luni, 27 martie 2017

TABARA EDUCATIONALA - UN MOD DE A-TI DESCOPERI VOCATIA


                                                   

                             Putina "istorie"

   
    Am absolvit liceul in 1990. Un liceu bun. De fapt, cel mai bun liceu din oras - cel de informatica. Numai ca noi nu ne-am inteles defel ! IT-ul a fost si a ramas o mare necunoscuta. Motiv pentru care am profitat de schimbarile survenite in decembrie 1989 si am ales un alt drum , mult mai apropiat sufletului meu - medicina. Desi am trecut prin mai multe etape , pana la urma am ajuns sa fac ceea ce imi place cu adevarat.
  
    Ma intreb cum ar fi fost daca as fi avut posibilitatea ca inainte de a pasi pe poarta liceului sa ma familiarizez cu ceea ce presupune programarea si informatica in sine. Sau daca as fi putut sa invat intr-o alta tara , chiar si in domeniul in care profesez acum sau orice alt domeniu. Nu este usor sa descoperi ceea ce te defineste cu adevarat si, uneori, pierzi timp cautand .


                                       Actualitati in educatie


   Nu este insa timpul pierdut!Am citit ca exista tabere educationale pentru toti, de la 3 la 65 de ani. 
   Ce este o tabara educationala? O variantă deosebita pentru tinerii care vor să-și continue studiile în străinătate (98% dintre aceste tabere sunt organizate în campusurile liceelor și universităților de elită din străinătate), pentru a se obișnui cu sistemul de învățământ, cu atmosfera internațională de studiu, cu societatea etc.

       Principalele atuuri si beneficii ale unor astfel de tabere sunt:
  • EduTabere individuale si de grup, pentru varste intre 3 si 65 de ani;
  • programe academice, recreative, tematice/vocationale sau mixte in limbile engleza, franceza, italiana, spaniola, germana etc;
  • sprijin si monitorizare permanente pe toata durata procesului de inscriere , studiu si calatorie;
  • peste 90% din tabere au incluse in program toate facilitatile si activitatile necesare, insa pot fi si personalizate ca servicii;
  •  servicii de consultanta individuala, personalizata pentru fiecare familie in parte;
  • le oferă încredere tinerilor, că se pot descurca fără să fie și părinții cu ei în străinătate;
  • le arată tinerilor cum este educația în afara țării;
  • este o ocazie bună pentru tineri de a-și perfecționa cunoștințele limbilor străine;
  • telefon de urgenta la IntegralEdu-24 din 24, 7 din 7 zile pe saptamana.

    Bine-bine veti spune, dar cat costa o astfel de tabara? Nu sunt multe familiile care sa isi poata permite un astfel de "lux"...

    Pentru a-mi face o idee despre ceea ce inseamna o astfel de oportunitate am ales tabara la Hotel Institute Montreux. Mi-a atras atentia faptul ca propune un program tematic/vocational deschis tinerilor de 16-20 de ani, in limba engleza (  motiv pentru care este necesar sa cunosti aceasta limba la nivel  B1 (Intermediate) sau 4.5 IELTS.) , pe malul lacului Geneva , intr-un vechi hotel renovat si dotat cu tehnica de ultima generatie.

                                      HIM_Exterior.jpg

     Aici , "cursantii au posibilitatea sa cunoasca universitatea, sa se intalneasca cu actualii studenti si sa utilizeze facilitatile universitatii. In fiecare trimestru, Hotel Institute Montreux primeste aproape 550 de studenti din intreaga lume. Școala are o biblioteca moderna, cu resurse actualizate, precum si o sala de informatica." dupa cum este prezentat cursul de catre cei de la IntegralEdu.
    Programul de studiu imbina fericit orele de curs cu practica si divertismentul, astfel incat elevii sa se familiarizeze cu avantajele si, de ce nu?, dezavantajele unei diplome in domeniul hotelier. 
   Sincer, personal as opta pentru cursul de "Introducere in arta culinara":
  • Introducere in arta culinara clasica – o combinatie de demonstratii culinare si cursuri practice, precum si formare teoretica privind calitatea produselor alimentare si a continutului lor;
  •  Introducere in designul meniului – pregatirea diverselor meniuri, in functie de preferintele clientului;
  •  Organizarea si administrarea unui restaurant;
  •  Produse alimentare din intreaga lume;
  •   Introducere in pregatirea deserturilor si diferitelor tipuri de produse de patiserie - master class-uri cu tema "ciocolata si branzeturi elvetiene".
   Cursul dureaza o saptamana si costa  1860 CHF , pret care include: 
  • Cazare in campus, in camere duble confortabile cu baie;
  • Pensiune completa de luni pana vineri, brunch si cina pentru sambata si duminica;
  • Cursuri;
  • Materiale de studiu;
  • Certificat;
  • Excursii si vizite educative - crama de vinuri, fabrica de branza, fabrica de ciocolata, muntii si lacurile din zona;
  • Telefon 24/24 in caz de urgente.
      Eu stiu ca pentru mine este cam tarziu, cel putin pentru acest curs, dar poate ca aveti copii aflati la varsta la care inca nu stiu pe ce drum sa mearga in viata, ce le place sa faca ori pur si simplu cauta noi provocari si informatiile oferite de mine va sunt de ajutor. Iar daca nu v-a placut propunerea mea puteti intra pe site pentru a gasi intreaga oferta si, credeti-ma, aveti de unde alege!


                                                In loc de concluzie


   Invatamantul romanesc este renumit in lume pentru pregatirea de inalta calitate care se face in anumite domenii: IT, medicina, drept. Oare nu s-ar putea organiza astfel de tabere educationale si la noi? Am atrage elevi/studenti, turisti si, nu in ultimul rand, fonduri.
    E doar o idee...
 

7 comentarii:

  1. Ar fi super minunat daca si la noi s-ar infiinta asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. ar fi minunat sa se organizeze astfel de tabere

    RăspundețiȘtergere
  3. Este destul de scump pentru o astfel de tabara. Putine familii si-ar putea permite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, ar fi bine sa se infiinteze astfel de tabere.

    RăspundețiȘtergere
  5. ee asa da,chiar mai vizionez filme,si in diverse filme sunt tabere ca cele spuse de dvs,la noi nu stiu ce sa zic,este putin mai dificil

    RăspundețiȘtergere
  6. problema este,ca nu prea se gandesc la asa ceva cei de sus

    RăspundețiȘtergere