miercuri, 12 iunie 2019

ECONOMISESC, DECI - TRĂIESC!



   Am copilărit în "epoca de aur ", când , în afară de aer, totul era "cu porția " sau la economie: mama gătea pe aragazul cu butelie, eu îmi făceam de multe ori temele la lampa cu petrol fiindcă se întrerupea curentul, apă caldă aveam doar câte 2 ore pe zi ... Nu vă spun mai multe fiindcă știți și voi prea bine.

  Tata mă atenționa mereu sa sting becul cănd ies din cameră, iar mama îmi atrăgea atenția când lăsam apa să curgă în chiuvetă sau uitam să pun capacul pe oală. Sincer, nu uitam, doar că nu vroiam să stau cu ochii pe el ca să nu cumva să fiarbă prea tare și să dea în foc. Atunci, altă tevatură: trebuia spălat și aragazul! 

  Cred că părinților mei le intrase în sânge acest "sindrom al economisirii" ,pe care eu, la vremea aceea, nu îl prea înțelegeam. Și bombăneam de fiecare dată zicându-le că singurul lucru pe care mi-l doresc este să nu ajung ca ei. Tata mă privea încruntat și îmi răspundea că el își dorește doar să nu ajung mai rău...

  Și câtă dreptate avea! 

  După ce zeci de ani omenirea a consumat în exces, fără a se gândi la ziua de mâine, a sosit momentul în care trebuie să strângem rândurile. "Sindromul economisirii " este tot mai real, iar colapsul energetic tot mai aproape. Am resimțit acest fapt în urmă cu câțiva ani, când am văzut câmpurile de panouri solare și mori de vânt de lângă Viena, în imediata vecinătate a unei mari rafinării. Dacă ei și-au pus problema epuizării resurselor energetice  înseamnă că semnalul de alarmă este tras!

  Întoarsă acasă mi-am promis să am mai multă grijă de tot ceea ce înseamnă "energie ". 

  Am început cu ceea ce știam deja de la părinții mei, dar am și actualizat și modernizat modul de economisire:

  • când gătesc, folosesc vase corespunzătoare pentru fiecare ochi al plitei; în acest mod economisesc cca 30% din energie, iar dacă mai așez și un capac mai adaug 20%; în plus termin mai repede;
  • atunci când mâncarea pe care o prepar are nevoie de apă, întotdeauna folosesc apă cât mai caldă de la robinet, reducând astfel timpul în care aceasta ajunge la punctul de fierbere și economisesc energie;
  • am avut grijă să pozitionez frigiderul astfel încât să fie cât mai departe de orice sursă de căldură: calorifer, fereastră, aragaz;
  • mi-am achiziționat o combină frigorifică performanta, cu clasă energetică A +++ ,iar temperatura interioară rămâne setată pe +4°C/ -16°C;
  • niciodată nu pun la frigider mâncare caldă ;aștept să se răcească mai întâi;
  • centrala este setată pe modul "economic " , fiindcă nu am nevoie de apă fierbinte ca să spăl vasele sau pentru un duș rapid;
  • folosim în special dușul pentru igiena corporală zilnică;
  • mașina de spălat este una de clasă energetică superioară și am grijă să o încarc optim pentru un consum redus de energie și apă, spălând la cicluri mai lungi și temperatură scăzută;
  • am montat becuri economice, spoturi și lămpi pentru a face lumină doar atunci când, unde și cât avem nevoie;
  Să nu credeți însă, că doar eu sunt atât de implicată. Ba dimpotrivă! 

  Per total sunt foarte multe modalități prin care poți economisi energie atât acasă, cât și la birou. Pentru a le face cunoscute cei de la E.ON au lansat proiectul #EconomiiLaPuterea100, prin care și-au propus să ne prezinte 100 de sfaturi care să ne ajute să economisim energie. Toate acestea sunt publicate pe canalul lor de YouTube într-un playlist special și împărțite în diverse categorii, în funcție de nevoile fiecăruia : cum să economisești apa, cum să faci economii în bucătărie etc.


 Schimbarile climatice sunt o realitate : temperaturile cresc, ghetarii se topesc, tiparul precipitatiilor se schimba. In acest context creste nivelul apei marilor , cu crearea de conditii meteorologice extreme ce duc la inundatii sau seceta cu frecventa si intensitate sporite. Este vorba despre "efectul de sera" cauzat de emisiile de gaze.

    O componenta principala a reducerii acestor efecte nocive pentru mediu este tranzitia catre "energia curata" . Aceasta presupune redirectionarea investitiilor dinspre combustibilii fosili, poluanti, catre surse de energie nepoluante . Aceasta tranzitie necesita insa o implicare nu numai din partea organismelor internationale, ci si din partea tarilor, oraselor , sectorului economic si societatii civile. Se va permite astfel un flux liber de energie transfrontalier si o aprovizionare sigura pentru fiecare cetatean. Noile tehnologii si infrastructuri vor crea locuri de munca si competente , dar si dezvoltarea unei economii ecologice ce va avea ca si rezultat diminuarea incalzirii globale.


  Ce fac eu pentru a reduce efectul de seră? Las mașina în garaj ori de câte ori utilizarea ei nu este strict necesară, mai ales că în Cluj Napoca există benzi special create pentru transportul în comun. De ce să îmi aduc și eu contribuția la poluarea aerului și să îmi consum neuronii în trafic, când pot să ajung mai rapid, mai sigur și mai relaxată la destinație? 



   Astfel am grijă de viitorul meu și al copiilor mei, fiindcă am ajuns la concluzia că dacă economisesc, trăiesc! Iar tata avea mare dreptate: în unele privințe am ajuns mai rău ca ei...dar in sens pozitiv, sper.


Un comentariu: