luni, 13 februarie 2017

BINELE POATE REZISTA INFRANGERILOR



        In vara anului trecut am fost solicitata sa fac parte din comisia de examinare, in calitate de specialist, la Scoala Postliceala de Igiena si Cosmetica , de pe langa Scoala pentru deficienti de vedere din Cluj-Napoca.
     M-am simtit onorata , dar am fost si putin speriata. Este adevarat ca acesti copii facusera practica la noi in clinica, dar de la a-i supraveghea cateva ore pe zi pana la a le evalua cunostintele in domeniu este cale lunga si...plina de emotii.
     Ii cunosteam din vedere si le admiram felul de a fi, modul in care se raportau la pacienti. Pareau foarte siguri pe ei.
  ...Pareau. Pentru ca in spatele acestei sigurante se ascundeau multe frustrari . Nu o data i-am surprins stand pe un scaun , cu mainile impreunate in poala, frangandu-si degetele , cu gandurile departe. Spatele adus si capul plecat erau semnul ca sunt plecati undeva, in mintea lor. Uneori am incercat sa ma apropii de ei, dar tresareau la primul zgomot. Chipul li se schimba instantaneu intr-un zambet fortat, isi indreptau spatele si intorceau capul in directia gzomotului:"Poftiti!". Doar tremurul din voce ii trada.

     Cu aceasta imagine in minte m-am prezentat la scoala. Am stat de vorba cu conducerea, cu profesorii , m-am documentat in ceea ce priveste tematica de examen si i-am urmarit repetand. M-a impresionat felul in care doamna profesoara le lua mainile si ii invata sa se pozitioneze, sa se orienteze pe zona de masat si sa efectueze manevrele. Ascultau cu atentie si repetau pana cand erau multumiti. Doar aveau de sustinut un examen!

       ......................................................................................


  In sala de examen au pasit incarcati de emotie si putin nesiguri. Stiau ca sunt si eu acolo, iar acest lucru  ii scotea din zona de confort. M-am prezentat si le-am spus ca nu am mers pentru a-i incurca, ci pentru a invata ceva nou. Au zambit . Unul dintre absolventi, mai indraznet, mi-a spus ca simte din vocea mea ca sunt un om bun. I-am multumit si le-am promis ca nu ii voi dezamagi. Atmosfera s-a destins , iar examenul a decurs cum nu se poate mai bine. 

  Au fost cateva zile in care am inteles ca vocile si miscarea pot crea un intreg univers. Ca unele culori au miros, iar altele "se simt" ciudat. Am invatat sa disting cateva litere in alfabetul Braille. M-am convins ca viata este frumoasa asa cum este ea. Acesti copii minunati mi-au dat o lectie pe care nu o voi uita prea curand: cu incredere si perseverenta poti sa iti indeplinesti orice vis. Si visul lor era sa aiba  o meserie. 

  Pana aici insa, a fost cale lunga: parinti, profesori, educatori, psihologi, fizioterapeuti au conlucrat pentru a le sadi in suflete increderea in fortele proprii . Acesti copii au si probleme de postura, ale mersului,  psihoemotionale, stima de sine scazuta, anxietate, comunicare slaba cu ceilalti. Este o munca de echipa, de multe ori o munca de Sisif, sa ii scoti din carapace si sa ii faci sa zambeasca. Iar cand ai reusit, simti ca cerul se izbeste de pamant. 

  La scoala din Cluj invata zeci de copii, de la gradinita pana la scoala postliceala.

  La fel si in Bucuresti. Sunt 150 de copii cu deficiente de vedere care acum se pot bucura de sedinte de terapie cu ajutorul cailor. Hipoterapia, caci despre ea este vorba, are rezultate vizibile rapide atat pentru postura corpului si a capului, dar  are si beneficii emotionale, de crestere a increderii in sine.
  
                                     

    Dar o sedinta de hipoterapie costa 70 lei si are loc in apropiere de Bucuresti. Este nevoie de voluntari si de sustinere financiara. 
  
   Aici intervenim noi: eu, tu, voi...fiecare dintre noi: cu o mica donatie ( 5- 10 lei) la Bursa Binelui . Bursa Binelui este singura platforma online care permite donațiile fără comisoane, încurajând astfel donatorii care vor să participe cu sume mici  pentru susținerea financiară a unei cauze. Suma minimă care poate fi donată este de 5 lei. Toată tranzacția este 100% securizată și nu se percepe niciun fel de comision. 
   
   Totul a inceput cu Campionatul de Bine , care este o competiție pentru atragerea donațiilor individuale, adresată ONG-urilor din România, ce urmărește să transforme organizațiile în proprii fundraiseri. Campionatul este găzduit, organizat și implementat de Bursa Binelui, platforma de donații necomisionabile dezvoltată de către Banca Comercială Română, în parteneriat cu EuPlătesc.ro. Premiile constau în dublarea sumelor atrase din donații de către organizațiile participante în Campionat, în limita a 5000 de euro, fiind recompensate primele trei proiecte care reușesc să adune cele mai multe donații individuale x numar de donatori unici.


 cover

4 comentarii:

  1. foarte interesant si impresionant articolul

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa contribuie fiecare cu cat poate pentru o cauza nobila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mereu ma impresioneaza ambitia si puterea de a merge mai departe a unor oamenii carora viata le-a luat ori nu a binevoit sa le dea ceea ce noua ne-a dat. Ii admir si cred ca eu daca as fi in situatia lor as ceda repede. Ei au o forta interioara puternica...ca sa nu mai spun de faptul ca se bucura de ceea ce noua ni se pare usor, nu ii dam importanta si nu stim a pretui! Bravo lor!

    RăspundețiȘtergere