luni, 13 martie 2017

ECOSPHERA LUI "CLAMPANICI"



                               


    ECOSPHERE SI RESPONASALIZAREA COPIILOR





  Am o zgatie de fetita care de  cand a inceput sa vorbeasca vrea ba catel, ba pisica, ba iepuras, ba hamster, ba mai stiu eu ce animalut de companie. Numai ca mama ( adica subsemnata) trebuie sa fie atenta la toate detaliile: puiul este alergic, deci fara animalute cu par ori pene. Dar ce te faci cand doi ochisori te privesc pana in strafundul sufletului , iar coltul guritei tremura "te rog, mami...te rooog!..."?
  Cedezi. Sau mai bine zis faci un copromis. Si ce altceva este mai la indemana daca nu un pestisor? L-am botezat Dory, dar intre timp si-a castigat numele de "Clampanici". Stiti de ce? Pentru ca este un fomist si ori de cate ori ne vede prin preajma iese la suprafata apei si clampaneste...cerseste mancare . Iar daca nu il bagam in seama mai face si cate o pirueta, lovind nervos cu coada.
  Radem pe seama lui si ii vorbim precum unui nou membru al familiei. Micuta cel putin ii ureaza buna dimineata , ii da sa manance  si ii spune si noapte buna. Ba, de cateva ori am surprins-o povestindu-i cum a fost la scoala ! Ii schimbam apa impreuna si ea ii aranjeaza pietricelele . Este o responsabilitate de care se achita cu brio si nu pot decat sa ma felicit pentru decizia luata.

   Insa va veni si momentul in care "Clampanici" al nostru nu va mai fi. Va pleca la Doamne-Doamne. Nici nu vreau sa ma gandesc la suvoiul de lacrimi care va inunda micul ecosistem din care a disparut eroul principal. Ce este de facut?

 Sa ii ofer altceva in schimb. Pestisorul va fi de neinlocuit, dar... mamele au intodeauna o varianta de rezerva, nu-i asa? Tot cautand si informandu-ma am flat despre ...EcoSphere ,  o versiune simplificata a ecosistemului planetei noastre.


                      Small Sphere EcoSphere


   Conform DEX , ecosfera este un strat sferic în care doza de radiații (luminoase, termice etc.) emise de un Soare central favorizează dezvoltarea materiei vii pe o planeta. In situatia data Soarele este reprezentat de catre lumina zilei, iar planeta de catre insasi sfera de sticla in care avem apa, alge , creveti si bacterii. Aceast univers in miniatura,  reprezinta intr-un mod foarte simplu interactiunea dintre lumea animala si vegetala si  apa.

    Principiul pe care "functioneaza " este foarte simplu:


  




                                 Ecosphere




  
  • algele produc oxigen prin fotosinteza, pentru aceasta avand nevoie doar de lumina si de dioxid de carbon;
  • crevetii respira oxigenul produs de alge si se hranesc cu bacterii si cu alge;deseurile produse de creveti sunt transformate de catre  bacterii in substante nutritive pentru alge;
  • atat crevetii cat si bacteriile produc dioxid de carbon, necesar algelor in procesul de fotosinteza.

   Atat de simplu , dar atat de eficient! Aceste ecosisteme inchise nu au nevoie decat sa fie expuse la lumina intre 6-12 ore pe zi, la o temperatura de 15-30*C. Atat! Restul vine de la sine . Nu ne mai ramane decat sa urmarim micii creveti cum rontaie bacteriile si algele de pe peretele de sticla ori vechea lor carapace. Si sa ne relaxam. Eu si micuta mea zgatie , care se va bucura ca "mami a mea care le stie pe toate" ( fiindca asa sunt mamele,  daca nu stiati pana acum...) a facut cea mai buna alegere si i-a oferit unul dintre acele cadouri inteligente , pe care toti prietenii ei le admira.

  As opta pentru modelul  sfera deoarece tocmai a invatat la scoala ca este forma perfecta. In acest mod , matematica si stiintele se vor imbina sub ochii ei si va invata ca echilibrul in natura este pastrat prin evolutie, chiar daca uneori este foarte fragil. Dar va fi si o fereastra deschisa spre mediul subacvatic , dincolo de corali, pietre , nisip , apa si pestisori dragalasi.

  Aceste mici minuni se bazeaza pe cercetarile facute de catre NASA pentru  construirea statiilor spatiale ce urmau sa cerceteze sistemul nostru solar. Oare vom putea realiza astfel de ecosisteme pe alte planete? Noi , oamenii, am fi micutii creveti si ar trebui sa avem grija ce si cat producem sau distrugem pentru a supravietui. O lectie despre echilibru si supravietuire pe care ar trebui sa ne-o insusim temeinic inca din copilarie, pentru a nu fi nevoiti sa ne cautam alta casa, dincolo de granitele globului pamantesc...

  Deocamdata nu se pot cumpara decat on-line si se preconizeaza un program de afiliere cu procent de pana la 15%. O idee buna zic eu , pentru ca astfel tot mai multi copii, tineri si varstnici se vor putea bucura de minunea din sfera, dar - sper eu- vor fi si responsabilizati si se vor gandi de doua ori inainte de a rupe o floare sau o frunza.

Pana atunci va fac cunostinta cu  Ecosphera lui "Clampanici", zis si Dory:

6 comentarii:

  1. Am avut o pisicuta care a murit de batranete. Dupa moartea ei nici, nici baiatul nu am putut sa o inlocuim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta este din pacate partea cea mai urata a fiecarei povesti. La un moment, va pleca de langa noi si mu va mai fi chiar asa frumos momentul. Eu nu am putut trece nici acum peste moartea catelusei.
    Si fetita mea este innebunita dupa animalute si tot timpul ochisorii ei te fac sa-i iei unul.

    RăspundețiȘtergere
  3. da si noi am avut un hamsterica.si a murit de batranete..a fost crunt

    RăspundețiȘtergere
  4. De cand ma stiu am avut pestisori...de cand eram mica! Acum cand sunt la casa mea, casatorita am acvariu mare de 60 l ! Am inceput cu un borcanel cu un pestisor, ca si tine iar acum nu ma pot opri!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos..Toata lumea a avut cate un animalut care nu doream sa plece dar asta e sensul vieții..TRAIESI APOI ...MORI..

    RăspundețiȘtergere