marți, 24 iunie 2014

AMINTIRI CU AROMA DE LAPTE

Dintr-odata,amintirile dau navala: curtea bunicilor…un sat din inima Olteniei…

 

IMGP3158

 

...dimineti asurzitoare de carduri de gaste…tarana fierbinte si aerul asijderea…lubenita si pepeni…Dasnatuiul…si ea: slaba,iute ca o zvarluga,cu o inima mare- bunica mea…si el: inalt,bine facut, aprig la manie, cu suflet de copil-bunicul meu…si eu: botul de om pe care l-au crescut de cand aveam 6 luni...

 

Imi amintesc ca am crescut asteptand vacantele de vara. Iar ei au imbatranit de la o vacanta la alta , dorindu-si sa traiasca atat cat sa ma vada mireasa. Numai ca Dumnezeu i-a chemat la El inainte ca eu sa le pot indeplini dorinta...

 

Seara era momentul in care ne adunam toti in jurul mesei si sporovaiam despre ce s-a intamplat peste zi si ceea ce va urma sa facem odata cu rasaritul soarelui. Bunica asternea musamaua rosie cu flori galbene, aseza pe ea painea aburinda proaspat scoasa din tast si strachina cu "lapte covasit"...si azi cand mananc iaurt vad cu ochii mintii apusul soarelui in spatele casei bunicilor.

 

IMGP3413

 

  Cum facea bunica acea delicatesa...iaurtul de azi?

 

     Fierbea laptele si apoi il lasa la racit; cand era caldut ,punea in el "covasala" ( era un praf obtinut din stomac de oaie sau vitel pus la uscat) , il turna intr-o oala de lut si il lasa la rece, in pivnita.

 

iaurt-de-acasa

 

     Ani mai tarziu,  dupa lungi cautari dupa un iaurt racoros si cu gust de "ca la bunica pe prispa" ,am descoperit DANONE CLASIC .

     Mereu am presupus ca se folosesc chimicale sa ramana asa ,fara sa se strice. Curiozitatea m-a facut sa caut mai multe informatii , mai ales ca eram deja mamica si vroiam sa ii ofer micutei mele numai alimente sanatoase, asa cum am avut si eu norocul.

    Si asa am ajuns...aici:

 

Infografic-Danone

 

Nu mica mi-a fost mirarea sa descopar ca DANONE urmeaza,in general, aceleasi etape de producere a laptelui fermentat, ca si in gospodarie, diferind doar calitatea si igiena. Fermentarea laptelui inseamna de fapt ca fermentii se hranesc cu o parte din lactoza existenta in lapte si genereaza acid lactic, iar aceasta conduce la coagularea proteinelor si schimbarea starii acestuia din lichid in consistent (solid), la gustul acrisor si la proprietatile digestive bine cunoscute de sute de ani ale iaurturilor. Daca se intrerupe lantul frigului (se incalzesc), se reia fermentarea,ceea ce demonstreaza ca iaurtul este un produs „viu".

In cazul iaurtului procesat, laptele este colectat zilnic, este racit si mentinut la temperaturi sub 6 grade Celsius si ajunge la fabrica in mai putin de 24 de ore. Calitatea laptelui este controlata prin multiple teste, inainte de colectarea sa la nivelul fermei şi inaintea descarcarii cisternei in fabrica. Astfel, se poate detecta prezenta in lapte a unor eventuale reziduuri de antibiotice, toxine sau contaminanti microbieni, iar laptele neconform nu va fi folosit. Ulterior, sunt verificate produsele,in vederea eliberării către piata.Fermentarea laptelui este o metoda naturala de conservare, la fel ca altele cunoscute de noi si aplicate in mod traditional in gospodarie: sararea, acidularea, uscarea sau sterilizarea termica.

