretele de sticla ori vechea lor carapace. Si sa ne relaxam. Eu si micuta mea zgatie , care se va bucura ca "mami a mea care le stie pe toate" ( fiindca asa sunt mamele,  daca nu stiati pana acum...) a facut cea mai buna alegere si i-a oferit unul dintre acele cadouri inteligente , pe care toti prietenii ei le admira.

  As opta pentru modelul  sfera deoarece tocmai a invatat la scoala ca este forma perfecta. In acest mod , matematica si stiintele se vor imbina sub ochii ei si va invata ca echilibrul in natura este pastrat prin evolutie, chiar daca uneori este foarte fragil. Dar va fi si o fereastra deschisa spre mediul subacvatic , dincolo de corali, pietre , nisip , apa si pestisori dragalasi.

  Aceste mici minuni se bazeaza pe cercetarile facute de catre NASA pentru  construirea statiilor spatiale ce urmau sa cerceteze sistemul nostru solar. Oare vom putea realiza astfel de ecosisteme pe alte planete? Noi , oamenii, am fi micutii creveti si ar trebui sa avem grija ce si cat producem sau distrugem pentru a supravietui. O lectie despre echilibru si supravietuire pe care ar trebui sa ne-o insusim temeinic inca din copilarie, pentru a nu fi nevoiti sa ne cautam alta casa, dincolo de granitele globului pamantesc...

  Deocamdata nu se pot cumpara decat on-line si se preconizeaza un program de afiliere cu procent de pana la 15%. O idee buna zic eu , pentru ca astfel tot mai multi copii, tineri si varstnici se vor putea bucura de minunea din sfera, dar - sper eu- vor fi si responsabilizati si se vor gandi de doua ori inainte de a rupe o floare sau o frunza.

Pana atunci va fac cunostinta cu  Ecosphera lui "Clampanici", zis si Dory:

duminică, 12 martie 2017

TORT " NEGRESA" DE POST



    Am incercat de multe ori sa pregatesc "Negresa", de post sau nu, dar niciodata nu mi-a iesit asa cum as fi vrut. Chiar daca reteta se dadea a fi garantata. Mie nu imi iesea si pace! 

  Pana acum cand am combinat 2 retete . Rezultatul este delicios. Nu este "garantat 100%", dar mie mi-a reusit.


                TORT " NEGRESA"  DE POST


 


Ingrediente:

a. aluat
  • 2 cani de faina
  • 1/2 cana de zahar
  • 3 lg cacao neagra Dr. Oetker
  • 1 cana nuca macinata
  • 1 1/2 cana de apa minerala
  • 1/2 cana de ulei
  • 1 borcan de dulceata de capsuni ( 250 g)
  • 1 praf de copt Dr. Oetker
  • zeama de la 1/2 de lamaie



b. glazura:
  • 100 g ciocolata neagra Nestle Desert
  • 50 ml frisca lichida Meggle

Mod de preparare:

a. aluat

   Amesteci bine toate ingredientele uscate, mai putin  praful de copt.


   Adaugi apoi uleiul si apa minerala, omogenizand bine cu ajutorul unui tel. Incorporezi apoi dulceata de capsuni.


    



Stingi praful de copt cu zeama de lamaie si il incorporezi in aluat.

    Torni compozitia in tava si lasi la cuptor pentru 45 de minute ( sau pana cand suprafata devine ferma).


   Lasi blatul sa se raceasca in tava.

    Scoti blatul din tava si il intepi din loc in loc cu o scobitoare/ frigaruie.


b. glazura

   Topesti pe baie de aburi ciocolata si adaugi treptat frisca lichida, amestecand continuu cu o spatula. Ai grija sa nu fiarba!


   Torni glazura calda peste prajitura si lasi sa se raceasca ( cca 1 ora).


    Decorezi tortul dupa inspiratie.










