joi, 25 februarie 2016

MEDIESENII ROCK AND ROLL...CLUJENII?..."SEMNAL M "




     Vad un afis si zic: uite un lucru bun! Cineva...pe numele lui Mircea Hodârnău...  


afis lansare cvcarte rock and roll 2    

s-a gandit sa adune intre copertile unei carti informații prețioase despre activitatea culturală din Mediaș, județul Sibiu, din perioada anilor 1950 – 2015. Numai ca fenomenul a fost atat de complex ca au iesit doua carti. Doua carti a caror lansare se va intampla sambata, 27 februarie a.c., de la orele 19.00, la Sala Traube, sub patronajul Asociatiei culturale “Mediasul Nostru“ si a Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret Medias. 

  Primul volum cuprinde cele mai importante formații și interpreți de muzica pop–rock din Mediaș, de la Ansamblul Gaz Metan din anii `50 pana la  debutul Ioanei Vintu pe scena celebrului Apollo Theatre din New York, unde si-au inceput cariera si megastarurile James Brown si Michael Jackson .

  Cel de-al doilea conține 34 de interviuri cu personalitati medieșene din domeniul muzicii. Unii dintre ei inca mai locuiesc in Medias, altii s-au stabilit in alte orase din tara sau in strainatate, in Germania, Statele Unit e ale Americii sau Olanda.

  Si tot stand eu si ascultand formatiile mediesene ( noroc ca exista Youtube! ) mi-a incoltit in minte o idee: oare despre formatiile din Cluj a scris cineva? Ca sunt o multime! De la "Semnal M" si "Compact" la "Altar" si "Voltaj"... Dar...nimic! Sau cel putin nu am gasit ...

 Acum, sa nu credeti ca o sa ma apuc eu (sau, de ce nu?) de scris , dar am sa va vorbesc putin despre una dintre trupele mele favorite.

...1985...

 ...Primavara...clasa a 7-a...

... "Tovarasa" diriginta hotaraste ca suntem destul de mari ca sa organizam o petrecere de 8 Martie, cu clasa: fetele aduc sendvisuri si prajituri, iar baietii- sucurile.

  Asa se face ca dupa terminarea cursurilor dam cu totii fuga acasa si ne intoarcem cu toate cele. Intre timp, clasa este aranjata frumos: bancile scoase pe coridor, scaunele asezate langa perete cu cate o garoafa pe cele din partea stanga, iar langa catedra...ring de dans! Uau! Ring de dans?...Si un pick-up trona in mijlocul catedrei cu cateva placi langa el...

  Ne-am asezat frumos pe scaune , invartind garoafele in palme, in timp ce "tovarasa" ne povestea despre ziua de 8 Martie si importanta ei. Noi o ascultam, dar nu o prea auzeam: aruncam priviri furise spre catedra si ringul de dans...

  Apoi ne-a invitat sa servim cate un sendvis, o prajitura, un suc si a pus primul disc. Mancam cuminti cu sevetelele intinse in poala uniformei si cu paharul in mana. Florile zaceau pe undeva, pe sub scaune. Fetele, de o parte a clasei, baietii- de cealalta. Apoi, se aude vocea dirigintei:

   "- Acum, la dans!" Si a schimbat discul.

  Niste acorduri lente au inceput sa curga din difuzor...

 "- Nu vrea nimeni? Atunci o luam pe rand! Alexandru, te rog sa inviti o colega la dans!"

  Si Alexandru s-a ridicat , a privit in gol pe deasupra sirului de fete si a pornit cu pasi siguri spre...mine?! A facut o reverenta caraghioasa si a intrebat:

 "- Dansezi?"

  Puteam spune ca nu?

  M-am ridicat si am inceput sa dansam...Cam la jumatate de metru distanta, cu privirile atintite undeva, in abisul de peste umarul celuilalt, concentrati asupra cantecului...

 " ...Vad,la fereastra ta tarziu
O lumina si nu stiu
De esti treaza sau visezi..."


... Un pas la stanga, unul la dreapta...

  Fredonam in gand, atenta sa nu pierd nici un cuvant...

  De atunci, ori de cate ori aud cantecul celor de la "Semnal M" imi amintesc de primul meu dans...

  Dar, chiar asa? Ce or mai fi facand?

 Trupa rock s-a infiintat in 1977 , avându-i  în componență pe Iuliu Merca, Ștefan (István) Boldijar, Liviu Hrișcu, Constantin Sălăgean și Tavi Popovici. În 1978 au lansat primul album, intitulat „Trenul cursă de persoane Apahida - Cluj-Napoca", iar piesa "Moara" ajunge pe locul 3 in topul BBC!

  Anul 1979 il aduce in componenta pe Solomon „Soti" Francisc ( pe care am avut onoarea de a-l cunoaste personal) , iar piesa "Bal la Apahida", a figurat chiar și în topul „tradițional" din Japonia, constituind temelia curentului muzical etno din România.

 In iarna lui 1983 se lanseza alte 2 piese de succes:  „Desculț în iarbă" și „Spune-mi cine ești".

  1996 aduce cu sine un nou album, „Povești la gura sobei".

  În primăvara lui 2004 se  va realiza dublul CD și dublu MC, intitulat „IERI" și „AZI", lansat în București și Cluj.

 ( sursa informatiilor: Wikipedia)

  Iuliu Merca si "Soti" sunt acum unul langa celalt si le canta ingerilor...Restul...duc "Semnal M" mai departe: in 2015 au cantat la încheierea festivalului de muzică folk "Invitație la Castel".

 Si sunt convinsa ca vor mai concerta inca multi ani de-acum incolo. Poate in alta componenta, dar mereu pe sufletul meu. Si, cine stie, chiar fiica mea va dansa primul ei blues pe acordurile piesei "La fereastra ta"...


  
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu