vineri, 17 octombrie 2014
"When You're Smiling" - JAZZ-UL PENTRU MINE
Jazz-ul a aparut la inceputul secolului al XX-lea in statele sudice ale Statelor Unite ale Americii si are ca origine melodiile populatiei afro-americane. Acest gen se caracterizeaza prin tonalitatile de blues si ragtime, dar si influente din muzica europeana.
Este un gen muzical pe care putini il savureaza la adevarata lui valoare, dar o data "degustat" nu te mai saturi de el. Este si cazul meu, care am descoperit jazz-ul pe cand aveam vre-o 14 ani ,datorita celui care avea sa imi devina cumnat, Sergiu. Era la inceputul carierei lui si incerca sa imi formeze cultura muzicala. Asa am facut eu cunostinta cu Louis Armstrong si a sa muzica. Ma infior si azi cand ii aud vocea "ruginita"...
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bOH_mioL3TU[/embed]
Apoi a venit randul Aurei Urziceanu, o mare doamna a jazz-ului romanesc.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mF1us82R0KI[/embed]
Daca faci parte dintre aceia care considera ca "Jazzul este singura muzică în care aceeaşi notă poate fi cântată seară de seară, dar diferit de fiecare dată."( Ornette Coleman) ori ca " Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi." ( Nina Simone) atunci ar trebui sa fii prezent la Jazz Night Out, unde vor canta cei mai bine cotati artisti internationali de jazz si blues.
Pe 23 octombrie va concerta la Sala Radio " Victor Wooten Band".
" Pentru cei care nu îl cunosc, le vom spune că a fost comparat cu Michael Jordan. Nu pentru că e de culoare, ci pentru că a câștigat cam toate distincțiile care se puteau câștiga în domeniul său.
Victor Wooten are câte un premiu Grammy pentru fiecare coardă a basului său. Cinci. Tot atâția ani avea și la primul său concert, ca basist în trupa fraților săi.
Urmează o carieră fantastică, intră în topul Billboard împreună cu trupa Béla Fleck and the Flecktones, își pune semnătura pe 29 de albume, cântă împreună cu Stanley Clarke și Marcus Miller, iar revista Rolling Stones îl include în topul celor mai buni basiști ai tuturor timpurilor.
E unul dintre muzicienii care folosește instrumentul său atât pentru ritm cât și pentru linia melodică. Momentele sale solo sunt un monument vibrant plin de forță, cu care campionul american își lovește audiența și o bagă, de fiecare dată, în corzi."
( sursa- twinarts.ro)
Pe 6 noiembrie ne vom intalni cu Avishai Cohen Trio, unul dintre cei mai influenți basiști ai secolului. A colaborat cu nume celebre precum Bobby McFerrin, Herbie Hancock sau Alicia Keys.
"La fiecare concert, Avishai Cohen cântă cu gesturi puternice de sculptor la o bucată masivă de instrument muzical. Smulge, îndreaptă, pune câte puțin la loc. De fiecare dată sculptura arată ca un contrabas, dar niciodată nu sună la fel.
Basul brut conduce ostilitățile și devine fluid fără să-ți dai seama, totuși păstrând contrastul cu armonia pianului. Avishai definește o formă, iar restul trio-ului său redefinește jazz-ul.
Pe scenă, alături de Avishai Cohen vor fi Daniel Dor-tobe şi Nitai Hershkovits-pian."( sursa- twinarts.ro)
Este cam tarziu sa va spun despre concertul din 14 octombrie, dar sper ca printre cititorii mei sunt iubitori ai genului care s-au bucurat de muzica lui Youn Sun Nah Duo si Paolo Fresu Devil Quartet ,care au realizat un cocktail de jazz salbatic.
"Uneori e greu să te înțelegi cu spiritul tău. Asta pentru că n-ai încercat să-i vorbești în italiană, printr-o trompetă. Muzica lui Paolo Fresu poartă o conversație lirică și introspectivă cu audiențe din întreaga lume, iar acum o putem auzi pentru prima oara live, în București.
Tot în premieră, este sud-coreeana Youn Sun Nah, o prezență pasională și jucaușă, cu o voce în registrul înalt, care te poartă prin aer în looping-uri intense, alături de copilotul său, chitaristul suedez Ulf Wakenius.
Italianul Paolo Fresu e recunoscut de toată suflarea jazz-ului după sunetul distinct al trompetei sale. Unii vorbesc despre influența lui Miles Davis, italianul este însă mai proaspăt ca o dimineață în Toscana și mai activ decât un motor de Vespa pe care amantul fuge de soțul gelos.
Pe lângă cele aproape 200 de concerte pe an, compune pentru cinema și balet, predă muzică și este director artistic la două festivaluri internaționale de jazz (Time in Jazz și Nuoro Jazz).
Are un număr record de înregistrări, care se întind de-a lungul a 30 de ani de carieră și numeroase premii. "
(sursa- twinarts.ro)
Care este piesa ta de jazz preferata?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Si mie imi place jazz-ul.
RăspundețiȘtergere