duminică, 3 iunie 2018

ALIATUL MEU IMPOTRIVA CELOR 3 "A" DE PRIMAVARA



Ce bine-i intr-o zi de mai
Pe-o ramura de brad sa stai,
Sa lasi cu-ncetul, sa te fure,
Un cantec aspru, de padure!...

   Fosnet de frunze , conuri de brad care aluneca spre pamant, gaze care pasesc usor pe crengi si albine care zumzaie ciudat in inima padurii. 

    Albine in inima padurii? Da. Toamna tarziu, cand florile nu le mai ademenesc cu mirosul si petalele lor colorate, nectarul dulce este tot mai rar. Este momentul in care apicultorii isi muta vatra spre zonele de padure unde, chiar daca nu exista flori, albinele culeg "nectarul" din secretia afidelor ( = insecte mici, de culoare galben-verzuie care traiesc in colonii pe frunzele sau tulpinile plantelor)  sau a arborilor ( rasini sau substante lipicioase).

   Este si motivul pentru care "mierea de padure "( sau de mana ) are aceasta culoare brun-rosiatica , o culoare ciudata veti spune , dar naturala.





   Dupa cum culoarea este mai deosebita, la fel si gustul este unul mai special. Cunoscatorii spun ca este unul mai putin aromat, cu usoara tenta de rasina. Eu zic ca aduce a zahar-caramelizat. Motiv pentru care mi-a venit ideea de a o folosi in cockteilul meu preferat , pe care l-am denumit "Roua fructelor".
   Ai nevoie doar de un pumn de capsuni, 50 ml de blue curacao, 1 lgt miere de mana Apidava , 3 cuburi de gheata si umbra racoroasa a gradinii.




  Pentru fete am creat o "limonada de capsuni" , limonada care a avut mare succes.




    M-am oprit insa aici cu retetele, deoarece intentionez sa profit la maximum de calitatile ei, calitati ce deriva din compozitia pe care o are:

  • contine foarte putin polen sau deloc ;
  • are in compozitia ei "inhibina", un bactericid foarte puternic;
  • continut mare ( de 6-20 de ori comparativ cu alte tipuri de miere) de saruri minerale, calciu si magneziu, foarte usor de asimilat in aceasta forma;
  • antioxidanti;
  • enzime;
  • substante antibiotice;
  • nu isi pierde calitatile daca este incalzita la temperaturi mai mari de 40*C,ca si in cazul altor tipuri de miere.

   Datorita acestui cockteil de substante, mierea de mana este indicata in:
  1. tratarea ALERGIILOR , mai ales a celei la polen 
  2. tratarea ANEMIEI
  3. tratarea ASTENIEI 
   Motiv pentru care a devenit aliatul meu in tratarea acestor afectiuni care vin la pachet cu primavara. Glumind, pot spune ca suntem in casa trei fete al caror nume incepe cu "A", dar care sufera de afectiuni care incep cu aceeasi vocala. 

   Eu sunt cea care ma confrunt in fiecare primavara cu ASTENIA. Poate si din cauza faptului ca nu am suficient timp pentru a sta mai mult in aer liber. Si tocmai de aceea in luna februarie incep un tratament de tonifiere a sistemului nervos , tratament ce include si administrarea a 2 lingurite de miere in fiecare dimineata, cu 30 de minute inainte de micul dejun.

   ANEMIA este cea care isi face simtita prezenta in aceasta perioada la fiica cea mare, adolescenta, care se afla la varsta la care isi cauta un drum, o definire a eu-lui, care include uneori refuzul de a manca anumite categorii de alimente . Dar accepta cate o lingurita de miere in locul prajiturilor ori a ciocolatei. I-am explicat ca organismul ei are nevoie si de glucide pentru a functiona la parametri normali si a ales sa cosume acest tip de miere , deoarece a citit ca are cel mai redus continut de zaharuri.

   A trebuit insa , sa o imparta cu surioara mai mica, deoarece fiind ALERGICA la polen , nu se poate bucura decat foarte putin de licoarea magica din borcanelul auriu. Norocul face ca alergia sa nu fie foarte pronuntata , astfel incat nu a fost nevoie sa o privez complet de beneficiile mierii de albine. Si pentru ca primavara aceasta ne-am bucurat sa avem in casa un borcanel de miere de mana "Roua Florilor" de la Apidava, i-am dat voie sa ia cate o jumatate de lingurita in fiecare dimineata.

  Si ca sa nu spuna tati ca il neglijam, l-am lasat si pe el sa se bucure de aceasta minune inaintea unei competitii importante, iar rezultatul a fost peste asteptari.

                     

                                    
                                     Concluzie


   Indiferent de afectiunea pe care o tratezi, important este sa adaptezi cantitatea de miere la scop si la varsta , dar si sa o consumi dimineata, cu 30 de minute inainte de micul dejun, pentru ca principiile nutritive si substantele sa fie absorbite complet. 


   Din pacate, ca orice lucru ce se obtine cu greutate, si mierea de mana are cateva dezavantaje legate de costuri:
  • este foarte greu de obtinut si implica cheltuieli mai mari;
  • fagurii nu pot fi refolositi;
  • uzeaza albinele;
  • este mai greu de vandut.

   Chiar daca nu ii pot ajuta pe apicultori in ceea ce priveste primele 3 puncte, sper ca acest articol sa va faca sa intelegeti calitatile mierii de padure si sa acceptati denimirea de "aurul negru"produs de albine.

2 comentarii:

  1. Valeria Chertes3 iunie 2018 la 06:14

    Nu am avut pana acum dar mi se pare o miere buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Valeria Chertes5 iunie 2018 la 08:01

    Nu am avut pana acum aceadta miere dar sunt foarte curioasa cum este.

    RăspundețiȘtergere