joi, 2 aprilie 2015

OAZA DE PE BLOC


    Locuiesc la bloc. Intr-una din acele "lame" construite in anii '80. Deaspura mea doar cerul. Vara izolatia se incinge si imi ofera o "temperatura de confort" de cca 30*Celsius in casa! Iar iarna, merge centrala mai ceva ca intr-o sera...

  Si fiindca tot veni vorba de sera...Imi place sa am mereu la indemana diferite plante aromatice verzi si proaspete. Motiv pentru care jardinierele mele sunt pline cu patrujel, marar, busuioc...chiar si rucola. Anul trecut am experimentat si o rosie de ghiveci, pe care am adus-o cu tot cu jardiniera de la parintii mei de la tara!




    Ma gandesc de ceva vreme sa imi amenajez o gradina pe terasa blocului, situata chiar deasupra apartamentului nostru. Stiu ca am nevoie de aprobarea vecinilor si a asociatiei de locatari...dar sper sa nu fie o problema. Mai complicat ar fi cu studiul ce presupune masurarea incarcarii plafonului. In prima faza as incepe cu jardiniere in care se seman patrunjel, marar, busuioc si alte plante aromatice. Sincer, as incerca si niste rosii si capsuni. Iar daca vecinii mei vor , am putea planta si alte legume.
  Pe langa legume si verdeturi proaspete ne-am bucura si de un aer mai curat .  In plus, am putea avea o activitate placuta impreuna cu copiii nostri ( pe care ii vom supraveghea indeaproape , chiar daca vom monta parapeti de siguranta!) . Nu cred ca aceasta investitie ar fi mai mare de 500 de lei :
  • jardiniere
  • pamant 
  • rasaduri
  • seminte
  • parapeti de siguranta
  Iar daca  lucrurile merg bine si studiul ne pemite, am putea intinde si niste gazon care imi va proteja apartamentul de canicula verii, dar si de frig.

  In alta ordine de idei, oraşul nostru devine tot mai aglomerat si mai poluat, parcurile dispar de la an la an, iar spaţiile verzi devin tot mai scumpe la vedere. În lipsa lor, terasele  devin o soluţie viabila pentru creşterea spaţiului verde din interiorul oraşului. Ar trebui sa urmam si noi exemplul S.U.A. si al tarilor din Europa , unde astfel de oaze au devenit ceva obisnuit.
    Confor ultimelor studii fiecărui roman îi revin doar 7 metri pătraţi de spaţiu verde!!! Este mai mult decat PUTIN! Acest fapt ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne faca sa trecem la fapte - sa ne inverzim blocurile. O astfel de oaza ar aduce numai beneficii :
  • reprezintă un loc de relaxare şi deconectare cu totul inedit
  •  reduce efectul de seră
  •  este o sursă de aer curat şi absoarbe emisiile de dioxid de carbon
  •  prelungeşte durata de viaţă a acoperişului
  •  în timpul verii, temperatura unui acoperiş ajunge chiar şi la 70˚ Celsius, în timp ce temperatura unui acoperiş verde nu depăşeşte 25˚ Celsius
  •  iarna, temperatura nu scade sub 4˚ Celsius.
  Si sa nu uitam ca astfel de oaze se pot face şi pe terasele parcărilor, garajelor, hotelurilor şi chiar clădirilor publice.

Haideti sa luam exemplul lui Costin si sa schimbam fata oraselor noastre!



4 comentarii:

  1. ce idee buna!!! se vede ca cineva isi bea lapticul de dimineata!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vii sa ma ajuti? Si a'propos: tu ai doua balcoane super. Ce ti-ai propus?

      Ștergere
  2. Ce super idee! Sper sa o si poti pune in aplicare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper si eu. In geam, deja am patrunjel in jardiniera...a fost cam frig pentru altceva.

      Ștergere