vineri, 1 decembrie 2017

OSTEOPOROZA - BOALA MUTA



   Osteoproza este una dintre bolile care te iau prin surprindere: nu doare , deci nu te duci la doctor! 
   Dar oare, chiar asa sa fie? Nu ai simtit niciodata dureri de spate sau de oase ? Nu ai avut niciodata impresia ca te doare mult prea tare comparativ cu intensitatea traumatismului? Insa a trecut si nu i-ai acordat importanta.


            Ce este osteoporoza?  Cum apare?


   Asa cum ii spune si numele, osteoporoza inseamna "os poros". Cu alte cuvinte, oasele isi pierd din densitate. Lucru absolut normal pana la urma, insa nu este acelasi lucru daca ea apare la 45 de ani sau la 80! ( s-a demonstrat stiintific ca la aceasta varsta densitatea osoasa este redusa la jumatate fata de cea pe care o avem la 30 de ani)
   Oasele sunt formate din proteine, colagen , calciu si alte minerale. De-a lungul vietii , ele sufera procese continue de distructie si regenerare , la "comanda" data de organism , in functie de necesitatile sale de moment. Cand apar dereglari in acest mecanism apare osteoporoza sau osteopenia ( faza de dinaintea instalarii osteoporozei).

    Masa osoasa se acumuleaza in perioada copilariei si adolescentei , atingand maximul la 25 de ani. Cu cat osul contine mai mult calciu, fosfor si minerale, cu atat densitatea osoasa este mai mare si deci, osul este mai rezistent.  Dupa varsta de 35 de ani, densitatea osoasa scade cu cca 0,3-0,5 % pe an , ca urmare a procesului fiziologic de imbatranire.

Aici intervin insa, mai multi factori favorizanti:
  • sexul feminin
  • conformatia migniona
  • antecedentele familiale de osteoporoza
  • fracturile la varsta adulta
  • fumatul
  • consumul excesiv de alcool
  • lipsa exercitiului fizic
  • dieta deficitara in calciu
  • expunerea insuficienta la soare
  • nivelul scazut de estrogen( la femei) / testosteron ( barbati)
  • malabsorbtie intestinala a mineralelor
  • amenoreea
  • menopauza precoce
  • diferite boli cronice
  • tratamentul cronic cu diferite medicamente care interfereaza cu metabolismul fosfo-calcic.

                  Simptomele osteoporozei


    Asa cum spuneam la inceputul articolului, simptomele acestei boli apar tardiv, cand practic, nu mai este mare lucru de facut. Insa putem enumera cateva:
  • dureri de spate
  • deformarea coloanei vertebrale
  Cele mai frecvente localizari sunt la nivelul coloanei vertebrale, colului femural, radiusului si carpului. Acesta este motivul   pentru care fracturile apar foarte usor in aceste zone, pe fondul unor traumatisme minore.


                      Tratamentul osteoporozei


   De la inceput am sa va spun ca osteoporoza este o boala mult mai usor de prevenit, decat de tratat.
    Totusi, din acest punct de vedere se recomanda:
  • alimentatie bogata in calciu si fosfor
  • administrarea de suplimente alimentare de calciu si fosfor, la recomandarea medicului, in doze atent supravegheate
  • aport suplimentar de vitamina D , pentru asigurarea absorbtiei optime a calciului si fixarea lui in oase 
  • expunerea regulata la soare
  • terapie de substtutie cu hormoni
Atentie: toate acestea se fac sub control riguros!
  • exercitiu fizic , de la mers pe jos zilnic, pana la kinetoterapie efectuata sub supravegherea si la indicatiile unui kinetoterapeut.
   Am subliniat necesitatea supravegherii stricte a medicului curant si a specialistului in kinetoterapie datorita faptului ca exercitiul fizic are cateva principii ca trebuiesc respectate pentru a nu dauna. Retinem ca oasele sunt fragile si nu suporta acelasi tip de efort ca si unele normale!


                            Preventia osteoporozei


   Am lasat intentionat la urma cel mai important aspect pentru a accentua cateva lucruri.

