duminică, 20 noiembrie 2016

VIN CU VIN SE FACE TARG



       Nu sunt o mare cunoscatoare a vinurilor. Si nici nu vreau sa par asa. Nu pot sa deosebesc un vin de Segarcea ( desi am crescut la vre-o 15 km distanta) de zaibarul lui Nea Marin, cum nu pot sa imi dau seama care este vinul de Bordeaux ori Grasa de Cotnari , vinul de Jidvei sau cel de Murfatlar... 

   Ar putea sa imi fie rusine sau...nu : daca e dulceag si plin de aroma a trecut testul meu! Stiu ca mai exista si vinuri seci, demiseci, dulci si demidulci, la fel cum sunt vinuri albe, rosii, negre sau roze' . Si in functie de ce fel de vin servesti il asociezi cu mancarea potrivita ( sau ca sa fiu mai corecta: fiecare fel de mancare are un vin potrivit) , cu paharul si temperatura adecvate. Chiar daca nu sunt un somelier stiu ca vinul alb se serveste mai rece , la 12-16 *C si in pahare cu picior de tip "lalea", iar cel rosu la temperatura camerei ( dar nu mai cald de 15-17*C ) in pahare de tip "balon", tot cu picior. Si inca ceva: este un adevarat sacrilegiu sa adaugi ceva in vin , adica apa minerala/ plata, gheata ori bauturi carbogazoase! Vedeti de ce imi plac mie vinurile dulci ? 

   Si a' propos de "sacrilegiu" am sa va spun o mica poveste. Eram in Franta, la Saint-Etienne , la o  petrecere. Unul dintre amfitrioni avea o podgorie in zona si a adus ...vin . L-a servit cu tot ceremonialul necesar , ne-a explicat cum se face, cum se pastreaza, toata poezia boabelor de strugure de la razele de soare si stropii de ploaie pana la licoarea din pahare ...Am inteles cate ceva , dar fiind multi termeni specifici mai mult am intuit ce vroia sa spuna. La final au venit niste platouri cu branzeturi si faimosul vin . Mirosea placut, dar cand l-am gustat am simtit ca ma strange de gat: era cam sec pentru gustul meu . Am privit scrutator masa si am pus mana pe o sticla de...bautura carbogazoasa cu cofeina, in intentia de a-l face mai baubil...Era cat pe ce sa fac gafa vietii mele! Noroc ca sotul meu m-a prins discret de cot , mi-a luat sticla din mana si a turnat sucul in alt pahar. M-am descurcat pana la urma cu vinul , insa mi-am invatat lectia: automatismele de acasa nu au ce cauta in Franta!

   De atunci au trecut niste ani, m-am mai documentat si eu cum e cu vinul si servirea lui, dar parca tot mai bine inveti "pe viu". Si acum s-a ivit ocazia: la Bucuresti , între 25 și 27 noiembrie, la Pavilionul C1 de la Romexpo , se organizeaza Târgul de Vinuri GoodWine, devenit între timp cel mai important eveniment al vinului organizat în România, atrăgând cel mai mare număr de expozanți. 

                                       


     Ce motive am sa bat drumul pana acolo? Pai, cum?
    In primul rand pentru a degusta vinuri interesante , din toate soiurile si aproape toate tarile . Acum, sa nu credeti ca m-as duce acolo chitita sa nu mai ajung acasa pe propriile picioare, dar ma gandesc ca de-a lungul celor 3 zile as putea si eu gusta un vin select, din acela recunoscut doar in cercurile restranse ale cunoscatorilor. E un bun motiv, nu?
   In plus , as avea acces la cateva informatii despre etichetele sticlelor de vin. Pentru mine sunt in continuare o mare enigma informatii precum: anul productiei, soiul de struguri, solul sau podgoria de origine. Poate voi invata si eu cum trebuie sa aleg un vin pentru a-l face cadou , in functie de preferintele destinatarului...
    Vreau mai ales sa stiu cum trebuie pastrate vinurile, ce conditii de temperatura si mediu trebuiesc indeplinite pentru ca licoarea magica sa isi pastreze calitatile pana la momentul savurarii. 
     Si nu in ultimul rand, voi putea pleca acasa cu cateva suveniruri-sticle de vin pentru cei dragi ( ca doar se apropie Craciunul) sau pentru a le pastra pentru evenimente importante din viata noastra.

"Vinul este o poezie îmbuteliată." 
 ROBERT STEVENSON

                            
 
Sursa foto :  https://www.facebook.com/GoodwineRomaniawinefair/photos/a.672279146137801.1073741827.146717238693997/1202185526480491/?type=3&theater
 

Un comentariu:

  1. Interesanta postare,ce reguli si cu vinul asta,dar totul este important de stiut si de aplicat

    RăspundețiȘtergere