Tips & Tricks: eu am folosit o cana de 250 ml si o tava cu pereti detasabili cu dimensiunile de 28*19 cm.

miercuri, 8 martie 2017

LA MULTI ANI, FEMEIE!



  Sunt zile in care simti ca pamantul iti fuge de sub picioare.
  Sunt momente in care ti se pare ca cerul s-a izbit de pamant.
  Razi si plangi deopotriva . 
  De fericire.
  Sau tristete.
  Dar te ridici. De fiecare data mai puternica. Mai hotarata.
 364 de zile pe an esti fiica-mama-sotie-gospodina-prietena- bunica-matusa . Dar nu uiti niciodata sa fii femeie.

    O zi pe an esti femeie. Insa tu nu uiti ca esti fiica-mama-sotie-gospodina-prietena- bunica-matusa.

   La multi ani, femeie! 
     Bucura-te de ceea ce esti si ceea ce ai construit in jurul tau!



marți, 7 martie 2017

SALATA DE PRIMAVARA



      Natura se dezmorteste incet-incet si incerc sa aduc putina culoare in farfurie.


                  SALATA DE PRIMAVARA





Ingrediente:
  • 1 plic Maggi Fidelicios de vita
  • 50 g salata rucola ( cam o mana buna)
  •  2 ridichi de luna
  • branza de capra "rulou a' la Provonce" La Colline
  • 4 felii Jamon Serano
  • piper Kotanyi




Mod de preparare:

   Fideliciosul il prepari conform indicatiilor de pe ambalaj si scoti fideaua.
    Rucola o speli sub jet de apa rece si o scurgi bine pe un prosop.
    Ridichile le speli si le tai felii.
   Intr-un bol asezi rucola, ridichile, bucatile de branza si Jamon  , apoi adaugi fideaua si putin piper proaspat macinat si amesteci usor.


Servesti imediat cu mare pofta.







luni, 6 martie 2017

CLUJUL, AZI





                      S-a trezit de dimineata
                     Orasul cu chef de viata;
                     Soarele picteaza lin
                     Cu penel trandafiriu.

LUNEA FLORILOR





duminică, 5 martie 2017

PANCAKES DE FIDEA CU PUI SI FONDUE DE BRANZA



       Mai tineti minte cand va spuneam ca imi plac clatitele in fel si chip?

    Ei bine, profitand de week-end mi-am zis sa mai inventez o reteta. Va dati seama ca "am copt-o" o saptamana intreaga, nu?

  PANCAKES DE FIDEA CU PUI SI FONDUE DE BRANZA



Ingrediente:



Pentru clatite:
  • 1 punga Maggi Fidelicios de pui
  • 250 ml apa
  • 100 ml apa minerala
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 150 g faina
  • 100 g pastrama din piept de pui 
  • 1/2 lgt Oregano maruntit Kotanyi
  • un vf de cutit de piper macinat

Pentru Fondue de branza:
  • 100 g cascaval
  •  30 ml vin
  • 1 catel de usturoi 
  • 1 lgt amidon alimentar

Mod de preparare:

    Pentru inceput prepari "Fideliciosul" conform instructiunilor de pe ambalaj. 
    

     Oul il bati impreuna cu sarea, piperul si oregano.
    Adaugi alternativ faina si apa minerala, iar la final fideaua si pastrama de pui taiata cubulete si omogenizezi bine.





    Coci cate o clatita pana cand se rumeneste bine pe ambele parti.


    Pastrezi clatitele la cald si pregatesti fondue-ul de branza astfel: cascavalul ras il topesti la foc mic impreuna cu catelul de usturoi ras si vinul; la final adaugi amidonul si amesteci continuu.




    Servesti clatitele calde peste care torni fondue de branza .




   Tips& Tricks: trebuie sa folosesti un cascaval gras, cu minimum 45% grasime; este de preferat sa folosesti un vin alb sec, pentru a nu schimba culoarea preparatului  ( eu m-am pacalit si am constat tarziu ca nu am decat rosu, dar a iesit foarte gustos si asa ).