1. exercitiile fizice regulate te pot ajuta sa previi pierderea masei osoase: plimbare in ritm alert pe distante medii( 2,5-3 km) , jogging, tenis, kinetoterapie, mers cu bicicleta, inot;
2. alimentatie echilibrata: alimente cu continut ridicat de calciu ( iaurt, branza, portocale,lapte), legume verzi, alimente bogate in vitamina D ( somon, ton, hering);
3. expunerea la soare ( pentru producerea de vitamina D) , insa fara a abuza;
4. suplimente alimentare de calciu si vitamina D atunci cand este nevoie.

   Si aici voi detalia putin. 

   Toti suntem tentati sa inghitim tablete ori siropuri in schimbul unei alimentatii echilibrate, pentru care nu avem timp si dispozitia necesara...din pacate. Si asa, de cele mai multe ori, in loc sa ne ajutam organismul sa fie mai sanatos , ii dam peste cap toate mecanismele cu consecintele de rigoare. De aceea consider ca este important ca inainte de a inghiti orice in afara prescriptiei medicale sa ne gadim de doua ori.

   Vorbind despre preventia osteoporozei, sa vedem CAND este indicat sa folosim asuplimente alimentare si CE anume sa folosim.

    Spuneam ca exista momente in viata in care este nevoie sa ajutam organismul sa se vindece. Si aici vorbim despre fracturile adultilor, traumatisme ale tendoanelor si ligamentelor, efort fizic prelungit sau chiar unghii casante si par degradat. 

   Cand vine vorba despre "a ajuta" organismul eu prefer intotdeauna suplimentele care au la baza exctractele din plante ca si adjuvant al tratamentului medicamentos sau de sine-statator. Am observat ca organismul meu reactioneaza foarte bine . Insa totul sub atenta supraveghere. 

   In acest context, va voi vorbi astazi despre Osteo Power , un produs ayurvedic 100 % natural, din plante medicinale indiene care insa, se gasesc si la noi, fiind folosite in medicina traditionala: catina, urzica, vita de vie si coada calului. Tin minte ca bunica imi punea cataplasme cu ceai de coada calului atunci cand "imi suceam" glezna , ori ma clatea pe par cu ceai de urzica . Iar despre beneficiile catinei nu cred ca mai trebuie sa va vorbesc ( stimuleaza imunitatea, contribuie la vitaminizarea si mineralizarea organismului prin continutul crescut de vitamina A,C si E , respectiv de calciu, magneziu si seleniu) ! 

   Asadar, daca  ai peste 45 de ani este indicat sa iti faci un test de osteoporoza. Daca totul este bine , felicitari! Nu trebuie decat sa continui sa faci exercitii fizice si sa te hranesti corespunzator. Daca insa lucrurile indica un oarecare grad de osteopenie este momentul sa iei masuri. Medicul curant te va sfatui ce trebuie sa faci, iar tu poti sa recurgi ( cu acordul lui) si la suplimentul alimentar produs de Star International Med .


                          Image 1



   Se administreaza 1 tb de 3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa , pentru a optimiza absorbtia principiilor active , pe o perioada de 3-6 luni.

  De ce imi plac produsele ayurvedice? Pentru ca sunt bazate pe o experienta de mii de ani ( medicina traditionala indiana ) , pentru ca au produse de calitate , naturale, create la standarde europene si pentru ca primul meu impact cu ele a fost unul benefic.

    In situatia in care ai deja osteoporoza , desi tratamentul este putin mai greoi, cu rabdare si ajustandu-ti stilul alimentar , iti poti ameliora simtitor calitatea vietii.


Sanatate multa!

Update 5.12.2017 
Cea care s-a bucurat de calitățile Osteo Power este mama-soacră. La cei peste 70 de ani pe care îi are, articulațiile și oasele în general, îi dau de furcă. Motiv pentru care am convenit de comun acord că această campanie de testare i se potrivește perfect. 
După 10 zile de administrare recunoaște că doarme mai bine noaptea , că spatele nu o mai doare atât de des și că nu mai așteaptă cu groază iarna. Acum se simte pregătită și... optimistă.

P. S.
Mulțumesc Ayurmed pentru toate aceste lucruri și produse minunate! Dacă mama-soacră este liniștită ,eu nu pot fi altfel decât fericită!






2 comentarii:

  1. Momentan nu as avea nevoie de acest produs dar mai tarziu pe la 30-40 de ani sigur voi avea nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa o anumita varsta avem nevoie de acest produs.

    RăspundețiȘtergere