marți, 16 decembrie 2014

COPIII SI NATURA FORMEAZA VIITORUL



 







      Dragii mei concetateni,

    Sunt o concetadina de-a voastra...sunt mama. Iubesc natura si imi iubesc copilul. Consider ca nici o investitie nu este prea mare atunci cand vine vorba despre aceste doua coordonate ale vietii noastre.
   Cineva spunea ca nu cunoaste o investitie cu risc mai mare decat cea in educatie. Asa o fi. Dar este si o investite care iti poate aduce multe satisfactii. Iar daca este acompaniata si de sustinerea mediului, poate sa iti ofere o infinitate de oportunitati.



    In acest an am solicitat inscrierea copiilor de la scoala fetitei mele  in campania "SCOALA PENTRU O ROMANIE VERDE", un program ecologic, desfăşurat la nivel naţional, în peste 1.100 de şcoli, grădiniţe şi licee din toată ţara. Demarat în octombrie 2012, s-a reusit înca din primii 2 ani şcolari de desfăşurare să se colecteze peste 350 tone hârtie (cam 10 stadioane de fotbal, acoperite cu un strat de 1 m de hârtie!).

Care sunt beneficiile pentru scoli?
  • Pentru fiecare 2 tone de hartie colecata si predata in cadrul programului, scoala va primi cate 200 lei
  • La fiecare 2 tone de PET-uri colectate, scoala va primi 300 lei.  Special pentru PET-urile de Aqua Carpatica colectate, pentru fiecare 500 de PET-uri de Aqua Carpatica colectate, scoala voastra va primi 50 de caiete si 50 de pixuri. 
  • La fiecare 100 kg doze de alumniu colecate si predate, scolile vor primi cate 100 lei. Plus premii consistente din partea ALUCRO. 
             Semestrul I :
- 1 Premiul I – un laptop

- 2  Premii II – cate o tableta

- 1  Premiul III – imprimanta 

·      Semestrul II :

-  1 Premiul I – un laptop

- 2 Premii II – cate o tableta

- 1 Premiul III – imprimanta    
   

    Pentru fiecare categorie de premiu va exista o cantitate minima:

-         Premiul I – cantitate minima 300 kg

-         Premiul II – cantitate minima 200 kg

-         Premiul III – cantitate minima 100 kg
     Premiile vor fi oferite functie de cantitatile de doze de aluminiu colectate si predate (in valoare absoluta) pe fiecare semestru in parte. In cazul cantitatiilor egale, castigatoare vor fi scolile care vor preda primele.

    Deasemenea, ALUCRO va pune la dispozitia scolilor participante pachetul starter care contine : cutie de colectare din carton, brosuri, postere.
Pentru fiecare 100 kg doze de aluminiu predate, scoala va primi 100 lei din partea Asociatiei Zibo Help.

Se vor acorda astfel , urmatoarele categorii de premii:

1.Premii anuale, in valoare totala de 5.000 euro:
Premiul I -  2.500 euro
Premiul II -  1.500 euro
Premiul III - 1.000 euro
Aceste premii vor fi acordate scolilor functie de cantitatea totala de hartie predata pe toata perioada anului scolar 2014 - 2015, in valoare absoluta.

2.Premii lunare, in valoare de 500 euro:
In fiecare luna, cele mai harnice scoli vor primi premii in bani in valoarea totala de 500 euro. Vor fi oferite 2 premii a cate 250 euro fiecare. Clasamentul lunar se va calcula tinandu-se cont de cantitatea de hartie predata pe parcursul fiecarei luni, raportata la numarul de elevi participanti. Scolile care vor participa cu toti elevii scolii vor beneficia de un coeficient de multiplicare Z, dupa cum urmeaza:
- scolile pana in 200 de elevi - 1,5

- scolile cu 200 - 300 elevi - 2
- scolile cu 300 - 500 elevi -2,5
- scolile cu peste 500 elevi - 3.
Cifra finala se obtine impartindu-se cantitatea de hartie totala la nr. de elevi, iar rezultatul se va inmulti cu coeficientul Z.
O scoala poate primi un singur premiu lunar pe parcursul anului scolar 2014 - 2015.

 Voi ce faceti cu deseurile de hartie, carton si plastic din firma voastra?
Ce-ar fi sa le predati in numele unei scoli participante in programul ecologic "Scoala pentru o Romanie Verde"? Cu acesti bani scolile reusesc sa-si doteze si modernizeze sali de curs, terenuri de sport, organizarea unor activitati pentru copii, etc.


E simplu!

Colectati minim 500 kg hartie, trimiteti email la "eco@zibo.ro "si la predarea hartiei completati pe procesul verbal numele scolii pentru care predati: "SCOALA GIMNAZIALA "ION AGARBICEANU" CLUJ-NAPOCA. Daca firma voastra are sediul intr-unul din judetele  Arad, Bihor, Bucuresti, Cluj si Timis, atunci se poate ridica hartia direct de la sediul firmei de 2 ori pe luna indiferent de cantitatea colectata.
Pentru cantitati mai mici de 500 kg hartie, poti duce hartia si pet-urile colectate direct la scoala ( daca sunteti din Cluj-Napoca).Puteti colecta si PET-uri si doze de aluminiu.


In acest fel sustii scoala noastra, colectand si recicland deseuri de hartie , plastic si aluminiu. Iar firma ta va aparea pe harta verde a programului "Scoala pentru o Romanie Verde", la sponsori si sustinatori.


Si vei avea satisfactia ca ai ajutat la protejarea mediului.

Eu am facut deja o cerere catre conducerea institutiei in care lucrez si sunt convinsa ca va fi acceptata. La fel a procedat si sotul meu...Am rugat si alti parinti sa se implice si avem semnale pozitive. Speram sa reusim sa adunam suficiente deseuri pentru a implini visul copiilor. Si , mai mult, sa protejam natura in mod constructiv:
  •        reciclarea reduce cantitatea de deseuri ce trebuie incinerata si depozitata in gropile de gunoi;
  •        reduce poluarea ;
  •        fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci;
  •        reciclarea unui pahar din sticla poate genera o energie ce alimenteaza un bec pentru 4 ore;
  •        din 5 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou;
  •        o cutie de aluminiu dispare natural in 100 de ani, dar prin reciclarea sa am putea economisi energie pentru producerea a 20 de doze reciclate  .

Va multumesc pentru implicare. Si nu uitati:

COLECTAM HARTIE
EDUCAM COPII
SALVAM COPACI
DOTAM SCOLI!


Amalia Sasarman,
     mama, cetatean, blogger

Aceasta este o campanie de promovare susţinută de S.C. ECOPIM RECYCLING S.A. Multumim!



6 comentarii:

  1. intr-adevar este bine sa reciclam ,sa salvam planeta si viitorul!

    RăspundețiȘtergere
  2. daca reciclam avem grije de natura si de generatile viitoare de copii si de noi

    RăspundețiȘtergere
  3. asa ar trebui dar...

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos, si fiul meu participa la astfel de campanii

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa initiativa...daca toti parintii ar fi ca tine, ce bine ar fi. Dar consider ca prin educatie, incet-incet, vom reusi sa salvam natura

    RăspundețiȘtergere
  6. Copii si mediul formeaza viitorul stralucit / De aceea tot romanul trebuie sa fie pregatit!

    RăspundețiȘtergere