E un frig de crapă pietrele. La propriu. Acum stau in casa, cu cana de cafea fierbinte în mâini și privesc pe fereastră. Cate un trecător zgribulit privește atent trotuarul, de parcă de-acolo ar trebui sa vina ceva.
În casă a cald și bine. Caloriferul emană o căldură plăcută care mă învăluie ușor. Îmi vine să îl iau cu mine spre serviciu. De-odata, centrala termica scoate un zgomot ciudat și se aprinde becul de avarie... Asta ar mai lipsi acum! Nu sunt eu prea pricepută , dar am învățat să îi citesc simptomele. În acest caz este vorba despre presiunea la gaz : datorită temperaturilor scăzute de afara și faptului că majoritatea locuințelor folosesc această metodă de încălzire , presiunea gazelor naturale scade .... Și centrala termica de apartament nu mai poate funcționa la parametri normali. De obicei este suficient să îi dau un "reset"și își revine. În mod normal zic. Aștept cu interes să văd modul în care reacționează...De data aceasta am reușit să o resuscitez.
În timp ce mă pregatesc sa pornesc , totuși , spre serviciu , o urmăresc cu coada ochiului. Constat cu liniște că totul este sub control si îi las soțului meu un mesaj . Să mai verifice și el înainte de a pleca. Nu este acum momentul sa cedeze !
Este adevărat că are oarecare vechime și ar trebui schimbata, dar ... Și iată încă un punct pe lista "de facut" pentru aceasta saptamana.
Am nevoie de o varianta de incalzire economica, ecologica si sigura. Motiv pentru care am "rasfoit" internetul in cautarea acesteia. Si iata ce am gasit aici: un articol despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu. Lucrand intr-un domeniu in care se folosesc acest tip de radiatii, mi-a starnit curiozitatea.
Asa am aflat ca au urmatoarele avantaje:
- panourile radiante cu infrarosii functioneaza pe baza aceluiasi principiu prin care Soarele incalzeste pamantul : caldura este captata in primul rand de catre obiectele din jur si apoi distribuita uniform aerului; in aceste zile geroase chiar si eu am experimentat acest lucru, cautand zonele cu soare - parca frigul nu mai era atat de patrunzator daca simteam mangaierea razelor pe obraz...
- acest tip de panouri functioneaza cu energie electrica ( curent) - deci nu voi mai fi dependenta de presiunea gazelor naturale si, in plus, nu scot fum, deci sunt ecologice;
- au o garantie de 5-10 ani;
- au o perioada de viata de 20-30 de ani- spre deosebire de centrala mea termica al carei ciclu se opreste undeva, pe la 15 ani;
- se monteaza foarte usor, pe perete , si nu ocupa mult spatiu, avand o grosime de doar 2-3 cm; ceea ce am citit despre acest aspect m-a convins in mare masura, deoarece caloriferul a fost mereu un pericol pentru micuta mea , ba ocupa si cel mai bun loc din camera , impiedicand pozitionarea obiectelor de mobilier ori a perdelelor si draperiilor; si mi-a mai placut faptul ca pot fi personalizate , putandu-le face sa arate precum un tablou!
- nu necesita revizii periodice;
- radiația infraroșie emisă are efecte benefice asupra organismului; și spun asta din experienta pe care o am si din cursurile de la faculate:
- contribuie la eficientizarea activitatii fiziologice la nivel celular,
- imbunatatesc respiratia;
- amelioreaza şi calmeaza durerile reumatice
- ajuta la reglarea echilibrului termodinamic al organismului;
- imbunatatesc vederea si previn aparitia unor boli oculare;
- incetinesc efectul de imbatranire
- imbunatatesc somnul
- previn depresia
- stimuleaza buna dispozitie si creativitatea la copii;
- previn aparitia unei game largi de alergii;
- previn cancerul, lungimile de undă folosite , de 4-20 microni , neavând efect mutagen.
- previn si elimina partial sau total igrasia din camere, regland umiditatea;
- se creeaza o temperatura uniforma in incapere, diferentele tavan-podea sau perete exterior- perete interior fiind de maximum 2 *C;
- poti incalzi independent fiecare camera, in functie de necesitate, cu ajutorul termostatului individual;
- practic nu exista risc de incendiere, asfixiere sau explozie .
Bineînțeles că trebuie să ceri părerea unor specialiști în domeniu înainte de-a lua o decizie. Trebuie stabilite dimensiunile fiecărui panou in parte, in funcție de suprafața de încălzit și , mai ales, să îți faci niste calcule legate de eficienta și un raport al costurilor. În acest sens îți stau la dispoziție cei de la panouri radiante , care te vor sfatui, iti vor oferi o recomandare de calitate, bazata pe experienta lor in domeniu.
Foarte interesant !
RăspundețiȘtergereCe bine ca evolueaza tehnologia! Foare buba aceasta inventie!
RăspundețiȘtergere*buna
ȘtergereNu suna rau acest tip de incalzire.
RăspundețiȘtergeresuna tare bine,la casuta am sa le folosesc si eu!
RăspundețiȘtergereAbia mi-am schimbat centrala ca altfel mi-as fi facut niste calcule sa vad daca se merita sa pun aceste panouri.
RăspundețiȘtergerefoarte interesanta ideea. in momentul de fata caldura imi vine prin conductele municipalitatii..inca nu a fost cazul sa imi pun centrala, pentru ca in apartament e foarte bine iar costurile sunt ok..
RăspundețiȘtergere