marți, 31 iulie 2018

VIA - VIATA PENTRU BOLNAVII DE CANCER





                             De ce eu?



    Diagnosticul vine ca un trăznet. Îți da viața peste cap. Nici macar nu te-a întrebat nimeni daca ești pregătit. De fapt, pentru că sa fii pregătit? Să pui punct unei etape din viața ta? Să te întrebi cum va fi maine? Sau daca maine va mai exista?

   La început îți spui că nu este adevarat. Cu siguranță este vorba despre o greșeală. Chiar dacă în adâncul sufletului știi că nu este așa. Apoi te întrebi " de ce?" Ești tânăr, ai toată viața înainte, ai proiecte de îndeplinit, ai copii de crescut... Și ești singur... Sau așa alegi sa fii. Ți se pare cea mai bună variantă. Pentru că trebuie " sa îți duci crucea".

  Dar aceasta însingurare este ea însăși o condamnare la moarte! Cei dragi, prietenii și staf-ul medical sunt acolo ca să te ajute să lupti! Totul începe la nivel mental. Trebuie doar să accepți .

  Dar dacă îți este greu să vorbești si să iti deschizi sufletul în fața lor , a celor sanatosi , poate vei reuși să o faci împreună cu ceilalți oameni. Cei care lupta la fel ca tine.


                   Pentru ca noi


  Dacă până acum era greu să găsesti un mediu de comunicare, acum lucrurile s-au schimbat datorită Asociației Little People, asociație care oferă sprijin copiilor și tinerilor diagnosticați cu cancer; cu orice forma a acestuia . Ei au creat o aplicatie mobila ce poarta denumirea de VIA și poate fi descărcată gratuit atât din Google play , cât și din AppStore de către tinerii adulți diagnosticati , cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani.

  Scopul acesteia este de a realiza conexiuni și pentru a-i ajuta pe oameni să îsi învingă însingurarea. Le oferă un spațiu sigur , virtual, în care sa comunice , să își împărtășească neliniștile și micile bucurii, să întrebe și să primească răspunsuri, să lege prietenii sau, de de nu?, să se întâlnească și dincolo de ecran.



 Ei duc o luptă. De cele mai multe ori o fac în singurătate. Și nu pentru că ar fi singuri, ci pentru că ceilalți nu știu să le fie alaturi . E greu să vorbești și să găsești cuvintele potrivite. E greu să oferi o îmbrățișare sinceră in aceeași clipă în care te gândești că ar putea fi si ultima... Ți-e imposibil să zambesti știind că ochii tai plâng. Te doare ! Și îți vine să strigi de durere... Dar strangi din dinți și taci. Știi ce este însă curios? Ei nu vor decât să fim reali- cu lacrimi și zâmbete pe obraji, cu îmbrățișări stângace și cuvinte incalcite printre ele. Vor doar sa ne simtă alături în cel mai crunt război . Este suficient sa le oferim câte o gura de oxigen atunci când simt că cedeaza. Oricum nu putem lupta în locul lor! Dar îi putem tine de ✋!

  Este lucrul pe care îl face aplicația VIA: oferă un sprijin, o mana pe care acești războinici sa o prindă atunci când dragostea celor din jur îi deranjează. Poate că vi se pare ciudat, dar da, sunt momente in care nu mai vrei să ai pe nimeni langa tine. Ți se pare mai simplu și mai usor așa. Vrei să fii singur cu tine și cu boala ta. Să îi simți fiecare mișcare , să încerci să intuiești următoarea mutare pe care o va face. Este ca o partida de sah. Puterea minții face diferența. Doar că aici poți " trișa" putin. Deschizi aplicația și discuți cu ceilalți jucători. Vezi care sunt mutările lor câștigătoare . Care a fost momentul acela de cumpănă când au înțeles că se poate și au dat mat bolii. Uneori este mai simplu, alteori este nevoie de strategii pe termen lung, cu zeci de mutari in avans. Trebuie să gasesti răspunsul adecvat pentru orice surpriza. Iar ei, ceilalți soldați înrolați alături de tine in aceasta lupta , te vor ajuta sa zambesti din nou, să înveți să te bucuri de fiecare pas , să ai încredere în cei care te iubesc și încearcă să te sustina.

  Pentru că această lupta este despre iubire . Viața este prea scurta pentru altceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu