sâmbătă, 23 septembrie 2017

PARANIX ADUCE INCA O SPECIE IN PERICOL DE DISPARITIE



    STIRI PE SCURT: O NOUA SPECIE PE CALE DE              DISPARITIE IN ROMANIA!


    Se apropie un nou dezastru natural! Alaturi de cele 10 specii aflate deja pe cale de disparitie inca un nume s-a alaturat listei negre. Este vorba despre Pediculus humanus capitis...



                         



   Cu siguranta bunicii nostri inca isi mai amintesc de el. Este vorba despre un mic parazit care traieste pe pielea de la nivelul capului oamenilor; de fapt, mai precis aceasta mica insecta sta agatata de par si se hraneste cu sangele de la nivelul scalpului pe care il musca injectand o substanta iritativa prin intermediul salivei si de aici, mancarimile. Nu face nici o discriminare - ii place atat parul lung, cat si cel scurt , fie el blond, roscat sau brunet, vopsit sau nu, ondulat ori lins. Vrea doar sa stea la caldura , in spatele urechilor sau la ceafa, intr-un loc curat  si sa se hraneasca; apoi se inmulteste prin oua...multe oua...cam 10 pe zi ; le agata la radacina firelor de par si seamana cu bobitele de matreata. Nu poti sa ii inneci prin spalare , chiar daca nu stiu sa innoate; nu sar si nici nu zboara. Insa trec usor de la o persoana la alta atunci cand capetele lor sunt lipite , folosesc acelasi piaptan ori  dorm pe aceeasi perna. 

    Si pentru ca tot aminteam despre bunici , ei stiau cateva tehnici de exterminare in masa:

  • "culesul" oualor si al insectelor cu degetele si omorarea lor individuala - o tehnica insa ce necesita o vedere foarte agera , multa indemanare si mai ales, rabdare;
  • ungerea parului cu petrol si acoperirea capului cu un fes ( care mai apoi necesita a fi aruncat) ; trebuia sa stai asa ore in sir , iar batalia care se dadea pentru supravietuire lasa urme adanci in cap si pe cap;
  • raderea completa a parului, respectiv tunsul "la zero", mai mult decat traumatizanta mai ales pentru fetite.
                             studiu-paranix

   Pentru ca DA, copiii au fost, sunt si vor fi cei mai expusi infestarii cu paduchi. Fiindca despre ei este vorba. Micii locatari care apar cand nici nu te astepti, de unde habar nu ai.      Primesti doar informatia seaca si spusa pe un ton compatimitor. 

   CUM? DE UNDE?CAND? COPILUL MEU? NOI?!!!!!!!! NU SE POATE!!!!!!!!

    BA DA, SE POATE! I se poate intampla oricui. Chiar daca igiena voastra este ireprosabila, chiar daca tu iti piepteni fetita zi de zi si ii impletesti coditele ori ii aranjezi frizura baietelului tau. Insectele sunt foarte greu de depistat.  Sunt de marimea unei seminte de susan si translucide. 

                   
                              


Devin colorati in brun-roscat abia dupa ce se hranesc. Si atunci este cam tarziu daca ii vezi. Sunt deja cateva familii la noul domiciliu. 

    Numai ca , asa cum spuneam la inceputul articolului, de-acum familia ta poate fi linistita ! PARANIX ADUCE INCA O SPECIE IN PERICOL DE DISPARITIE ! 
Si iata cum.

   Daca ai vre-o banuiala ca micul parazit s-a aciuat in casa ta foloseste Pranix Gel pentru detectarea paduchilor de cap.

    



  In cazul in care banuiala ti s-a confirmat treci la tehnica de exterminare in masa. Nuuuu! Sa nu cumva sa pui stapanire pe aparatul de barbierit al sotului ( chiar daca are nevoie de unul nou! ) ori sa te apuci sa pocnesti micile vietuitoare asa cum facea bunica ( nu cred ca ai avea indemanarea si rabdarea necesare; apoi...esti sigura ca ii vei omori pe toti in timp util?)! Da fuga la farmacie si, cu zambetul pe buze, cere produsul potrivit pentru tratamentul complet. Ai la dispozitie 3 variante : sampon, spray si lotiune senzitiva.





  Acum ca te-ai mai linistit si lucrurile au intrat in normal nu iti mai ramane de facut decat un singur lucru...Pardon, doua:
  1. asigura-te ca ai la indemana spray-ul pentru preventie 
  2. invata-ti familia cateva trucuri:
  • nu imprumutati caciuli, fulare ori haine de la altii;
  • prindeti in coada sau impletiti parul lung;
  • purtati casca de protectie la piscina;
  • spalati lenjeria de pat la temperatura de 60*C.




   Acum, la incheiere va invit sa urmariti acest videoclip 






si apoi  sa imi raspundeti la o intrebare: este chiar atat de rau ca "pediculus humanus capitis" este pe cale de disparitie? 
  

4 comentarii:

  1. In general copii capata paduchi de la gradinita sau de la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  2. pana acum nu am avut aceasta problema cu fetita..stiu ca sunt tot felul de sampoane de prevenire

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne sper sa nu trecem prin asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand eram mica am luat de la scoala dar de atunci nu am mai avut probleme cu acesti urati paduchi si sper sa nu avem!

    RăspundețiȘtergere