joi, 18 ianuarie 2018

ROUA DIN INIMA TRANSILVANIEI



   Nici nu incepuse bine anul , ca am si primit invitatia de a participa la o noua campanie de testare. Am ramas putin imita cand am vazut ca mi se propune mierea. In regula, mi-am zis. Traiesc cu ea in bucatarie de 45 de ani , ce as mai putea descoperi in plus?

  Insa curiozitatea nu mi-a dat pace si am intrat sa caut informatii despre APIDAVA.                                      





   Recunosc ca studiind portofoliul de produse am primit o palma sau, mai bine zis, o intepatura de albina! Mai aveam inca multe de invatat...

   Motiv pentru care am dat curs invitatiei si am primit acasa borcanelul cu minuni.




    "Apidava", sau "asezarea albinelor"... Un nume incarcat de istorie, provenit din vechea limba daca ( "dava"= asezare, "api" = albine ), alaturata limbii latine. Albinaritul este o ocupatie straveche a romanilor din Podisul Transilvaniei. Departe de poluare , pe pasunile de la poalele padurii , stupii zumzaie . Miile de albine colinda si aduna "roua" din flori, apoi oameni iscusiti si cu dragoste de natura zamislesc minunatii pentru sanatatea noastra. Fiindca, asa cum spunea Paracelsus, "toate poienile , pasunile, toti muntii si toate colinele sunt farmacii".

   Asa s-a nascut mierea" Roua florilor" in bucataria familiei doctorului Victor  MatesMierea polifloră este obţinută din nectarul mai multor tipuri de flori, culoarea şi aroma  diferind în funcţie de tipul de floare predominant. Este o miere completa , ale carei calitati vi le amintesc in urmatoarele randuri:

  • este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut
  • este un puternic antibiotic natural
  • stimuleaza digestia si metabolismul
  • ajuta la mentinerea echilibrului endocrin
  • este cel mai sanatos indulcitor natural
  • trateaza ulcerul
  • are proprietati antiinflamatorii
  • mentine sanatatea femeilor gravide si a sugarilor
  • previne aparitia cancerului
  • intarzie instalarea menopauzei
   Toate aceste efecte le obtineti daca veti consuma mierea ca atare, cate o lingurita in fiecare dimineata, inainte de mancare. Este important sa o consumati in acest moment al zilei deoarece vitaminele (  complexul B, C,D, PP) si mineralele ( fier, fosfor, calciu, potasiu) continute se absob cel mai bine.
  
  Cand am deschis coletul m-a atras culoarea ca de chihlimbar . Apoi, deschizand borcanul , licoarea m-a intampinat cu un miros placut care mi-a amintit de aerul proaspat de dupa ploaie. Iar gustul inconfundabil m-a purtat spre copilarie si...turta dulce a mamei! 

Motiv pentru care am trecut la fapte. Asa am creat reteta de "Turta dulce <Printesa>".





   Tot trebaluind eu prin bucatarie am surprins-o pe micuta  dand tarcoale borcanului cu miere, intocmai ca ursuletul din poveste. Iar cand o priveam isi gasea de lucru lingandu-se pe buze. Ideea "luciului de buze" mi-a venit instantaneu.





  Si ca sa va conving cat este de buna va las un mic filmulet despre cum se testeaza mierea de albine, secrete pe care le stiu de la tatal meu:

  • atunci cand intorci borcanul cu capacul in jos in interiorul lui trebuie sa se formeze o bula ;
  • dupa ce bula se ridica la suprafata, mierea trebuie sa curga in fir.


 In concluzie este o miere perfectă: gust, parfum , aromă, culoare, textură de nota zece. Un adevărat " aliment viu" , care se naște din munca neîntreruptă a harnicilor albine și iscusința oamenilor.

  Sper ca v-au fost de folos randurile mele si nu uitati ca "Omul bun preţuieşte bunătatea, aşa cum albina preţuieşte floarea."( proverb romanesc)

4 comentarii:

  1. Am ca caut si eu mierea Apidava. Nu cumpar des din cmert miere deoarece cumpar de la un prieten care are stupi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte bine daca ai o sursa sigura de unde sa te aprovizionezi.

      Ștergere
  2. La noi in casa nu exista zi fara miere de albine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte bine sa aveti grija de sanatate cu produse naturale si, mai ales, cu ajutorul acestui "aliment viu', cum este supranumita mierea de albine.

      Ștergere