luni, 4 decembrie 2017

UN ACCIDENT NU TREBUIE SA ITI DEFINEASCA VIATA !



      
    Era frumoasa! Atat de frumoasa incat iti taia respiratia. Zambetul ei umplea orice incapere. Si era desteapta. Problemele de matematica  erau o joaca de copil pentru ea. Iar compunerile literare pe care le facea prevesteau o cariera pe masura. Nu degeaba fusese aleasa comandant de unitate ! Isi purta snurul albastru cu mandrie, dar si cu delicatete. Intotdeauna avea o vorba buna pentru fiecare , intotdeauna gaseai in ea un prieten de nadejde.

   Nu e de mirare ca toti o iubeau si o apreciau-colegii de clasa, profesorii, vecinii, rudele, prietenii.
   Si nu a surprins pe nimeni faptul ca a intrat prima la cel mai bun liceu din oras. Se pregatea pentru examenul de maturitate si cel la facultate. Avea emotii . Dupa 1989 sistemul de admitere se schimbase. Insa invata si pentru ea nu era greu deloc. Până într-o zi când i s-a făcut rău. De la scoala i-au spus că este din cauza oboselii. Trebuia să se odihnească mai mult și să se vitaminizeze. Adevărul era că slăbise destul de mult. Și nici nu mai putea să învețe la fel  ca înainte. Și se imbolnavea tot mai des.
   Și-a revenit .... pentru o vreme... Dar într-o zi a fost nevoie ca diriginta sa cheme salvarea . A ajuns la spital. Nu s-a mai întors la școală...

   Apoi în tot liceul a început să circule un zvon : fata aceea frumoasă , deșteaptă și cuminte era bolnavă de SIDA! Stigmatul a căzut asupra ei ca un trăsnet! Ei , uite că nu era chiar atât de cuminte! Cei mai mulți știau doar că această boală se transmite pe cale sexuală și atât. Nu i-a interesat decât să o coboare de pe piedestal! Puțini au fost aceia care au stat și s-au gândit înainte de a arunca cu pietre: CÂND , CUM , DE UNDE? Chiar dacă în acel moment conta prea puțin...

   Nu a mai terminat liceul și nici nu a ajuns un medic renumit așa cum visa. A umblat însă din spital în spital , în țară și străinătate , strângând din dinți și luptând să meargă mai departe. Celorlalți puțin le păsa că era virgină și fusese infectată cu un ac....nici măcar nu știa când și unde....

   Lupta să supravietuiasca și încerca să îi ajute și pe alții să o facă. S-a stins sperând că într-o zi, cineva va descoperi leacul . Sau măcar o posibilitate de a te testa atunci când există cea mai mică suspiciune că te-ai fi putut infecta....

   Au trecut ani de atunci. Din păcate încă nu s-a descoperit tratamentul minune. Din fericire însă, acum există testul autoadministrabil HIV (autotest VIH)  , adus in Romania de catre Mylan . Este vorba despre  un dispozitiv medical ce se eliberează fără prescripție medicală şi este disponibil în farmaciile din toată țara şi online pe site-urile acestora, dupa ce a fost lansat cu succes in pieţe mari din Europa, precum Franţa şi Italia.  Fiecare kit de testare este furnizat împreună cu un prospect informativ despre test și utilizarea acestuia, dar și despre servicii de consiliere, puse la dispoziție de către personalul asociaţiei de pacienţi UNOPA ( Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA ).


               CINE trebuie sa se testeze?

  Autotestul VIH este pentru orice persoana care vrea sa isi cunoasca starea de sanatate din punct de vedere al infectarii cu HIV. 


                              DE CE?


     In momentul de fata nu exista un vaccin care sa previna infectia cu virusul HIV. In cazul unui rezultat pozitiv confirmat si de un test de laborator , persoana in cauza poate incepe imediat un tratament adecvat care ii va prelungi speranta de viata si calitatea acesteia.


                                   CUM?


       Autotest VIH se poate realiza in intimitatea casei , fiindu-ti garantata intimitatea, mai ales ca nu ai nevoie de nimic in plus fata de ceea ce exista in kit. Practic, cu o singura picatura de sange prelevata din varful degetului , evidentiaza prezenta anticorpilor anti- HIV- 1 si anti-HIV-2.

     Prospectul inclus detaliaza prin imagini modul de utilizare pas cu pas , iar rezultatul apare sub forma unei linii pe banda-test dupa 15 minute. 


                            SPECIFICITATE


    99.8% dintre persoanele HIV-negativ testate au obținut un rezultat corect cu acest test.


                          




   
    Daca vrei sa stii mai multe despre acest test pot sa iti spun ca in perioada noiembrie – decembrie Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Mylan desfășoară campania de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV, „Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”.

   Avem acces la informatie, avem acces la tehnici moderne de preventie si tratament. Haideti sa facem in asa fel incat povestea imaginata de mine sa ramana doar o poveste!

  
  

Un comentariu: