duminică, 1 februarie 2015

ECONOMISESTE GATIND INTELIGENT



   


  Cand am citit despre aceasta provocare mi-am adus aminte de bunica. Va intrebati de ce? Pentru ca niciodata nu am inteles, copil fiind, de ce dupa fiecare masa intreba: "Bine...dar noi maine ce mancam?" Mi se parea atat de absurd! Cum adica "ce mancam?" Gradina ii era plina de legume si zarzavaturi si ograda de animale si pasari, iar ea se intreba intr-una acelasi lucru...Si mai stiti ceva? Nu am vazut-o niciodata ARUNCAND MANCARE! Oare cum facea?


 Eu, recunosc, aruncam destul de multa mancare pana acum cativa ani...8 mai precis. Eram mereu pe drumuri si eu si sotul meu, astfel incat de cele mai multe ori ajungeam acasa seara cand, evident nu era momentul pentru 3 feluri de mancare! Si uite-asa, toata stradania mea de la sfarsitul saptamanii ajungea la...gunoi: si ingredientele, si banii, si energia, si...placerea.
 Cand s-a produs declic-ul? In momentul in care am aflat ca urma sa devenim parinti si trebuia sa am grija ce , cat si cand mananc. Am invatat ca pot gati o oala mai mare de supa/ ciorba, dar pentru felul principal pot improviza la infinit! Am invatat ca pot economisi timp si energie gatind la cuptor sau innabusit. Am invatat ca si resturile pot constitui ingredientele unei mese delicioase. Am invatat ca...

1.Îți poți reduce consumul de carne în multe feluri diferite- folosește mai puțină carne în fiecare fel de mâncare și adaugă legume în schimb.


2. Nu arunca mancarea si resturile!- evită acest lucru prin cumpărarea cantității corecte de alimente, gătirea unor porții potrivite; mâncarea de ieri se poate transforma astăzi în pizza , paste sau plăcintă ( sa fii creativ inseamna sa economisesti inteligent!).



3.  Arunca o privire in frigider- probabil ai o mulțime de alimente de care nici nu știai că sunt acolo;uită-te la ele, miroase-le, gustă-le și decide ce păstrezi și ce vrei să faci cu ele.


4.  Vinul/sucul de fructe proaspat rămas  poate fi congelat în cuburi și apoi poate fi folosit la sosuri.



5. Daca familia ta numara mai multi membri si fiecare are gusturi diferite, gateste doar preparatul de baza si asezoneaza-l pentru fiecare, dupa preferinta cu condimente, ierburi si/sau sosuri  ( eviti astfel sa pregatesti 3-4 feluri care , inevitabil, se vor transforma in resturi!).
 

6. Alege retete simple , nu trebuie sa gatesti sofisticat in fiecare zi! 





 "Daca  tot trebuie sa mancam de trei ori pe zi, zi de zi, pana murim, macar sa mancam lucruri bune!" spunea...

  
   ...Jamie Oliver, de care cred că a auzit toată lumea ,fiind  unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din lume. Este protagonistul a numeroase serii de emisiuni, difuzate în peste 100 de țări, autor a 26 de cărți de rețete, dintre care 11 publicate și în România la Curtea Veche Publishing.






 Cartea a aparut in contextul in care s-a stabilit, statistic vorbind, ca fiecare român aruncă aproximativ 100 de kilograme de mâncare anual, iar 15% din mâncare nu este nici măcar scoasă din ambalaj! La nivel internațional, aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, așa că în contextul crizei resurselor, comunitatea internațională face eforturi pentru educarea populației în spiritul unui stil de viață sustenabil.

  Cu alte cuvinte,  irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

Voi  cata mancare ati aruncat azi,   Brandusa , Mirela si Octavia ? Astept sa raspundeti provocarii #SaveWithJamie și #EroulSaptamanii !











27 de comentarii:

  1. RETETE BUNE SI SANATOASE / IN PLUS SUNT SI ARATOASE!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu il IUBESC pe Jamie si toti prietenii mei au fost rasfatati cu multe din retetele lui gatite de mine! Imi place initiativa lui

    RăspundețiȘtergere
  3. eu nu arunc mancare Amalia,eu stiu cati bani dau pe mancare si cata munca este sa prepar ceva si de aceea imi place sa incropesc alt fel de mancare din ce ramane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu mai arunc de ceva vreme, dar, asa cum am recunoscut, am facut-o. Si acum ma gandesc cu groza cat eram de indiferenta...Dar, m-am maturizat si din acest punct de vedere.

      Ștergere
  4. Ma recunosc in articolul tau. Sa stii ca si eu mai sar calul la cumparaturi si ma trezesc cu lucruri inutile in cos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca -mi ramane mancare dau saracilor...

    RăspundețiȘtergere
  6. interesant articol

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur ca te-ai alaturat acestei initiative. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte tare subiectul ...Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  9. Un articol cu adevarat interesant...acum cand am 2 copilasi ma gandesc zi de zi ce sa le mai gatesc, nu mai fac oale intregi cu mancare pe care sa le arunc peste 2-3 zile.Recunosc si eu ca am facut-o dar acum cel putin seara fac ceva rapid atunci pe loc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Grozava initiativa! Nu am privit lucrurile asa pana acum...

    RăspundețiȘtergere
  11. Niste sfaturi bine-venite. Multumesc si succes.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit aseara , mi-a placut ideea de a refolosi mancarea , si eu fac la fel , daca am cascaval, ceva ciuperci carne, fac o pizza .. incercam sa nu aruncam , desi se mai intampla... Ca oamenii sa se trezeasca din risipire ar trebui sa fie constienti de faptul ca altii ar da orice pentru bucata aia de paine pe care o arunca ei sau pentru mancarea ce zace in frigider in favoarea fast food-urilor ..

    RăspundețiȘtergere
  13. foarte frumos articol, de mare ajutor. Multe idei bune de a face economii

    RăspundețiȘtergere
  14. O initiativa interesanta si bine-venita in contextul actual.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uniunea Europeană a declarat 2014, „anul împotriva risipei de mâncare” şi a cerut statelor membre să ia măsuri pentru combaterea fenomenului. Ma bucur ca in sfarsit, aceasta initiativa a ajuns si in Romania!

      Ștergere
  15. eu nu arunc mancarea niciodata :) mereu se pot gati feluri minunate cu resturi de prin frigider :)
    trebuie luat cantitati cu masura ca astfel sa nu irosesti banii LD

    RăspundețiȘtergere
  16. Interesant articolul si foarte adevarat...si cu ce ne ramane prin frigider putem obtine mancaruri delicioase !

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte interesant si util multumesc Dantes

    RăspundețiȘtergere
  18. In aceste conditii iti dai seama cata mancare arunca restaurantele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic ca este si o greseala de marketing: de multe ori asteptarile patronilor sunt prea optimiste si raman cu multa manare p stoc. In plus, restaurantele aruncă mâncarea şi pentru că românii nu ştiu să ceară porţia neconsumată la pachet.

      Ștergere
  19. Cristina,foarte bine ai punctat. Ce zici,Amalia?

    RăspundețiȘtergere
  20. Amalia,eu am "avut tupeul"sa cer o data niste pizza la pachet...Nu iti spun ce privire mi-a aruncat chelnerul si cum mi-a raspuns...

    RăspundețiȘtergere