marți, 28 octombrie 2014

O VACANTA SPECIALA PRINTRE FIORDURI



Sunt , prin definitie, o persoana solara: imi place sa simt cum caldura imi patrunde prin pori, imi place sa ma las dezmierdata de lumina si nisip...



"E vara.

Simti pamantul cum iti arde sub talpi?
Dogoraste.
Rochita cea alba ti-e lipita de trup.
Panglica de la palarie
A incremenit.
Si cerul palpita nebun.

Vezi nucul acela,in mijloc de lan?
Simti pamantul dogorind sub picioare?
Pasesti printre spice,
Si maci,
Si-albastrele;
Rochita fosneste;
Panglica flutura;
Cerul e-albastru;
Si arde…
Vezi nucul?
Sub poalele lui e racoare,
Iarba e inca plina de roua-
E calda…"



...Si totusi, mereu am visat la o vacanta speciala : tarile nordice! Am citit atatea despre fiorduri si peisajele lor de neuitat incat am inceput sa visez la ele cu ochii deschisi.

 


     As merge de-a lungul fiordului Sognefjord , cel mai lung (204m) fiord din Europa si  cel mai adânc(1309m adâncime maximă)  din lume...Apoi as pasi pe zapada celebra de la Lillehammer , imaginandu-ma un Icar al zborului pe schiuri...As savura apoi fiecare metru din Drumul Atlanticului , unde natura şi amprenta umană se împletesc armonios si poate, m-as opri la o partida de pescuit! Insa nu as rata ocazia unui ragaz la biserica de lemn din Kvernes, ce datează din anul 1300. Iar pentru a incheia "en fanfare" m-as intoarce prin  Tunelul Laerdal ,  minune a ingeniozitatii omului.

    Citind despre Norvegia si oamenii ei am descoperit cateva lucruri interesante :

- Indiferent de genul de munca pe care o presteaza, oamenii aleg sa se imbrace informal.

- In munca lor, norvegienii sunt motivati de dorinta de perfectionare, de mediul in care lucreaza si de prietenia cu colegii lor, si mai putin de bani sau de alte castiguri.

- Ideea ca omul munceste ca sa traiasca, si nu invers,stilul de viata norvegian punand accent pe valorile familiei, pe sporturi si activitatile in natura.

- Copiii sunt foarte pretuiti in societatea norvegiana, iar acest fapt le influenteaza si cultura muncii, fiind priviti cu ingaduinta cei care se invoiesc de la serviciu pentru a-si lua copiii de la gradinita.(!)



    Stiu ca este un circuit lung si obositor , dar cei de la "CND Turism – Vacanțe Speciale" il transforma intr-un vis implinit cu generozitate. As avea acelasi sentiment pe care un impatimit al sporturilor de iarna l-ar incerca facand surf la Miami, intr-o vacanta de vis , sub soarele arzator!







Tu ce fel de persoana esti? Iti place caldura sau frigul iernii? Ai risca sa incerci altceva doar de dragul unui sejur mai special?

Astept parerea ta despre aceste aspecte aici, in cadrul articolului scris pentru Super Blog 2014.



Multumesc.





Un comentariu:

  1. Chiar daca pare interesant,prefer nisipul si plaja. Asa sunt eu,mai carcotas.

    RăspundețiȘtergere