vineri, 20 noiembrie 2015

"CIOCOBRINA" DE LA GOICEA



  - Stanuto! Sta-nu-tooo! Sta-nu-toooooooooooo!

  - Ce ai, frate? Ce strigi asa?

   - Pai , ce faci? Nu vezi? Iar iti intra capra in gradina!

   -Si ce-are, Floreo?! Mananca si ea niste iarba ...

   - Iarba, iarba, dar vezi sa nu intre la patrunjel ca iar ia laptele gust si nu ii place lu' aia mica...

   - Lasa ca il fac branza si nu-l mai simte. 

   - Zici tu? Parca n-ai sti cat e de sensibila. 

   - Seamana cu tine, Floreo. Si tu  esti cam carcotas : ca a mancat capra porumb si are laptele gust...ba ca a mancat leustean...acus' te iei de patrunjel...Bine ca nu mananca ciocolata , ori bea bere ca ma zapaceai de tot...

- Ei, hai si tu, Stanuto...Nu te supara, dar vezi ca nu iese de doua ori la fel branza aia a ta...

- Daca nu vreau eu sa iasa, ce zici tu? Tie iti place sa faci vinul in fel si chip- Doamne fereste sa umblu pe la damigene! - mie imi place sa fac branza. Dar sa stii ca uite, daca vrei ii dau caprei sa bea vin , sa vedem o sa-ti placa?

- Stanuto, nu glumi ! Vrei sa omori animalul? 

- Cu vinul glumesc, dar poate fac si eu o branza cu ciocolata. Stii, am citit despre aventurile lui Toni prin lume si cred ca cel mai mult i-a placut in Columbia: americanca-americanca, relaxarea-relaxare si ciocolata ...cu branza. 






Cafea cu branza_small

( sursa foto: fanbranza.ro )

Ei o servesc asa, ciocolata dulce si fierbinte  cu cuburi de branza simpla, moale si abia un pic sarata. Se combina si...

- Iaca, frate! Pai Carmen a noastra mananca branza cu ciocolata! N-ai vazut-o cu codrul de paine cu branza intr-o mana si cu bucata de ciocolata in cealalta? 

- Da' stii ca ai dreptate, Floreo? Fata noastra e un inventator de branza adevarat! Gata, maine fac branza cu ciocolata: pun laptele la inchegat si cand e aproape gata, inainte de a o pune in sadila, adaug bucati de ciocolata. 

- Doamne, Stanuto, tu chiar esti chitita sa faci...

- O fac, sa vad daca i-o placea lu' asta mica. 

- Si cum ii spui? Ca avem branza "verzulia", avem si "rosioara", avem si "nucata"...

- O sa ii spun"Ciocobrina". Gandeste-te: o branza din lapte de capra, facuta taraneste , intr-o gospodarie din inima Olteniei, cu gust fin dulce-sarat, care se topeste in gura...

 Hai, ca ma duc sa scriu reteta, sa nu uit: pun laptele la inchegat si cand il strang framant bine branza; apoi pun un sfert din ea in butoiasul din lemn si adaug bucati de ciocolata si tot asa pana termin branza; o las in beci pana a doua zi...ca tot zici tu ca e frig ca intr-o pestera...si o framant usor; pe seara iar ma duc sa o framant si fac asa vre-o 3 zile; pun capacul pe butoias si o las o saptamana; cand o scot o tai ca pe tort...

- Iar visezi, Stanuto? Te crezi Toni Delaco?

- Visez, Floreo...De ce sa nu visez? Pentru fata noastra merita sa visez...


...................................................................

Un articol scris pentru SuperBlog 2015, cu gandul la bunicii mei, care mi-ar fi adus si Luna de pe cer daca le-o ceream...

2 comentarii: