sâmbătă, 30 noiembrie 2019

CRACIUN DE ACADEA



  - Mami, mami, stii cate zile mai sunt pana la Craciun? Exact 25!
 - Esti sigura?
 - Daaaa! Le-am numarat pe "Calendarul cuminteniei"!
..............................................................................

  Aici trebuie neaparat sa fac o paranteza...mai bine zis o acolada. 
  Inca de cand avea vre-o 2 anisori , cand prin magazine isi faceau aparitia globurile, ghirlandele, figurinele din ciocolata si expozitia de jucarii a spiridusilor ( ! ) , ii desenez micutei un calendar cu zilele ramase pana la Craciun. Daca era cuminte trecem in patratelul corespunzator o inimioara rosie . Daca dimpotriva facea cate-o traznaie era locul pentru o bulina neagra. Va imaginati ca nu prea existau astfel de pete in "calendarul cuminteniei" fiindca se straduia sa manance fructe, sa doarma la pranz, sa isi adune jucariile sau sa o asculte pe bunica.
  Anii au trecut , dar obiceiul a ramas. Este, daca vreti, mica noastra traditie. Dar in patratele au inceput sa apara si reperele importante de la scoala : notele de la teze sau premiile de la diferite concursuri. Asta asa, ca sa il mai imbuneze pe Mosul , destul de suparat uneori pentru emailurile primite de la spiridusi . Sunt rare aceste momente si tin de obicei de aspectul "tehnologie" . Niciodata insa nu este nevoie de o bulina neagra...Cel mult un punct mai acatarii, asa ca cel pus pe "I" ...
 Acolada inchisa.

.......................................................................

  - Perfect. Inseamna ca mai e mult...
  - Mult?! Nici vorba! Trebuie sa termin felicitarile, sa facem lista cu prjiturile, meniul si, cel mai important, lista de cadouri. A'propos: stii ce am gasit ieri in timp ce imi faceam proiectul despre Craciun? Multe dulciuri haioase: acadele, bomboane, jucarii ...Ar fi perfecte pentru copii, dar si pentru atarnat in brad in locul clasicelor bomboane sau pe masa ca si decor . Sigur le-ar placea colindatorilor! Sa stii ca am salvat link-ul... l-am pus la favorite.

  Era atat de entuziasmata si vorbea cu atata incantare , incat nici nu am indraznit sa o intrerup.

  - Ei, ce zici de ideea mea? Vii sa vezi?

 Mai conta ca abia intrasem in casa dupa o tura cu multi pacienti , obosita si flamanda? Bineinteles ca nu! 

  - Uite mami: CandyToys ! Inseamna cumva "jucarii dulci"?
  - Asa cred...
  - Ce zici de aceste acadele? Ar arata super in brad asa, rosu cu alb. 


 - Si ar fi o tentatie in plus pentru cei mici...
 - Bine, mami... 
 - Dar ai dreptate : ar da un farmec aparte bradului nostru. Si sunt handmade.
 - Asta inseamna ca fiecare bastonas este preparat asa cum facem noi prajiturile? Ce interesant!
 - Ziceai ceva de niste jucarii?
 - Da. De fapt sunt globuri de zapada. Stii  cat de mult imi plac ... Uite , il poti rasurna ca sa ninga, iar in baza cred ca sunt bombonele. Ce parere ai? Nu-i asa ca sunt frumoase? 


 - Sunt interesante. Mie imi plac si aceste acadele pufoase. Par a fi gen marshmallow .
  - Chiar sunt, mami. Ce dragalase sunt- Mos Craciun, brad, om de zapada... Stii la ce ma gandesc? Pe servetele, langa tacamuri , sa asezam si cate o astfel de acadea. Nu ar fi super? 


Te rooog, mami! Putem sa comandam? 

  Ochisorii stralucitori care parca si vedeau dulciurile asezate frumos la locul lor , zambetul mai dulce decat orice acadea si promisiunea din spatele lor sunt o arma mult mai puternica decat orice contraargument ... Cum as putea refuza? 

  Craciunul este sarbatoarea bucuriei , a copilariei si a iubirii. Craciunul aduce colindatori in prag, pe care se cuvine sa ii primim cu inima deschisa. Cand eu eram copil primeam mere, nuci , cate un banut sau bomboane. Cel mai mult ma bucurau acestea din urma fiindca erau rare si speciale. Le adunam intr-un cosulet si cateva zile le admiram asa, colorate cum erau. Abia apoi indrazneam sa le gust. Stau acum si ma intreb ce as fi facut daca as fi primit un bastonas sau o acadea...Cred ca voi afla raspunsul la aceasta intrebare in seara de ajun cand le voi imparti copiilor. 

  Fiindca anul acesta vom avea nu doar un Craciun binecuvantat alaturi de cei dragi, ci si un Craciun dulce...de acadea.



  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu