vineri, 4 august 2017

TOATE PANZELE SUS ! SPRE GELATO...



      
   Melodia de început ne aduna pe toți în sufragerie, in fata televizorului alb-negru . Duminică de duminică urmăream cu sufletul la gură aventurile corabiei "Speranța" și ale marinarilor ei.
     Citisem cartea, însă filmul mă fascina. Călătoream alaturi de Anton Lupan, Haralambie, Mihu și Ismail pe mările și oceanele lumii, de la Brăila spre Țara de Foc. Mă întristam ori de câte ori eroii sufereau , mă bucuram când scăpau din furtuni și încurcăturile create de nătângul bucătar, zâmbeam la gafele tânărului mus și mă înfuriam atunci când erau la un pas în urma pierdutului Pierre Vaillant. Nu înțelegeam prea bine povestea de iubire dintre Adnana și chipeșul căpitan, însă am urmarit-o emoționantă prin  Istanbul, Atena, Pireu, Marsilia, Rio de Janeiro, Montevideo si Port Said.
    Cred că o astfel de pasiune a simțit și Guglielmo Visani atunci cand a creat Siviero Maria , acea înghețată italiană autentică, realizată manual, pe care a numit-o în cinstea soției sale, Maria. Este o "gelato" de savurat alaturi de familie, urmarind serialul preferat. Noi revedem cu drag "Toate panzele sus!" alaturi de micuta . Ce noroc ca putem crea punti peste timp , intre copilaria noastra si a ei, intre anul de gratie 1958 si 2017, trecand prin 1977! Nimic nu s-a schimbat in reteta, ingredientele fiind intodeauna de cea mai buna calitate. Iar faptul ca fiecare caserola este umpluta si decorata manual o face unica si irepetabila.

   Tin in mana "cutiuta cu minuni" , savurand-o lingurita cu lingurita , iar gustul de fistic ma acompaniaza in cautarea prietenului pierdut. Exact asta cautam: o savoare care sa imi aminteasca de vechi prieteni, de legatura aceea unica existenta intre doi oameni , care nu tine cont de frontiere, oceane ori furtuni. Filmul este mai mult decat o aventura. Este o evadare, o "corabie" care te poarta in timp .




    Dar si un moment de relaxare alaturi de cei dragi. Un film, o lingurita de inghetata si multe amintiri. Cremoasa , aluneca alintandu-mi papilele gustative , iar eu stau cu sufletul la gura: se vor intalni sau nu? Este unica , la fel ca si prietenia lor. 





  "Toate panzele sus!" spre aventura, spre amintiri, spre cei dragi, spre iubire,  spre...gelato!

5 comentarii:

  1. Iubesc gustul acestei înghețate,in Italia avea un gust unic,era de la mama ei,chiar că mi ai răscolit multe amintiri frumoase 😍😘 gelato di pistachio!

    RăspundețiȘtergere
  2. Valeria Chertes4 august 2017 la 14:15

    Iubesc inghetata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Inghetata care ne racoreste in zilele caniculare si nu numai,oare este cineva la care sa nu-i placa ?-nu cred la noi in familie e un deliciu !

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place inghetata cu fistic, dar acest sortiment nu l-am gustat.

    RăspundețiȘtergere