Luna " mai " este denumita în popor și " florar ". Acum admiram minunățiile colorate și parfumate , care impodobesc grădinile și campurile.
Unele dintre cele mai spectaculoase sunt florile de salcâm, pe care le mancam când eram mici. Îmi plăcea aroma lor delicată și gustul de...miere.
De altfel, mierea de salcâm este una dintre cele mai apreciate , datorita efectelor sale curative. Printre ele se numără și cel de calmare a tusei.
Motiv pentru care in fiecare an , în această perioadă prepar acest sirop.
SIROP DIN FLORI DE SALCÂM
Ingrediente:
- 100 de flori de salcâm ( cca 1 kg ) , bine inflorite
- 3 l apă rece
- 1 kg zahăr
- zeama de la 3 lămâi
Mod de preparare:
Culegi florile de salcâm dimineața , de preferat într-o zonă situată departe de orice sursa de poluare.
Treci florile sub jet de apa rece si desprinzi florile de pe tije, apoi le pui la fiert in apa.
Le lasi sa fiarba la foc mic timp de 90 minute, amestecand din cand in cand.
Strecori sropul rezultat, adaugi zaharul si fierbi pana cand se leaga ( cca 90 min.). Adaugi zeama de lamaie si mai lasi sa dea un clocot- 5 min.
Torni siropul astfel obtinut in sticlele curate si uscate si il lasi la dunst uscat ( intre paturi) pentru 24 de ore.
Etichetezi si il asezi frumos in camara.
Le lasi sa fiarba la foc mic timp de 90 minute, amestecand din cand in cand.
Strecori sropul rezultat, adaugi zaharul si fierbi pana cand se leaga ( cca 90 min.). Adaugi zeama de lamaie si mai lasi sa dea un clocot- 5 min.
Torni siropul astfel obtinut in sticlele curate si uscate si il lasi la dunst uscat ( intre paturi) pentru 24 de ore.
Etichetezi si il asezi frumos in camara.
Nu am facut niciodata sirop de salcam.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergere