luni, 1 aprilie 2019

VAPOUR RUB SAU CUTIUTA CU MINUNI




 "Toate poienile , pasunile, toti muntii si toate colinele sunt farmacii" spunea Paracelsus, celebrul alchimistmedicfizicianastrologteolog si  filozof elvețian.

     Nu stiu daca stramosii nostri auzisera aceste cuvinte, stiu insa cu certitudine ca bunica ma trata intotdeauna cu ceaiuri , comprese si tincturi. Toate facute de ea  din plante medicinale, pe care le culegea de-a lungul verii, si miere.  Daca ma durea gatul imi dadea sa mestec fagure cu miere si sa beau ceai de salvie. Daca mi se infunda nasul, faceam inhalatii cu ceai de menta si scortisoara. Daca tuseam imi dadea sirop din muguri de brad si ceai de soc. Ba imi mai punea si un saculet cu sare caldă și frunze de mentă...


   Aceasta mai este cunoscută și sub numele de izmă , iar frunzele  conţin o cantitate mare de uleiuri volatile, substanţe polifenolice, taninuri, flavonoizi şi principii amare.

   Datorită acestui fapt are efect :
  • antiseptic, 
  • analgezic 
  •  decongestionant al cãilor respiratorii. 
  • antiemetic 
  • calmarea iritaţiilor pielii şi a muşcăturilor de insecte
  • tratarea durerilor de cap 
  • ameliorarea durerilor musculare 
  Bunica știa aceste lucruri pe care le-a moștenit de la mama ei. 

  Dar așa cum noi, românii, avem tradiția noastră în ceea ce privește leacurile la îndemână, tot așa există plante medicinale și în alte culturi. 

  De exemplu,  în Tasmania crește eucaliptul, un copac ale cărui frunze sunt bogate în flavonoide liposolubile, taninuri, rezine, cumarine, ceară, piperitonă şi, mai ales, ulei eteric aromatic, cu miros puternic, foarte plăcut.
  Ca și efecte este asemănător mentei noastre:
  • antiseptice
  •  bactericide, 
  • antifungice, 
  • antivirale,
  •  antifebrile, 
  • expectorante,
  •  sudorifice, 
  • astringente, 
  • hemostatice, 
  • cicatrizante, 
  • emoliente, 
  • antiastmatice, 
  • digestive, 
  • aperitive, 
  • antinevralgice,
  •  antireumatice 
  • antisalmonelice.
   Va dati seama ce minunății poate face un produs care să combine aceste 2 ingrediente?

  Ei bine, această "cutiuță cu minuni " există sub denumirea de Vapour Rub în portofoliul celor de la Bells Healthcare, pe care îi găsiți în bazarul de sănătate. Produsul are acum 3 forme de prezentare:
Snufflebabe vapour rub 3 luni+, destinat bebelușilor și copiilor cu vârste mai mari de 3 luni
- Vapour Rub 6 luni +, pentru copilași mai mari de 6 luni 
- Vapour Rub 3 ani +, care este potrivit pentru copiii cu vârste mai mari de 3 ani, dar și pentru adulți 


 Cu o compoziție în care regăsim mentol, ulei de eucalipt și camfor, acest gel este indicat în special pentru a desfunda căile nazale în caz de rinite, sinuzite, răceală sau viroză, dar și alergii de sezon. 
 Eu am primit de curând spre testare un flacon pentru 3 ani + și l-am cam pus la treabă. 

   1. Fetița mea este alergică la acarieni, fapt care face ca în fiecare dimineață să se trezească cu nasul înfundat; pe lângă tratamentul cronic pe care îl urmează la indicația medicului alergolog, am folosit și Vapour Rub 3 ani +, în aplicații locale, masând ușor o cantitate mică de gel pe frunte;



    2. Chiar dacă m-am bucurat că am reușit să traversăm iarna fără răceli, mama-soacră a reușit să se îmbolnăvească tocmai acum, când a venit primăvara... Am apelat din nou la cutiuță și am aplicat gel pe piept, dar și pe zona cervicală, pentru a  oferi un confort sporit în timpul somnului;


    3. Fiindcă lucrez ca și fiziokinetoterapeut și vin mereu în contact cu diverse substanțe dezinfectante, am dezvoltat o rinită alergică, rinită care îmi dă bătăi de cap mai ales primăvara și toamna- respir mai greu, parcă niciodată nu am suficient aer și  mi se diminuează mirosul ( nu ar fi o problemă chiar atât de mare în anumite situații...); am pus o cantitate de mărimea unui bob de mazăre pe un șervețel umed pe care l-am introdus într-un saculet de plastic și l-am luat cu mine la serviciu; ori de câte ori simt nevoia să respir mai ușor, desfac saculetul și inspir, iar vaporii aromați își fac treaba;

    
   4. Am descoperit  și o utilizare pe care nu o veți găsi în prospect: fetița mea face baschet și zilele trecute a ajuns acasă cu dureri acute de umăr ; fiindcă aveam la îndemână cutiuta cu Vapour Rub, am masat-o ușor pe zona dureroasă; m-am gândit că uleiurile esențiale vor activa circulația în zonă și îi vor relaxa musculatura, iar durerea va dispărea; și am avut dreptate- după numai câteva minute micuța a venit la mine bucuroasă că nu o mai doare; în lumina acestei experiențe cred că l-am putea utiliza cu succes și în cazul durerilor de cap, dentare sau menstruale;




    5. Luând în calcul compoziția gelului sunt convinsă că și senzația neplăcută de mancarime resimțită ca urmare a muscaturilor de țânțari/ alte insecte va dispărea rapid ca urmare a aplicării unei cantități mici pe suprafața afectată. 

Cred că sunt suficiente motive să declar în cunoștință de cauză că Vapour Rub este o adevărată " cutiuță cu minuni ".

 Pe lângă acest produs am primit și un spray nazal Snufflebaby, o soluție ușor salină, care destindă nasul, hrănește mucoasa nazală și ii oferă protecție împotriva congestiei datorate prafului, polenului, bacteriilor ori virușilor. 
 Se aplică 1-2 puff-uri de 2-3 ori pe zi, în fiecare nară; se poate utiliza chiar din prima zi de viață a bebelușului până la vârsta adultă. 


 !!! Atenție doar la un aspect: fiecare membru al familiei are propriul său flacon! Acesta nu este transmisibil, din motive de securitate a sănătății. 

 Și pentru a mă bucura pe deplin de beneficiile acestei campanii de testare, unguentul Cimmerin a venit în întâmpinarea nevoilor noastre din această primăvara. Sub formă de gel, acesta este recomandat în cazul leziunilor de la nivelul buzelor și al comisurii acestora. 
   Fiind un unguent bacteriostatic, formează un strat protector pe suprafața buzelor, iar conținutul în vitamina B2 asigură menținerea sănătății buzelor. Se aplică ori de câte ori este nevoie o cantitate mică de  produs, lucru ușor de făcut datorită aplicatorului special. 


   Eu l-am folosit timp de 5 zile pe o leziune a comisurii buzelor datorată frigului, iar rezultatul a fost spectaculos. 

 !!! Voi ați folosit Vapour Rub ? Dacă da, postați pe profilul vostru de FB/ Instagram un clip/ o fotografie despre experiența voastră cu acest produs insotite de @bazaruldesanatate și @vapourrubro ,iar la finalul campaniei vor fi extrasi 2 câștigători a câte un pachet în valoare de 100 lei oferite de Bazarul de Sănătate. 
Concursul durează până în 12 aprilie 2019.

 Mulțumesc și mult succes!

11 comentarii:

  1. Par interesante. A suportat bine fetița ta spray-ul nazal? Nu e prea mentolat? Mulțumesc! Le voi avea în vedere 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu face mofturi. Oricum, este un copil foarte ascultator. Iar daca vede ca ii face bine nu il refuza. Si orice ii dau increrc intai eu. Puterea exemplului face minuni.

      Ștergere
  2. Nu am folosit chiar acest produs, dar mi-a dat cineva ceva asemănător pentru răceală. Și e foarte bun. În plus, am văzut și reclama multă facuta la TV.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reclama nu am vazut-o. Eu aveam ceva acasa, alta marca, dar acesta a fost mai usor acceptat de pustoica. Deci, are un punct in plus.

      Ștergere
  3. Foarte interesant articolul. Si eu am vapor rub in casa dar nu i-am acordat o asa mare atentie

    RăspundețiȘtergere
  4. Articolul tău a picat la fix. Odată cu venirea primăverii, încep să am probleme cu respirația. Am și sinuzită, ce-i drept, dar începând din martie, mă tot tachinează diferite alergii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Super articol, felicitări! Nu stiam de acest produs dar pare minunat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am folosit pana acum, dar am tot auzit de aceste produse. Cred ca cel pentru bune mi-ar fi foarte util.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vapour Rub pare un produs foarte util și mă tentează să îl folosesc, mai ales pentru problema mea alergică! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt produse foarte bune.

    RăspundețiȘtergere