miercuri, 13 decembrie 2017

AQUA TI QUE



     
    Imi amintesc cu drag de sticlele acelea verzi, de 1 litru , pe care le gaseam pe rafturile "Alimentarelor " de dinainte de 1989. Era un rasfat care ma gadila pe limba , asortat cu siropurile delicioase ale bunicii. Apa minerala Borsec era alaturi de noi la fiecare aniversare, la fiecare zi de sarbatoare. O gaseam tot mai greu , fiind exportata in toata lumea. Nu intelegeam eu prea multe pe-atunci...eram doar un copil... Cert este ca apa minerala Borsec este plina de istorie.
  •   In anul 1429 niste vanatori au descoperit izvorul din Muntii Bucegi, iar faima i-a fost dusa mai departe de vindecarea miraculoasa a unui cioban aflat in transhumanta prin acele locuri.
  • In secolul al XVI- lea, principele Sigismund Bathory folosea apa adusa in butoaie de stejar; si vestea despre ea ajunge pana la curtea imperiala de la Praga.
  • Borsec devine statiune un secol mai tarziu.
  • La inceputul anilor 1800 colonelul Valentin Gunther se vindeca miraculos cu ajutorul apei minerale de o boala considerata pana atunci incurabila- ulcer. A insemnat inceputul imbutelierii, astfel aparamd primele sticle de "apa minerala Borsec".

      Istoria continua pana in ziua de astazi. Trecand prin diferite forme de organizare, apa minerala Borsec ajunge acum fara probleme pe masa fiecarui roman. 

     La un moment dat, in portofoliu a aparut si apa minerala plata. Am facut cunostinta cu ea acum 11 ani, insarcinata fiind. Mi se terminase apa din sticla pe care o aveam la mine ( de la robinet, de altfel) si a trebuit sa imi cumpar. Am sorbit o sticla de 500 ml ( stiti voi, din aceea zgrumturoasa, albastra) de parca vanzatoarea mi-ar fi dat una goala! Mi-a placut atat de mult incat nu m-am mai despartit de ea pe toata durata sarcinii. Ba mai mult: am folosit-o apoi si la prepararea laptelui-formula pentru micuta mea, pentru ceai ori pentru mancarea ei. Avea atunci cea mai  echilibrata formula minerala, potrivita pentru mica minune din viata mea.

    Anii au trecut si am inceput sa o luam cu noi la cumparaturi. Niciodata nu ne intorceam acasa fara cateva sticla de "apa milenara" , cum ii spunea ea, alintandu-se. Pana intr-o zi cand mi-a spus: "Mami, vreau si eu Aquatique!" Cand am intrebat-o de ce, mi-a raspuns cu candoarea copilariei , "Pentru ca e roz!".  Am ras, dar am cedat si i-am cumparat o sticla. Nu aveam timp sa stau in magazin si sa citesc. M-am gandit insa ca trebuie sa fie buna daca este comercializata sub brandul Borsec...

                 montaj aquatique RGB


   Bine-inteles ca micuta a deschis sticla in magazin si a sorbit-o cu nesat. Mi-am amintit de mine cand eram insarcinata...Acelasi gest, aceeasi privire, acelasi suspin de rasfat la final...

   Ajunsa acasa am luat sticla si asa am descoperit ca are o compozitie echilibrata, cu o mineralizare redusa, de numai 104 mg/l. Curioasa, am inceput sa rasfoiesc internetul si sa caut mai multe informatii. 

    Asa am aflat ca:
  •  Apa minerală naturală oligominerală Aquatique îşi are izvorul în inima munţilor Carpați, la o altitudine de 1.100 m, în zona protejată a Parcului Natural Bucegi, rezervaţia naturală Abruptul Prahovean ( ca si apa mea minerala , din copilarie).
  • Cu o compoziție echilibrată și o mineralizare redusă de numai 104 mg/l,  este o apă minerală naturală recomandată pentru consumul frecvent al întregii familii. Recunosc ca m-am bucurat fiindca fetita mea este predispusa la microlitiaza renala si trebuie sa fiu foarte atenta ce bea si ce mananca.
  • Necesarul zilnic de apă depinde de înălțime, greutate, temperatură ambientală, stare de sănătate, nivel de activitate și alimentație ( un consum de 30-40 ml de apă per kg-corp pe zi ar trebui sa fie suficient)..
  • Apa are un rol important în dizolvarea și transportul nutrienților organism (vitamine, minerale,  și oxigen) , este esențială  în  procesul de digestie, asimilare, eliminare și îndepărtare a toxinelor din organism.


   In plus a fost desemnata castigatoare la categoria "Apa minerala plata pentru sugari si copii mici", in urma unui studiu realizat de Revista Forbes Romania in colaborare cu Institutul D&D Reserch. 


  Privindu-mi fetita cum soarbe fiecare inghititura sunt convinsa ca mamele care au recomandat-o nu au gresit!




 Ce as fi raspuns eu la intrebarile din chestionar?

  1. Cum ar trebui sa fie apa pe care o bea copilul meu?- Cu continut redus de sodiu, cu continut scazut de minerale, pH neutru , fara nitrati , cu gust si miros placut; sa nu radeti: o apa buna are gust de...racoare si miroase a aer curat, dupa ploaie!
  2. Ce apa minerala plata folosesc pentru copilul meu?- Aquatique
  3. Marca de apa in care am incredere?- Borsec
  4. Cea mai sigura apa pentru copilul meu?- Aquatique
  5. Brandul de apa in care am cea mai mare incredere?- Borsec
   In incheiere as vrea sa imi raspundeti sincer la urmatoarea intrebare: Voi ce fel de apa beti? Sa fie de la robinet, din fantana sau imbuteliata? Iar daca ati raspuns "imbuteliata" , care este aceasta? Pe baza raspunsurilor voastre voi face un mic grafic. Multumesc.

4 comentarii:

  1. Eu beau numai apa minerala Borsec.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu beau apa minerala Borsec.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lui bebe ii dădeam Aquatique dar acum ii iau plata Borsec. MI-E nu-i place cea minerală daca beau este pentru ca minerală am de fata dar de obicei beau ori de la robinet dar si din aia rar( aduce a clor),fiind de la tara am un ului langa mine si beau de la țeava sau din fântâna iar când plec la oras atunci îmi cumpăr de acolo apa plata de care o fii!!De obicei când cumpăr nu ma uit neaparat la.marca !!

    RăspundețiȘtergere