joi, 30 iunie 2016

ECONOMISESTE INTELIGENT

  

    Este cunoscut faptul ca,  de cele mai multe ori, incercand sa facem economii intr-un loc ne trezim cu cheltuieli suplimentare in alta parte. Adica ce am castigat la pod am dat la vama. Si asta nu neaparat pentru ca nu am stiut cum sa o facem, ci din cauza ca nu ne-am documentat suficient si nu am luat in calcul toate variabilele.
   
    Pornind de la aceasta stare de fapt, programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a demarat campania " Caldura la indemana! ",





prin intermediul căreia oferă sfaturi practice, la îndemână și mai ales accesibile din punctul de vedere al costurilor pentru cei care vor să-și izoleze singuri casele.

    Practic, în funcție de zona în care locuiești, îți propun niște materiale pe care le poți folosi ca să-ți izolezi casa și-ți explică și cum se face, pas cu pas, astfel încât izolarea casei să fie un proiect de tipul "do it yourself":
  •  pentru casele din zonele joase  (lângă marile râuri sau Dunăre) - se recomandă izolații cu stuf și papură, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de cânepă, in sau lână de oaie;
  • pentru casele din zonele de podiș, premontane sau montane - se recomandă izolații cu lemn, șipci sau deșeuri din lemn, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de cânepă, in sau lână de oaie;
  • pentru izolarea clădirilor prin placare - se recomandă produse ca deșeuri din lemn cu granulație mică (rumeguș, talaș, așchii mici etc.), ace de cetină uscate, lână de oaie, pleava de cereale, tocătură de paie, coceni de porumb și de tulpini de floarea-soarelui și fibrele de cânepă sau in. 

    Parintii mei au o casa la tara, mostenita de la bunici. O casa construita cu simt de raspundere, din caramida , dar care s-a degradat de-a lungul timpului. Iarna , inghite zeci de metri cubi de lemn pentru a fi incalzita corespunzator, iar vara , uneori este mai cald inauntru decat afara. Evident ca are nevoie de o izolatie termica , dar de unde bani pentru investitie? 







    Numai ca uite, exista si solutii ieftine si la indemana ! In plus chiar noi, copiii, ne-am putea ocupa de acest proiect, fara a avea pregatire in domeniul constructiilor. Cum asa? Simplu: folosind "materialele de constructii" aflate chiar in gradina tatei. Fiind o zona colinara nu ducem lipsa de ...coceni de porumb. Da, ati citit bine- vom izola casa cu coceni de porumb. Citind materialul informativ si instructiunile de lucru, mi-am amintit ca bunicul invelea grajdul si sura cu coceni  in timpul iernilor geroase cu multi, multi ani in urma! Oare de ce o facea? Tocmai pentru a pastra caldura in interior si a nu permite frigului sa patrunda la animale. El facea instinctiv ceva ce noi abia acum invatam datorita acestui proiect

   I-am spus deja tatei ca iarna care va veni va fi ultima care ii va mai da batai de cap , deoarece in primavara viitoare vom inveli casa cu coceni . Si daca nu ne ajung cei recoltati din gradina, vom cumpara de la vecini. Vor fi bucurosi sa scape de ei ...pana cand vor vedea la ce ii folosim. In primul moment a ras de mine, zicand ca toata lumea isi pune termopane si placi de polistiren numai noi ne intoarcem in timp... Apoi, vorbind, si-a dat seama de calitatea informatiei pe care i-am oferit-o si a recunoscut ca am dreptate: va avea o casa fericita, ecologica si economica.





     I-am explicat apoi ca acei coceni nu vor sta pur-si-simplu rezemati de casa, ci vor fi fixati cu plasa de sarma si apoi vom aplica un strat de finisaj la care vom folosi rumegusul ramas dupa taierea lemnelor pentru foc, dar el a prins deja ideea si a inceput sa deseneze schemele de lucru si cofrajele si sa faca mici calcule vis-a-vis de cantitatea de "materiale de constructie" necesare. 

   Am un tata deschis la idei inovatoare , nu-i asa?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu