luni, 13 noiembrie 2017

S.O.S. NEURONII MEI!




"- Nu stii de ce am deschis usa la camara?"
" - Unde mi-e telefonul? Mi-ai vazut telefonul? Te-le-fo-nu-leee!"
" - Un singur neuron mai am si acela coboara vertiginos spre coccigian..."


   Daca va regasiti macar intr-una dintre aceste situatii un lucru este cert: aveti probleme cu memoria! Nu...nu inseamna ca ati imbatranit sau ca v-ati "sclerozat" , cum ar spune unii! Lucrurile sunt mult mai simple decat credeti , atat ca si efect, cat si ca si cauza. Dar si din punct de vedere al preventiei si, in final, al tratamentului.

   La inceput insa, vreau sa va prezint cateva notiuni de anatomie.

   Neuronii sunt o clasă de celule specifice pentru sistemul nervos, adaptate la receptionarea si transmiterea informatiei, unitatea elementara (celulară), embriologica, anatomica,functionala, trofica și metabolica a sistemului nervos ( cf. definitiei din atlasul de anatomie). Ca orice structura , pentru a trai si functiona in parametri normali are nevoie de hrana. Hrana care, in acest caz este reprezentata de oxigen. Iar oxigenul ajunge la nivelul neuronilor ( respectiv a creierului) prin intermediul sangelui. Daca apare o sincopa in acest proces , celulele nervoase mor si determina diferite simptome. Printre care si uitarea. 

   Ai uitat unde ti-ai pus cheile, sau telefonul. Ai uitat sa cumperi paine, desi in drumul spre casa ai trecut prin fata magazinului. Sunt intamplari cotidiene care te fac sa te intrebi: imbatranesc? Poate ca da ( s-a demonstrat stiintific faptul ca al nostru creier incepe sa imbatraneasca incepand de la 20 de ani) sau poate ca ai doar un deficit de oxigenare la nivel cerebral datorat circulatiei sangvine necorespunzatoare ori alimentatiei carentiale. 


   Nimic grav si de netratat. Sau prevenit.


   Este important ca primul pas sa fie evaluarea realizata de catre un medic specialist. Iar daca nu este vorba despre altceva mai grav, este momentul sa treci la fapte. Pe langa exercitiile de memorie pe care ți le va recomanda medicul, poți să îți ajuți neuronii și cu ajutorul plantelor. Cu siguranță ai auzit sau citit de proprietățile lor benefice în acest sens. Atunci nu le-ai acordat atenție, însă iată că a venit clipa să aprofundezi acele informații!



  Ginkgo biloba are efect tonifiant fiind un  adevărat tonic cerebral, deoarece stimulează circulaţia sanguină, crescând, astfel, afluxul de sânge către creier. Planta este bogată în flavonoide, substanţe cu rol antioxidant, de protecţie a vaselor de sânge. De asemenea ajută la îmbunătăţirea memoriei şi capacităţii de concentrare. 


   Rozmarinul, sau iarba tinerii de minte , este o planta erbacee de origine mediteraneana, placut mirositoare, culivata ca planta medicinala, condimentara si ornamentala. Contine un ulei volatil care stimuleaza activitatea psihica si îmbunatateste oxigenarea creierului.

  Roiniţa este o planta erbacee, perena, heliofila, cunoscuta inca din antichitate datorita proprietatilor terapeutice deosebite. In Evul Mediu medicul si alchimistul elvetian Paracelsus o utiliza  in tratamentul bolilor de inima. In medicina traditionala se intrebuintează ca remediu pentru reglarea psiho-emotionala, normalizarea functiei cardiace si ameliorarea proceselor cognitive. 

  Daca rozmarinul il poti cultiva chiar tu in gradina sau jardiniera, trebuie sa recunosc ca pentru a avea un arbore Ginckgo Biloba este mai greu. 
  Insa exista si solutii accesibile: suplimentele alimentare naturale. 
  Una dintre variantele existente pe piata este siropul Memo On    produs de AYURMED si comercializat in Romania prin Star International Med.

                Image 1

   Acesta contine plante medicinale ayurvedice care contribuie la functionarea normala a capacitatii de concentrare si memorare, sustinand randamentul intelectual.  
   Astfel contribuie la:
-          functionarea normala a capacitatii de concentrare si memorare, sustinand randamentul intelectual;

-          sustinerea elevilor si a studentilor la efort psihic si intelectual intens, mai ales in perioada examenelor.

   Mod de utilizare si doza recomandata: 
  • copii 4-6 ani: câte o jumătate de linguriță (2.5 ml) de 2 ori pe zi; 
  • copii 6-12 ani: cate 1 lingurita (5 ml) de 2 ori pe zi; 
  • adulti si copii de peste 12 ani: cate 1-2 lingurite (5-10 ml) de 3 ori pe zi. 
Se administreaza cu 1/2 ora inainte de masa sau la o ora dupa masa pentru a facilita absorbtia substantelor active. 
Se recomanda sa se administreze minimum 3 luni. 
Prezentare: flacon brun cu 100ml sirop.


   Am inceput sa il beau inca din prima zi in care am deschis coletul , respectiv acum 5 zile. Nu va voi spune ca imi amintesc toate numerele din agenda telefonului ori zilelele de nastere ale tuturor colegilor mei , fiindca as minti. Mai uit si acum unde imi pun telefonul ori sa cumpar paine, insa cu siguranta imi simt "capul mai usor", ca sa ma exprim in termeni mai putin elevati. Sunt nefericita posesoare a unei spondiloze cervicale inalte ( C2-C3) cu osteofit situat anterior , care face compresie pe artera vertebrala. Asta se traduce printr-o circulatie cerebrala deficitara insotita de usoare ameteli si dureri de cap. Simptomatologie care a diminuat sensibil. De ce spun acest lucru? De obicei atunci cand creste presiunea atmosferica ( respectiv se innoreaza) ametesc usor si acuz dureri de cap de intensitate moderata. Pana in momentul in care incepe sa ploua...Astazi insa...nici nu mi-am dat seama ca afara s-a innorat ori a plouat...Noroc ca mi-au spus pacientii! 

  Concluzia? 
   Efectele imediate asupra activarii circulatiei cerebrale dupa numai 5 zile de administrare ma fac sa cred ca peste 3 luni nu voi mai fi nevoita sa imi strig telefonul prin casa pentru a-mi aminti unde l-am lasat!

7 comentarii:

  1. Foarte interesant acest produs, eu sincer nu am probleme de genul ăsta pentru ca sunt foarte tânăra dar mamei sau bunici cred ca ar fi potrivit siropul Memo On. Mulțumim pentru recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Uneori avem nevoie si de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  3. sotul meu ar avea nevoie de el. mereu uita pe unde isi lasa lucrurile. eu sunt inca ok :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca ar trebui sa inceapa cu niste exercitii de memorie si un strop de ajutor.

      Ștergere
  4. Telefonul sau cheile nu uit unde le-am pus, in schimb uit mereu unde mi-am lasat ochelarii de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant,chear nu știam despre acest sirop,ceva benefic.

    RăspundețiȘtergere