Mi-o amintesc pe bunica, inalta si slaba, iute ca o zvarluga. Trebaluia de dimineata si pana seara, ba in gradina ( pe racoare,ca sa nu moara plantele) ,ba in ograda ( orataniile aveau nevoie de mancare si apa) , ba in bucatarie. De fapt, cred ca gatitul ii ocupa cea mai mare parte a timpului. Noi, cei 4 nepoti, nu mancam orice si foarte rar se intampla sa vrem toti acelasi lucru... Draga de ea, spunea ca acasa mancam ce primim, dar la ea vom manca numai ce ne place. Asa sunt bunicii- isi rasfata nepotii asa cum nu si-au putut rasfata copiii... De dimineata pana seara mergea aragazul pe care ea ne pregatea ciorbite,fripturi sau alte delicii, in fiecare zi.
Va intrebati poate, DE CE? Pentru ca bunica nu avea frigider si nici nu isi dorea unul: "De ghea, frate! zicea ea. La ce-mi trebuie mie frigider? De cand ma stiu am tinut mancarea in beci si in fantana si n-am murit... " Iar pe principiul "calul batran nu il mai inveti in ham ", nici parintii nostri nu au insistat prea mult.
Pana in vara lui 2000 cand ,foarte cald fiind si ea tot mai batrana , i s-a stricat mancarea pe care o tinea in beci. Nu a mancat prea mult , insa a fost suficient ca boala sa ii dea organismul peste cap. Eu lucram deja , dar mi-am sacrificat o parte din concediul de odihna si am fugit la Craiova , unde era internata in spital. Am dojenit-o cu drag , asa cum facea ea cand eram copil, si i-am promis ca nu voi mai lasa nimic la voia intamplarii. Asa ca iata-ma in Craiova , un oras aproape necunoscut , colindand in cautarea unui frigider pentru bunica. I-am achizitionat unul mic, dar care avea si un congelator, numai bun pentru ea. Nu va spun bucuria din ochii plini de lacrimi cand s-a intors acasa si a gasit musafirul asezat la loc de cinste in bucataria ei. M-a strans doar in brate si mi-a zambit.
Din pacate,bunica a plecat de mult la ceruri, iar aparatul a ramas in custodia parintilor mei.
De cate ori deschid frigiderul imi amintesc de imbratisarea bunicii si ma intreb : ce m-as face fara el?
Am invatat multe de la bunica : sa iubesc , sa cos, sa gatesc, dar si sa am grija de lucrurile cu adevarat importante din viata mea. Iar sanatatea mea si a familiei mele este unul dintre acestea. Si cum , de cele mai multe ori suntem ceea ce mancam, grija pentru ceea ce pun in farfurie sta in prim-plan. Degeaba ma straduiesc sa pregatesc cele mai bune preparate daca nu sunt gatite si pastrate apoi in cele mai bune conditii. Si aici intervine EL, frigiderul , partenerul tacut al fiecarei gospodine.
Dar, de fapt, ce este un frigider? Conform Wikipedia ,un frigider este un aparat sau o instalație pentru producerea și menținerea frigului, adică a temperaturii mai joase decât a mediului ambiant, principiu descoperit de Carl von Linde. Se compune de obicei dintr-o incintă izolată termic (un dulap) și răcită de o instalație producătoare de frig, o pompă de căldură care scoate căldura din interior, aducând incinta la temperatură mai mică decât cea a mediului ambiant.
Si, ca orice dispozitiv, are anumite principii dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand il utilizezi, pentru a te bucura la maxim de calitatile lui:
- in zona cea mai rece ( 0- 4 *C ) , situata in partea de sus a frigiderului - peste, fructe de mare, carne, preparate pe baza de produse de origine animala (maioneza, oua, sosuri cu carne);
- in zona mai putin rece ( 4 - 8 *C) , situata in zona de mijloc a frigiderului - produsele lactate, carnea si pestele afumat, produse sarate sau conservate in otet;
- in cutiile speciale din partea de jos ( 8- 10*C) - fructele si legumele;
- pe usa- bauturile, laptele, ouale, untul si condimentele;
- nu incarca foarte mult frigiderul, caci lantul de frig se va rupe si alimentele nu se vor conserva bine;
( foto: http://www.liebherr-electrocasnice.ro/ )
De ce v-am povestit toate aceste lucruri? Pentru ca vechiul frigider a "imbatranit" si gheata se aduna tot mai repede in congelator, iar mama este nevoita sa il curete saptamanal. Ceea ce nu ii este tocmai la indemana. Ba imi spunea zilele trecute ca mancarea are un miros ciudat a doua zi dupa ce o pune in frigider si i se pare ca nici nu mai raceste atat de bine precum ar trebui...Imediat mi-au revenit in minte imaginile cu bunica pe patul de spital si mi-am dat seama ca, totusi, calitatea frigiderului din bucatarie nu este de neglijat! Si aici intervin eu, fiica cea care vine mereu cu idei...bune!
De data aceasta sursa ideilor mele se numeste Liebherr , specialist de înaltă clasă în industria frigiderelor şi congelatoarelor , care dezvoltă în permanenţă soluţii noi şi convingătoare, pentru o păstrare cât mai îndelungată a prospeţimii alimentelor, pentru o utilizare cât mai uşoară a aparatelor sale frigorifice şi pentru un consum cât mai scăzut de energie electrică. Materialele de calitate superioară, prelucrarea perfectă până în cele mai mici detalii, display-ul şi comenzile digitale, tehnologiile de producţie dintre cele mai moderne, sunt câteva argumente ce susţin renumele Liebherr în întreaga lume.
Iata de ce sa alegi un astfel de frigider:
- Garanţia calităţii germane fără compromisuri
- Supereconomice: A++, A+++
- Peste 50 ani de experienţă în producţia de aparate frigorifice
- Inovaţii unice
- Teste de calitate la cel mai înalt standard german
- 4 ani garanţie
- Distincţii obţinute
- BioFresh- dovedit mai sănătos prin prospeţime de lungă durată
- NoFrost- calitatea răcirii profesionale fără depuneri de gheaţă şi fără deshidratarea alimentelor
- Climat perfect pentru vinuri nobile
- Ecologice
Pentru activarea și înregistrarea garanției extinse trebuie să transmit informațiile din formularul de înregistrare comunicat astfel:
- prin telefon: 0799 995 995
- prin email: extragarantie@liebherr-electrocasnice.ro
Astfel , parintii mei vor avea parte de hrana proaspata si gustoasa pastrata in conditii optime , iar eu nu voi mai avea emotii in ceea ce priveste sanatatea lor.
........................................................................................
Fiecare om este autorul propriei sale sanatati sau boli. (Buddha)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu