sâmbătă, 21 aprilie 2018
OBICEIURI ALIMENTARE SANATOASE - MIEREA ECOLOGICA
Obiective
Cu totii ne dorim sa fim mai sanatosi.
Cu totii ne dorim sa mancam mai sanatos.
Dar de la dorinta ( intentie) pana la materializarea ei este drum lung. De cele mai multe ori.
Pentru ca "obisnuinta este a doua natura". Si ne este foarte greu sa renuntam la obiceiurile noastre , mostenite din familie. Confortul lucrurilor pe care le facem cu automatism ne impiedica sa spunem "Stop" si sa o luam pe un alt drum.
Incepand cu ceaiul sau cafeaua de dimineata pe care le indulcim cu 2-3 lingurite de zahar si incheind cu desertul de dinainte de culcare. Pentru noi si pentru copiii nostri. Fiecare dintre noi stie ca zaharul in exces dauneaza organismului. Si cunoaste si alternativa sanatoasa: mierea. Lichidul acela de culoarea chihlimbarului , care te face sa te lingi pe buze de placere.
De ce miere?
* Pentru ca desi este tot un indulcitor, este unul natural, direct din nectarul florilor. Singura interventie este cea a harnicelor albine , care nu fac altceva decat sa descompuna zaharoza din el in fructoza si glucoza cu ajutorul enzimelor proprii. De ce este important acest lucru? Datorita faptului ca aceste doua componente se absorb foarte usor in sistemul digestiv al omului , oferindu-i un indice glicemic mai mic decat cel al zaharului ( indicele glicemic este un clasament al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de masura in care acesti carbohidrati cresc nivelurile de glucoza in sange, dupa ce au fost consumati ; IG miere = 55, IG zahar = 70).
*Deoarece contine si vitamine, calciu si fosfor, elemente esentiale pentru un organism sanatos.
*Pentru ca are efect antibacterian si antivirulicid, fortificand orice organism, indiferent de varsta.
*Din cauza faptului ca are numeroase efecte benefice asupra omului, efecte despre care v-am vorbit intr-un articol anterior.
Ce fel de miere?
Aici sunt mai multe aspecte asupra carora ar trebui sa vorbim. Cel asupra caruia ma voi opri astazi este provenienta mierii. Cine? Cand? Unde? Cum?
As opta din start pentru o miere ecologica, desi este destul de greu de gasit.
Ce inseamna miere ecologica? Inseamna pajisti departe de poluare, pe terenuri netratate cu pesticide. Inseamna ca albinele se hranesc pe perioada rece doar cu miere si nu sunt tratate cu antibiotice, ci doar cu plante medicinale si uleiuri esentiale! Inseamna ca in extractia ei si in cadrul tuturor proceselor de ambalare si depozitare nu se foloseste plasticul si aluminiul, ci doar inox si sticla. Si mai ales, inseamna verificari si atestari facute de catre organisme specializate . Nu este usor sa obtii sigla "Bio" pe un borcan cu miere, lucru recunscut chiar si de directorul de marketing al unuia dintre cei mai mari producatori de miere din Romania, doamna Simona Mates. Si da, ati ghicit, vorbim despre mierea ecologica Apidava.
Mai exact despre mierea ecologica poliflora "di Melio".
Asa cum fac de obicei cand deschid un recipient, am mirosit-o. Si m-a surprins cu o aroma placuta , delicioasa, care m-a facut sa trec la urmatorul pas: sa o gust. Am luat o lingurita si am plimbat-o spre cerul gurii intr-un gest pe care il fac degustatorii de vinuri. Este al patrulea tip de miere Apidava pe care il testez si am vrut sa imi dau seama ce are in plus aceasta, in afara de certificarea "Bio".
Ei bine, am constat ca gustul este mai plin, ramanand mai mult in memoria papilelor gustative. Este mai vascoasa si perfecta pentru micul-dejun.
Pentru ca am vrut sa ma bucur cat mai mult de beneficiile ei, mi-am indulcit cafeaua de dimineata ( care de fapt este una din cicoare) cu o lingurita de miere si am constatat ca aceasta a capatat o savoare aparte. La fel ca si limonada micutei mele , care practic, nu se mai desparte de borcanelul cu minuni nici atunci cand pleaca la tara, la bunici.
Copiii sunt cei mai sinceri in aprecierea alimentelor. Iar daca ea spune ca este delicioasa, atunci cu siguranta asa este!
Lasand la o parte celelalte beneficii ale mierii, cred ca simpla adoptare a ei ca indulcitor pentru limonada este un pas spre a-si forma obiceiuri alimentare sanatoase inca de acum . Iar eu, ca mama, nu fac decat sa ii indrum pasii , sa o ajut sa faca cele mai bune alegeri in ceea ce priveste mentinerea starii de sanatate prin mijloace naturale .
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
In cafea nu pot sa pun miere. Nu-mi place asa gustul cafelei.
RăspundețiȘtergereEu nu beau ceaiul fara miere.
RăspundețiȘtergere