luni, 30 ianuarie 2017

#eunumaizic

Astăzi este una din zilele acelea în care aș fi vrut sa dau cu telefonul de pământ.

Adică eu de ce să nu mă pricopsec cu o viroză? Am cumva, scutire?
Se pare că nu.

#eunumaizic vitamine, energie pozitiva și ...Somn...

Sănătate și aveți grijă de voi!

miercuri, 25 ianuarie 2017

IARNA IN ORAS




                       IARNA IN ORAS


 Se lasa seara iar peste oras,
Se-aprinde ici si colo cate-un bec
Si ninge lin, si ninge apasat,
Iar oamenii spre casa, grabiti merg...

Lumina felinarului din colt
Razbeste greu prin fluturii-nghetati
Ce zboara parca fara nici un rost
Sa se zdrobeasca sub varfuri de bocanci...

Se lasa seara iar peste oras,
Lumini se-aprind acuma peste tot
Si ninge lin, si ninge apasat
Cu fulgi de fluturi ametiti de dor...

Privesc orasul luminat de alb,
Nici urme nu-s pe proaspatul omat,
E liniste acum si intuneric clar...
Se lasa iarna peste orasul cald...

CIORBA DE FASOLE VERDE




      E iarna si este momentul sa ne vitaminizam cu multe legume si zarzavaturi si, de ce nu? , sa folosim conservele puse cu drag de cu toamna tocmai pentru aceste zile reci si mohorate.
    Pentru astazi va propun o ciorbita plina de culoare .


                                CIORBA DE FASOLE VERDE




Ingrediente:
  • 2,5 l apa
  • un praf de sare
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa alba potrivita
  • 1 patrunjel mic
  • 1 borcan de 800 g de fasole verde cu rosii si leustean, din camara
  • 1 cub Maggi Bors

Mod de preparare 

    Pui la fiert apa .

     Intre timp cureti zarzavatul , il speli si il tai cubulete .
Cand apa incepe sa fiarba adaugi zarzavatul si sarea si lasi sa fiarba la foc mic.


     Cand zarzavatul este fiert adaugi fasolea verde din borcan si mai lasi la foc mic inca 10 minute, moment in care adaugi cubul Maggi si mai lasi inca 5 minute.



    Servesti cu drag.






Tips&Tricks: leusteanul si borsul Magii fac casa buna in aceasta ciorbita.

marți, 24 ianuarie 2017

#EUNUMAIZIC - MICA UNIRE



   In clasa a 4-a, la Istorie, am invatat ca pe 24 Ianuarie 1859 s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. 

  De-a lungul anilor de scoala aceste cunostinte s-au aprofundat , unele amanunte le-am uitat, dar imi voi aminti mereu aceasta data.

La multi ani, romani!
Daca Mica Unire nu ar fi existat , cine stie cum s-ar fi desfasurat firul istoriei...

#eunumaizic : si Cluj - Napoca sarbatoreste!

                Fotografia postată de Emil Boc.

duminică, 22 ianuarie 2017

CLUJUL, AZI






Lumea printr-un glob de gheata...

TORT OLTENESC ( COLIVA)



     Cei care ma cunosc personal sau de mai multa vreme in mediul online stiu ca am crescut intr-un sat din inima Olteniei. 
Motiv pentru care in bucataria mea intotdeauna se vor impleti arome si gusturi cu radacini in ambele stiluri de a gati.

      Ieri mi s-a facut dor de...coliva. Insa nu am facut niciodata pana acum. Am sunat-o pe mama si am intrebat-o daca stie cum se face . Tata este oltean , deci aveam toate motivele sa fiu putin reticenta. Insa mamele stiu intotdeauna tot, nu-i asa? 

    Surpriza a venit din partea tatei pe care l-am auzit intreband: "face tort oltenesc?"

    Si asa i-a ramas numele retetei mele!


                               TORT OLTENESC ( COLIVA) 





Ingrediente:
  • 1 kg arpacas din grau
  • 1/2 lgt sare
  • 1 cana de zahar
  • 3 l apa
  • 1 lgt amestec de condimente pentru placinta cu mere Kotanyi
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1/2 cana rahat taiat marunt
Mai ai nevoie de fulgi de ciocolata pentru decor.

Mod de preparare:

   Speli arpacasul in 2-3 ape si il pui la fiert intr-o oala suficient de mare , impreuna cu cei 3 l de apa, sarea si zaharul. Il lasi sa fiarba la foc mic timp de 45 de minute, dupa care adaugi 1 cana de apa rece si il acoperi cu un capac , lasandu-l asa inca 30 de minute, sa se umfle.




   Adaugi nuca macinata, aromele si rahatul, amestecand si omogenizand bine totul.




  Asezi inelul de tort pe un platou si torni compozitia in interior. Dai la rece pentru 1 ora.


Indepartezi inelul si decorezi.

Servesti taiat felii sau cu lapte. 

Tips&Tricks: bunica prepara coliva simpla, doar cu putina coaja rasa de lamaie. Eu insa am schimbat putin aromele.