Studiul bacteriilor din iaurturi si a beneficiilor acestora incepe cu Elie Metchnikoff, director adjunct al Institutului Pasteur din Paris, primul savant care a investigat si explicat stiintific beneficiile iaurtului pentru sanatate, desi acest lucru era cunoscut din vechime de catre locuitorii din Balcani si din Asia Centrala. Lucrarile sale privind imunitatea i-au adus lui Metchnikoff Premiul Nobel pentru medicina in 1908. Un deceniu mai tarziu in 1919, la Barcelona, erau produse primele iaurturi„procesate” Danone, de catre Isaac Carasso. Interesat de lucrarile lui Elie Metchnikoff si ingrozit de numarul mare de copii suferinzi de tulburari intestinale, Carasso decide sa produca iaurt cu bacterii lactice de la Institutul Pasteur. Fiind in cautarea unui nume pentru iaurtul destinat copiilor, Isaac Carasso se gandeste imediat la numele de alint al fiului sau Daniel-Danon in spaniola. Iaurturile Danone erau vandute la acea vreme in farmacii si erau recomandate de Colegiul medicilor din Barcelona.Danone, cel mai mare producator de iaurturi din Romania, asigura cel mai inalt nivel de control alcalitatii si sigurantei alimentare. Danone controleaza strict calitatea materiilor prime, liniile de productie sunt performante, iar ambalajele folosite sunt de unica folosinta si perfect sigilate,pastrand produsul in deplina siguranta. Chiar si temperatura din camioanele care transporta produsele in toata tara este urmarita electronic, prin GPS, pentru a se asigura pastrarea iaurturilor in cele mai bune conditii.

 

     Cum se fabrică iaurturile simple Danone?Iaurtul este produs după un procedeu tradițional. Laptele de vacă este pasteurizat pentru a distruge speciile de microbi care ar putea avea o influență negativă asupra calității produsului sau chiar a sănătății consumatorului. Laptele este răcit, însămânțat (se introduc fermenții = bacterii lactice selecționate), adus la termperatura de fermentare și ambalat în pahare. Paharele sunt închise etanș într-o cameră unde temperatura este menținută constant și unde laptele se transformă în iaurt.

 

      De ce totuși termenele de valabilitate sunt atât de lungi fără a folosi conservanți?

Acțiunea germenilor–în produsele din lapte, nu laptele în sine se strică ci unele din componentele sale sub acțiunea aerului și a microbilor. De exemplu, brânza se poate păstra mai multe luni, chiar mai mulți ani și este făcută din lapte. Laptele pe care îl folosim la fabricarea iaurtului este pasteurizat, ceea ce distruge microbii responsabili de alterare. După aceea, laptele este fermentat de către bacteriile lactice carea creează o barieră împotriva pătrunderii altor microbi. În final, paharele închise ermetic protejează de degradare anumite componente (de exemplu împiedică râncezirea grăsimilor).

Lanțul frigului & igiena-Secretul nostru în păstrarea îndelungată a calității produselor Danone constă în igiena perfectă pe tot fluxul de fabricație și lanț de frig continuu în distribuție și vânzare.Termenul de valabilitate este strâns legat de calitatea ingredienților și a procesului de producție.Danone controlează strict calitatea materiilor prime, liniile de producție sunt performante, iar ambalajele folosite sunt de unică folosință și perfect sigilate, păstrând produsul în condiții favorabile. Calitatea microbiologică foarte bună și rezistența la alterare sunt realizate exclusiv printr-o igienă exemplară pe tot fluxul de fabricație.

 

    Asa am inteles totul, ca pe o poveste din vremea bunicilor,pe care micuta mea o adora:"Mami, imi mai povestesti de cand erai tu mica?"...Si savuram amandoua cate un iaurt DANONE ,delicios, rasfoind printre amintiri...

 

IMGP3575

 

 

 

 

 

 

4 comentarii:

  1. Ce amintiri frumoase! Iar lucrurile pe care le-ai scris despre Danone sunt foarte interesante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol interesant si frumos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos ai descis locul copilariei tale! Iar legatura pe care ai facut-o cu Danone este foarte inspirata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Amintiri pe care uni dintre copii nu le vor avea niciodata. Felicitari pentru articol si trebuie sa recunosc ca si eu folosesc Danone.

    RăspundețiȘtergere