sâmbătă, 24 iunie 2017

CORONITA CU PIERSICI SI NUCA



   De curand cei de la SunFood au lansat o provocare: sa pregatim cea mai buna reteta cu piersici , respectand reteta, dar si aducandu-i un plus de originalitate.
 Deci...


      CORONITA CU PIERSICI SI NUCA




Reteta originala o gasiti pe blogul "Angel's Food".

Ingrediente:

1. aluat
  • 1/2 kg. faina
  • 200 gr. unt (sau unsoare)
  • 1 praf de copt
  • 100 gr. zahar
  • 1 ou
  • coaja de la o lamaie
  • smantana cat cuprinde
2. umplutura:
  •  3 cutii de piersici Sun Food
  • 200 gr. nucă măcinată
  • 1 mar mare
  • 150 gr. zahar
  • 1 linguriță esenta de vanilie
  • 1 lgt zeama de lamaie
3. sirop
  • zeama de la conservele de piersici
  • 100 gr. zahar
4. mai ai nevoie de:
  •  100 gr. nuca tocată grosier pentru presărat intre piersici
  • putin gris pentru pudrat foile de aluat
  • făină pentru pudrat masa
  • zahar praf pentru pudrat prajitura
  • hartie cerata pentru tapetat tava
  • 1 tava circulara, pentru guguluf, cu pereti detasabili




Mod de preparare:

1. aluat
Punem intr-un castron toate ingredientele, in afara de smantana.
Incepem sa framantam energic cu mana si sa adaugam treptat cate putina smantana.Continuam sa framantam si sa punem tot cate putina smantana, pana cand, la finalul frământării, obtinem un aluat fraged, in acelasi timp elastic, nelipicios si foarte omogen.
Il impartim in doua bucati pe care le infoliem  si le dăm la rece pentru 30 de minute.



2. umplutura
Marul il speli bine si il dai pe razatoarea medie, cu tot cu coaja, apoi storci putin suc, astfel incat sa nu fie foarte uscat si il stropesti cu 1 lgt zeama de lamaie
Nuca o punem intr-un castron împreună cu zahărul, esenta si marul ras.


Amestecam cu o lingura de lemn obtinem o pasta tare, omogena. 



Desfacem cutiile de piersici Sun Food si le rasturnam intr-un strecurator.Siropul il punem deoparte.
Luam o bucata de piersica (adica o jumatate) bine scursa de sirop si punem in scobitura ei cate o linguriță plină de amestec de nuca.
Lipim una de alta doua jumatati de piersici umplute si presam usor.La final trebuie sa arate ca si o piersica intreaga umpluta cu o minunata crema de nuca.



Asezam piersica umpluta pe un platou si continuăm sa umplem restul bucatilor de piersici.
Când am terminat, le dăm la rece.


3. asamblare
 Tapetam  tava de cu hartie cerata.
Scoatem aluatul de la rece si il desfacem din folie.
Pudram masa lejer cu făină si începem sa intindem cu sucitorul o foaie de aluat care sa aibă mărimea tavii în care facem prajitura. Daca iti este mai usor realizezi fasii pe care le asezi in tava circulara.
Pudram deasupra ei un strat foarte subtire gris.

 Așezăm  una langa alta piersicile umplute.





Presaram in locurile libere nuca tocată grosier.
Intindem si ce-a de-a doua foaie de aluat si o asezam peste piersici.
Sigilam bine lateralele si preasam usor cu mana aluatul între rândurile de piersici.



 Când am terminat, dăm tava la cuptor, la foc mediu pentru 35-40 de minute, sau pana prăjitura este aurie.

4. siropul
 Punem zeama de la compoturile de piersici intr-o craticioara împreună cu zahărul.
Dăm totul la foc mic si lăsăm sa fiarbă pana lichidul scade mai bine de jumatate, începe sa se ingroase si sa aiba un aspect dens, gros si lipicios.In acest moment îndepărtăm siropul de foc si il punem deoparte.
 

Cu 5 minute inainte de a scoate tava din cuptor, pensulam deasupra prajiturii siropul de piersici.
Mai dăm tava la cuptor la foc iute pana se caramelizeaza putin topping-ul si apoi oprim focul.




Scoatem tava si lăsăm prăjitură sa se răcească.
Pudram deasupra prajiturii reci zahar praf si apoi o feliem pentru servire.





8 comentarii:

  1. Esti una dintre cele mai bune gospodine pe care le cunosc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca este o reteta delicioasa. Am sa o fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca este o reteta delicioasa. Am sa o fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. O rețetă inedită, gustoasa, aromată, mulțumim pentru rețetă 😘👏

    RăspundețiȘtergere
  5. arata delicios..chiar imi place reteta ta si am sa o pun si eu in aplicare weekend-ul asta

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am auzit si nici nu am vazut pana acum această rețeta
    Astept piersicile din fata casei.

    RăspundețiȘtergere
  7. M-am hotarat. Nu mai fac nici o reteta de a ta. Sunt prea delicioase si mai ales ingrasa. Am glumit.

    RăspundețiȘtergere