marți, 14 mai 2019

APERITIV CU MATCHA, CREMĂ DE BRÂNZĂ ȘI RODIE



  Vă întrebați probabil ce caută "matcha" în această combinație. Veți afla citind mai departe . 

 Ce este "matcha "?




   Am auzit de matcha întâmplător, citind un articol despre nutriție. Curioasă din fire și deopotrivă interesată de alimentația sănătoasă...sau cât mai sănătoasă...am încercat să gasesc  mai multe informații despre această pulbere-minune despre care vorbește toată lumea.

 Am aflat astfel că "matcha" este de fapt o pulbere foarte fină obținută prin măcinarea frunzelor de ceai verde. Nimic deosebit, veți spune. Doar că acest praf este obținut manual, prin frecarea între două pietre a frunzelor uscate. Și unde altundeva dacă nu în îndepărtata Japonie, fiindcă locuitorii acestei țări sunt recunoscuți  pentru răbdarea lor, dar și pentru cultura lucrului bine făcut ?  

   Dacă în trecut era consumat doar de către călugării budhiști, acum pudra de matcha este un ingredient de valoare în marile restaurante ale lumii: infuzată în latte-uri și  cocktail-uri, smoothie, presărată peste mâncăruri sau ca și ingredient în deserturi clasice sau raw. Ba chiar și  industria cosmetică începe să o introducă printre ingredientele produselor cosmetice de îngrijire a tenului! 

Beneficiile ceaiului matcha

  Acest ceai conține de 137 de ori mai mulți  antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit, având astfel o capacitate de absorbție a radicalilor liberi de 1348 unități/gram. Practic, radicalii liberi nu sunt altceva decât fragmente moleculare care "sapă" prin organismul uman în căutarea de electroni de care să se lege, distrugând astfel celule, proteine sau chiar ADN. Iată de ce este foarte important ca,  prin alimentație, să ne asigurăm aportul necesar de antioxidanți. Aceștia sunt nutrienți care reduc stresul oxidativ, respectiv cantitatea de radicali liberi. 

  Observați asadar DE CE putem consuma ceai verde sau, mai exact, pulbere de matcha.

  Sintetizând, beneficiile consumului se regăsesc în  efectele sale:

  • antioxidant
  • antiaging
  • ajută în procesul de concentrare
  • stimulează metabolismul
  • ajută la prevenirea cancerului
  • scade presiunea arterială
  • întărește sistemul imunitar
  • previne pierderile de memorie la vârstnici




Cum consumăm doza zilnică?

   După cum spuneam la începutul articolului, o poți folosi într-un simplu ceai, cu lapte, în smoothie, deserturi sau, așa  cum am făcut eu, într-un aperitiv sau gustare. 


APERITIV CU MATCHA, CREMĂ DE BRÂNZĂ ȘI RODIE 






Ingrediente:
  • 400 g cașcaval 
  • 300 g cremă de brânză 
  • 1 lgt pudră matcha Niavis
  • 2 lg smântână 25% grăsime 
  • 1 rodie 
  • sare , după gust
  • 1/2 lgt piper alb



Mod de preparare:

  Crema de brânză o amesteci cu piperul alb și un praf de sare, apoi împarți cantitatea în două. Jumătate o lași așa,iar în cealaltă adaugi pudră de matcha și smântâna și omogenizezi astfel încât să obții o pastă fină, de culoare verde .

 Desfaci ușor rodia ,cu grijă să nu zdrobești semințele. 




 Cașcavalul îl tai felii de 1 cm grosime și îl așezi într-un vas termorezistent pe care îl introduci în  cuptorul preîncălzit la 180*C pentru 10 minute. Practic trebuie să se topeasca. Între timp îți pregătești un celofan sau o folie alimentară. Când cașcavalul este topit golești conținutul pe folie, întizându-l în strat gros de cca 0,5 cm. Ai grijă că este foarte fierbinte! Eu folosesc o altă bucată de folie în acest scop.




  Peste foaia de  cașcaval întinzi crema de brânză, în straturi alternative alb-verde. Presari uniform boabele de rodie și rulezi cât poți de strâns, fixând bine la capete. Dai la frigider pentru 2 ore .






  Se servește tăiată felii groase de 1 cm cu ajutorul unui cuțit umed și cald.



7 comentarii:

  1. Valeria Chertes14 mai 2019 la 08:01

    Mulțumim pentru rețeta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Valeria Chertes18 mai 2019 la 13:23

    Am sa fac și eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acasa nu imi iese niciodata ceaiul matcha, cred ca nu reusesc eu sa il pregatesc cum trebuie.
    Trebuie sa recunosc ca am gatit multe retete dulci cu pudra matcha si au iesit minunat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar arată bine aperitivul tău. Nu am folosit niciodată acest produs, dar la câte beneficii are consumarea lui, sunt tentată să încerc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai ce bine arata! Minunat ca aperitiv. Am si eu matcha acasa, dar nu pulbere ci ceai dar nu stiam ca are atatea proprietati

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesantă recomandare de ceai. Chiar o să încerc combinația asta! Foarte fain și articolul! Mulțumim! :D

    RăspundețiȘtergere